Μια ιδιαίτερη και πολυδιάστατη παράσταση παρουσίασε τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στο κοινό της Αιγιάλειας το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, τιμώντας τα 100 χρόνια μνήμης από τη καταστροφή της Σμύρνης.

«Σμύρνη κοσμοπολίτισσα, λίκνο πολιτισμού, βαρβάρων ανάλωμα» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος μιας παράστασης που γέμισε το θέατρο Γ. Παππάς στο Αίγιο και καθήλωσε τους θεατές όλων των ηλικιών μέχρι το τέλος.

ergastiri-2Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν και να γνωρίσουν την κοσμοπολίτικη Σμύρνη των πολλών εθνοτήτων, την ευρωπαϊκή φινέτσα του «Παρισιού της Ανατολής», τη λαϊκή πλευρά στους καφενέδες και στις εξοχές, τα σημαίνοντα προάστια της πόλης, τα αντικρουόμενα γεγονότα του Αυγούστου 1922, το τέλος της «μητέρας των πόλεων» και την δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα συνέχεια.

Κορυφαίοι δεξιοτέχνες μουσικοί αποτελούσαν την ορχήστρα: Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο), Θεολόγος Μιχελής (βιολί), Ανδρέας Παππάς (κρουστά), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Στρατής Ψαραδέλλης (πολιτική λύρα-πολίτικο λαούτο) χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στο μουσικό οδοιπορικό της ιωνικής γης. Ακούστηκαν σκοποί και τραγούδια από τη Σμύρνη και τις γύρω περιοχές, τον Πόντο, την Καππαδοκία αλλά και τραγούδια στα τούρκικα και στα αρμένικα. Τραγούδια ιδιαίτερα γνωστά αλλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό από τις υπέροχες και μοναδικές φωνές της Μαρίας Αναματερού και του Γιάννη Νιάρχου.

ergastiri-3Την ατμόσφαιρα φόρτισαν ιδιαίτερα τα στοχευμένα και επίκαιρα κείμενα που απέδωσαν με μοναδικό τρόπο και ύφος η Ελένη Κλάγκου και ο Γιάννης Καυκάς.

Ακούστηκαν επιστολές στρατιωτών από το μέτωπο της Μικράς Ασίας, νέα από τις Σμυρναίικες εφημερίδες του Αυγούστου 1922, ανταποκρίσεις Ευρωπαίων δημοσιογράφων και αποσπάσματα από βιβλία και πηγές που επιμελώς είχαν ερευνήσει οι υπεύθυνοι της παράστασης.

Οι χορευτές και χορεύτριες του Χ.Ε.Α. απέδωσαν εξαιρετικά τους χορούς από τη Σμύρνη και τις γύρω περιοχές: συρτός, μπάλος, καρσιλαμάς, χασάπικο, ζεϊμπέκικο, αργιλαμάς, τσιφτετέλι, χορούς του Πόντου και της Καππαδοκίας αλλά και τούρκικους και ακόμα σμυρναίικες μελωδίες για βαλς, πόλκα και τανγκό.

Παράλληλα, όλοι οι χορευτές συμμετείχαν σε δρώμενα (αστική σκηνή της Σμύρνης, καφενεία και έθιμα, παρουσίαση των διαφορετικών εθνοτήτων κ.ά.) προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση με τη σκηνή του ξεριζωμού, της καταστροφής της Σμύρνης αλλά και τραγουδώντας με την ορχήστρα και  a cappella «Η Σμύρνη μάνα καίγεται» και «Στο ‘πα και στο ξαναλέω». Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν στα δρώμενα τα εναλλασσόμενα σκηνικά (σαλόνι, καφενείο, εξοχή, γειτονιές της πόλης κτλ) καθώς και τα αντίγραφα ρούχων της εποχής (αστικά, δυτικά, λαϊκά) και παραδοσιακών φορεσιών από τη Σμύρνη, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Αρμενία, την Τουρκία.

ergastiri-4Όλοι οι συμμετέχοντες κέρδισαν το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών, ακούγοντας εξαιρετικά σχόλια και κριτικές. Ανάμεσα σε αυτούς ο δήμαρχος Καλογερόπουλος Δημήτρης που στο χαιρετισμό του εξέφρασε τα μοναδικά συναισθήματα που προκάλεσε η πολύ υψηλού επιπέδου και μοναδική για τα τοπικά δεδομένα παράσταση.

Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μάρκου Κ., οι αντιδήμαρχοι Καραΐσκος Ν., Βασιλακοπούλου Δ., η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιδά Μ., ο γ.γ. του Δήμου Ρούσσος Γ., ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Ανδριόπουλος Π., εκπρόσωποι και μέλη δ.σ. συλλόγων και φορέων (ΕΚΑΜΕ/ΑμΕΑ, Προποντίς, Χορευτικός Όμιλος Καμαρών κ.ά.).

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: ΑΚΡΟΣ (μέγας χορηγός), Αρτοποιείο Τηλιγάδης, Amaryllis, Κύβος, Αρτοποιείο η Βοστίτα, Προτάσεις, Αγροτικός οίκος Γεωργίου, Citizen, Γενική Ταχυδρομική, L-S grooming room, Coboo bookshop café, Ένωση ιδιοκτητών ταξί, HNK κομμωτήριο, Αιγιοχαρτική.

Xορηγοί επικοινωνίας: Ράδιο Αίγιο, filodimos.gr, aigialeiapress.gr, εφημερίδα Πελοπόννησος.

ergastiri-1Το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου θα συνεχίσει τη δράση του τον Αύγουστο, με συμμετοχή σε συναντήσεις χορευτικών συγκροτημάτων, τοπικές γιορτές με χορευτικές ομάδες διαφόρων ηλικιών από όλα τα τμήματα του συλλόγου.