Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε η πρώτη επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας με επίσημο καλεσμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ακριβώς στις 10 τελέστηκε η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. κ. Αμβροσίου, και των Μητροπολιτών Πατρών και Ναυπάκτου (ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω άλλων υποχρεώσεων). Κατά την ακολουθία της δοξολογίας έψαλε και ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας. Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Δημήτριο Σταθακόπουλο, Διδάκτορα Κοινωνιολογίας της Ιστορίας και μέλος του Δ.Σ του Ομίλου Απογόνων και Αγωνιστών του 1821.


Μετά το τέλος της Δοξολογίας πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στα Υψηλά Αλώνια και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακολούθησε παρέλαση των Φιλαρμονικών, αντιπροσωπειών των σχολείων, Προσκόπων, και του Πολιτιστικού Σωματείου Άρατος με παραδοσιακές φορεσιές.

 

 

[the_ad id=”46371″]

 

Μετά το τέλος της παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συνοδεύονταν από τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή, τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα αλλά και Βουλευτές του Νομού μας, επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσικό Αιγίου και ξεναγήθηκε στο χώρο. Εκεί θαύμασε και τον Πίνακα που δώρισε η κ. Κουτσοχέρα στον Δήμο Αιγιαλείας με θέμα την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας.

neleysi-bostitsa-ilea

neleysi-bostitsa-ilea1

 

Ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Αιγίου
Στο Κινηματοθέατρο Απόλλων, ακριβώς στις 12.30 μ.μ, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου στο να χαρακτηριστεί η σημερινή μέρα ως τοπική αργία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή για την ιστορία του τόπου μας και την ευρύτερη περιοχή. Η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Αιγίου, είναι η ελάχιστη ανταπόδοση για την πολύτιμη συνεισφορά του στην καθιέρωση της 26Ης Ιανουαρίου ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας.

[the_ad id=”46371″]

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε, πως περιμέναμε αρκετά χρόνια για να πάρει το Αίγιο την θέση που του αναλογεί και του αξίζει. Η Μυστική Συνέλευση έβαλε το Αίγιο στο επίκεντρο της Ελληνικής Επανάστασης και του απελευθερωτικού αγώνα. Από δω και στο εξής η σημερινή ημέρα θα είναι στοιχείο της Ιστορικής μας ταυτότητας. Το ανεξίτηλο σημάδι που θα καθορίζει τα επόμενα βήματά μας. Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Αιγιαλείας τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι πως η Ιστορία ξαναβρήκε το σφυγμό της.

neleysi-bostitsa4

 

 

[the_ad id=”46274″]

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ονομασία του Αιγίου, στην ιστορία του και στο 1821, την καταλυτική αυτή ημερομηνία και τον ρόλο που έπαιξε η Βοστίτσα στην Ελληνική Επανάσταση. Όπως είπε χαρακτηριστικά , έπρεπε να αποκατασταθεί η Ιστορική μνήμη, γιατί η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας είναι ένα γεγονός για το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν Ιστορικές αμφιβολίες. Αναφέρθηκε στο χρονικό, στην επίσκεψη του Παπαφλέσσα (απεσταλμένου του Υψηλάντη), για να ενημερώσει πως οι συνθήκες ήσαν ώριμες για τον ξεσηκωμό. Παρόντες στη συνέλευση ήταν και οι δύο ηγούμενοι της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, όπως και ο Ζαίμης , ο Λόντος και πολλοί άλλοι. Το πρώτο ραντεβού έγινε στο σπίτι του Ανδρέα Λόντου και ακολούθησε νέο στην οικία του Δεσποτόπουλου και σε Εκκλησία της Τέμενης. Όπως ήταν φυσικό υπήρξαν πολλές αντιπαραθέσεις, λόγω των πολλών ισχυρών προσωπικοτήτων, όχι για το αν θα γίνει η επανάσταση αλλά για το πότε. Η σπίθα που πυροδοτούσε τις ψυχές των Ελλήνων ήταν έτοιμη.

[the_ad id=”46274″]

Με αυτό το ιστορικό παράδειγμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο σήμερα και στο συμπέρασμα πως ακόμα και όταν διαφωνούμε εμείς οι Έλληνες, όταν φτάνουμε στην ώρα της απόφασης, με κλίμα ενότητας οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το Έθνος μας, με μόνο γνώμονα το γνήσιο συμφέρον του Λαού και του Έθνους.
Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο της Εκκλησίας και στην Ιστορική αλήθεια πως ήταν παρούσα και πρωτοπόρος καθ΄ όλη την διάρκεια της Εθνεγερσίας. Όπως τότε έτσι και τώρα είναι παρούσα για να μην υπάρξει ρήξη του κοινωνικού ιστού. Μεγάλα τα μηνύματα του κ. Παυλόπουλου, ευρύτερα και Πανελλαδικά. Τέλος για την ανακήρυξη του ως επίτιμου Δημότη της Πόλης μας, είπε, πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο των δυνάμεων του για να μπορέσει να ανταποκριθεί και να φανεί αντάξιος αυτής της τιμής.

paylopoulos-agios-georgios-temeni

paylopoulos-agios-georgios-temeni1

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στο Μονύδριο του Αγίου Γεωργίου στην Τέμενη, όπου θεωρείται πως έγινε μία από της συνεδριάσεις της Μυστικής Συνέλευσης.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος στους επίσημους προσκεκλημένους

doro-sto-paylopoulo-bostitsa
Φωτο: Δημήτρης Περδίκης

 

 

Της Ιωάννας Δημουλά / Αντώνης Αργυρόπουλος