Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ελλάδα Καλλιάνος: Έρχονται δύο κύματα ακραίας ζεστής – Πιθανώς να υπάρξουν και 40αρια
kairos

Καλλιάνος: Έρχονται δύο κύματα ακραίας ζεστής – Πιθανώς να υπάρξουν και 40αρια

258
0

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίας που πιθανώς να αγγίξουν και τους 40°C, εξαιτίας θερμών αέριων μαζών από τη Βόρεια Αφρική, αναμένονται, σε δύο κύματα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Με ανάρτηση του στο Facebook, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, αναφέρει ότι αναμένονται δύο κύματα θερμής εισβολής, με αύξηση των θερμοκρασιών, η οποία θα είναι κατά 13-14°C, σε σχέση με τη μέση για την εποχή τιμή.

Σύμφωνα με την ανάρτηση το πρώτο κύμα θα διαρκέσει από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη και δεν θα είναι τόσο έντονο με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 35°C, με εξαίρεση τα βόρεια παραλιακά τμήματα της Κρήτης, που κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Τρίτης ο υδράργυρος μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 38°C. Ακόμα όπως λέει πιθανότατα θα υπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Το δεύτερο κύμα θα είναι ακόμη πιο έντονο και παρατεταμένο (διάρκειας 4-5 ημερών), και το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και ακραίο για την εποχή, με τη θερμοκρασία ν’ αγγίζει τους 38-39°C και ίσως ακόμη και τους 40°C, με το μόνο θετικό να είναι ότι τις νύχτες θα δροσίζει.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση:

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΖΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική θα καλύψουν μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα έρθουν 2 θερμά κύματα (το 1ο ήπιο και το 2ο ακραίο) και θα είναι τόσο ξαφνική η αύξηση των θερμοκρασιών όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στη χώρα θα είναι κατά 13-14°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή.1ο ΚΥΜΑ ΥΠΟΦΕΡΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ : ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗΤο 1ο κύμα ζέστης δεν θα είναι τόσο έντονο, παρ’ όλα αυτά θα σημειωθούν μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας που θα προσεγγίζουν τους 34-35°C. Οι περιοχές που θα σημειωθούν αυτές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι κυρίως πεδινά τμήματα ευπαθή στη ζέστη της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου. Την Τετάρτη θα επηρεαστούν κυρίως οι δυτικές περιοχές της χώρας με 34°C κατά τόπους.ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣΘα υπάρχει ένα συγκεκριμένο τμήμα της επικράτειας, τα βόρεια παραλιακά τμήματα της Κρήτης, που κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Τρίτης ο υδράργυρος θα ξεφύγει ακόμα παραπάνω. Θα φτάσει στους 36-37°C και πιθανότατα τοπικά και τους 38°C καθιστώντας τις συνθήκες εκεί άκρως καλοκαιρινές.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗΛόγω των νοτιάδων, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Φαίνεται δε, ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες με αποτέλεσμα να προκληθεί μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Περίεργο αυτό το καιρικό κοκτέιλ για τις ευπαθείς ομάδες…

2ο ΚΥΜΑ ΑΚΡΑΙΑΣ ΖΕΣΤΗΣ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑΤο 2ο κύμα ζέστης θα είναι ακόμη πιο έντονο και παρατεταμένο (διάρκειας 4-5 ημερών σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία) και μάλιστα θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως και ακραίο για την εποχή που βρισκόμαστε. Φαίνεται, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ότι θα είναι ακόμη πιο θερμές οι αέριες μάζες που θα εισέλθουν στη χώρα μας με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να τραβήξει περαιτέρω την ανηφόρα.

ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΡΕΚΟΡ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗΘα ανέβει σε τόσο υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία από την ερχόμενη Πέμπτη (και ιδιαιτέρως από την ερχόμενη Παρασκευή) που η μέση τιμή των θερμοκρασιών θα είναι κατά 13-14°C υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή.

ΣΤΟΥΣ 38-39°C KAI ΠΙΘΑΝΩΣ ΣΤΟΥΣ 40°C Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣΗ θερμοκρασία θα ανέβει από τη Πέμπτη και έπειτα σε τιμές που ίσως αποτελέσουν ακόμη και ρεκόρ για την εποχή. Φαίνεται ότι θα επηρεαστεί κυρίως η κεντρική και η νότια Ελλάδα, με τον υδράργυρο σε αυτές τις περιοχές να αγγίζει κατά τόπους τους 38-39°C και πιθανότατα ακόμη και τους 40°C. Για παράδειγμα, ο Θεσσαλικός κάμπος, η Κωπαΐδα στη Βοιωτία, πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας, περιοχές της Αττικής αλλά και της ανατολικής Πελοποννήσου θα θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για να φτάσει εκεί ο υδράργυρος σε τιμές που θα αγγίξουν τους 38-39°C και ίσως ακόμη και τους 40°C.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΟ ΟΤΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΚΑΠΩΣ ΘΑ ΔΡΟΣΙΖΕΙΛόγω του γεγονότος ότι τα τσιμέντα στις πόλεις δεν έχουν ακόμη “ποτίσει” από την ακτινοβολία και τη ζέστη, τις βραδινές ώρες η κατάσταση θα είναι υποφερτή διότι ο υδράργυρος θα προλαβαίνει να υποχωρεί σε ανεκτά επίπεδα.

ΥΓ : Αν αλλάξει κάτι στην εξέλιξη του καιρού σε σχέση με αυτά που σας ανέλυσα παραπάνω, θα σας ενημερώσω εγκαίρως.

Πηγή:Reader.gr