Καθοριστικά βήματα για την επίλυση των σοβαρών κτιριακών ζητημάτων που αφορούν στις υποδομές παιδείας του δήμου Αιγιαλείας πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 18-19 Φεβρουαρίου σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου σε θέματα Παιδείας κ.Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος.
Μεταξύ των σημαντικών συναντήσεων του κ΄.Τριανταφυλλόπουλου ξεχωρίζει η σύσκεψη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. κ΄. Αθανάσιο Γιάνναρη με τη συμμετοχή του Γ.Δ/ντή Λειτουργίας της ΚΤΥ κ΄.Μιχάλη Πουλάκη και του Γ.Δ/ντη Έργων Θεόδωρο Κυριαζόπουλο.
Στο τραπέζι της σύσκεψης μπήκαν όλα τα ανοιχτά θέματα του δήμου που είχαν «βαλτώσει» τα τελευταία χρόνια και δρομολογούνται πλέον ενέργειες για την υλοποίησή τους.
«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη του δήμου, τα ζητήματα της Παιδείας τέθηκαν σε πρώτη προτεραιότητα. Πριν καν συμπληρωθούν έξι μήνες θητείας, ως δημοτική αρχή οριοθετήσαμε τους στόχους και τις ενέργειες και προχωράμε πλέον με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να αποδώσουμε στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα σύγχρονους χώρους αντάξιους της ιστορίας και του επιπέδου της Αιγιάλειας με την ανέγερση νέων διδακτηρίων και βελτιώνοντας παράλληλα τις υπάρχουσες υποδομές» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου σε συνέχεια των επαφών στην Αθήνα. Σήμερα Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου σε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο κ΄.Δημήτρη Καλογερόπουλο αναλύθηκαν τα αποτελέσματα των διήμερων επαφών και δρομολογήθηκαν τα επόμενα βήματα.

-2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ: Ως γνωστόν μετά τον σεισμό του 1995 στεγάζεται σε κοντέινερ στην περιοχή Μπούφου Λαγκάδα και παρότι είχαν γίνει κάποιες ενέργειες πριν τη συγκρότηση του «Καλλικρατικού» δήμου, για ανέγερση νέου κτιρίου σε χώρο νότια του δημοτικού σταδίου Αιγίου, η υπόθεση παρέμεινε στάσιμη. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπήρχε καν φάκελος με τα στοιχεία και το ιστορικό της υπόθεσης.
Στο διήμερο των συναντήσεων με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΥ Α.Ε. και τους διευθυντές των υπηρεσιών της, οργανώθηκε ο σχεδιασμός για το τι βήματα πρέπει να γίνουν ώστε να προχωρήσει προς ολοκλήρωση η ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το 2ο Λύκειο. Πρώτη επιλογή είναι να περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου το οικόπεδο Δεσποτόπουλου προκειμένου να συνενωθεί με τον κοινόχρηστο χώρο (ιδιοκτησίας του δήμου) πλησίον του σταδίου ώστε να προκύψει συνολικά οικόπεδο περίπου 4 στρεμμάτων.
Στο διήμερο των επαφών στην Αθήνα ο κ΄.Τριανταφυλλόπουλος συναντήθηκε και με τον κ΄.Βασίλη Δεσποτόπουλο, μεταφέροντάς του τη θέση της δημοτικής αρχής όπως αυτή έχει οριοθετηθεί σε συνεννόηση με το δήμαρχο κ΄.Δημήτρη Καλογερόπουλο. Από τα στοιχεία του φακέλου που προσκομίστηκαν στην ΚΤΥ Α.Ε., η δέσμευση του κ΄.Γιάνναρη ήταν σαφής ότι από την ώρα που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ιδιοκτησιακό και ο δήμος θα έχει στη διάθεσή του την κατάλληλη έκταση, εντός έξι μηνών οι υπηρεσίες των Κτιριακών Υποδομών θα έχουν ολοκληρωμένες μελέτες και ωριμότητα για να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου ανέγερσης σχολικού κτιρίου.

-ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ: Ο χώρος έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνον της μαθητικής κοινότητας αλλά γενικότερα για την πόλη του Αιγίου από τις αρχές του περασμένου αιώνα (1930). Από το σεισμό του 1995 δυστυχώς η υπόθεση είχε μακρά ιστορία με χαμένες χρηματοδοτήσεις, ατυχείς προσπάθειες διάσωσης και μια σειρά ακόμα λαθών που οδήγησαν τελικά στην κατεδάφισή της τον Απρίλιο του 2019 (σε εκτέλεση σχετικής απόφασης από το 2015) αφού είχε απομείνει πλέον μόνον το «κουφάρι» της αίθουσας αποτελώντας κίνδυνο στο προαύλιο του σχολείου. Στην σύσκεψη με τον Δ/ντα σύμβουλο της ΚΤΥ και τους αρμόδιους διευθυντές των υπηρεσιών από πλευράς του κ΄. Τριανταφυλλόπουλου προσκομίστηκαν όλα τα δεδομένα, συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα. Η δέσμευση του Δ/ντος Σ/λου της ΚΤΥ ήταν πως από την ώρα που θα προσκομιστούν τα στοιχεία όπως συμφωνήθηκαν, θα υπάρξει δυνατότητα άμεσα (σε κάθε περίπτωση πριν το καλοκαίρι) ώστε να έχουμε ωριμότητα και να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου.

-ΓΥΜΝΑΣΙΟ –ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΕΙΡΑΣ: Ο «Καποδιστριακός» δήμος Αιγείρας το 2010 παρέδωσε σε πολύ καλό στάδιο ωριμότητας την υπόθεση ανέγερσης νέου κτιρίου σε έκταση περίπου 2,5 στρεμμάτων στην περιοχή «Χαλιάδες» της Αιγείρας, που γειτνιάζει με το δημοτικό σχολείο. Δυστυχώς και σ`αυτή την υπόθεση παρατηρήθηκε στασιμότητα με τα πράγματα να παραμένουν στο ίδιο σημείο μετά από μια δεκαετία.
Η πρόθεση της δημοτικής αρχής όπως διατυπώθηκε στις συναντήσεις του κ΄. Τριανταφυλλόπουλου όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα στοιχεία του φακέλου, είναι να προχωρήσουν όλες οι ενέργειες ώστε να δοθεί στην μαθητική κοινότητα της Ανατολικής Αιγιάλειας ένα κτίριο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες λειτουργικότητας.
Το Γυμνάσιο –Λύκειο Αιγείρας στεγάζεται σήμερα στο «Φιλίππειο» κληροδότημα όπου σε καμία περίπτωση οι χώροι του δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

-Οι φάκελοι που τέθηκαν ακόμα στο «τραπέζι» των συζητήσεων ήταν:
*Το θέμα του Ειδικού Σχολείου και οι προδιαγραφές που απαιτούνται
*Επίσης εξετάστηκε και η καταλληλότητα του οικοπέδου του Γυμνασίου Διακοπτού για την προοπτική ανέγερσης νηπιαγωγείου.
*Ακόμα έγινε εκτενής συζήτηση για ζητήματα κτιριακών υποδομών σχολείων που χρήζουν άμεσων επεμβάσεων όπως το 3ο Γυμνάσιο Αιγίου, το Γυμνάσιο –Λύκειο Καμαρών αλλά και διαδικασίες που απαιτούνται για τη βελτίωση υποδομών σχολικών μονάδων του δήμου μας.
*Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ότι δεδομένης της προοπτικής για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΠΑΛ (φάκελος που έχει ολοκληρωθεί πλέον και θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος) σε συνδυασμό με την εξέταση για ενεργειακή αναβάθμιση και άλλων σχολείων του δήμου μας σε συνεργασία με μελετητικό γραφείο και επαφές με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αναζητηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης που θα βελτιώσουν τις κτιριακές υποδομές της Αιγιάλειας.

Ημερήσιος της Αχαΐας