Στη μικρή επαρχιακή πόλη των Φιλιατρών συνεδρίασε το περασμένο σαββατοκύριακο το τακτικό Δ.Σ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου Ν.Δ Ελλάδος  και Ιονίων  Νήσων παρουσία βουλευτών, Δημάρχων, Αντιπεριφερειάρχη, Προέδρου Επιμελητηρίου, των  Προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων Τριφυλίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, φορέων και πλήθος κόσμου.   Συζητήθηκαν τα τοπικά προβλήματα αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που ταλανίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και  είναι κατά γενική ομολογία, λίγο πολύ τα ίδια σε όλο τον εμπορικό κόσμο.

Το παρών έδωσε και ο τέως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος που  με τις δυναμικές του παρεμβάσεις, όντας γνώστης των εμπορικών θεμάτων, πρόσθεσε ένα λιθαράκι στον αγώνα που γίνεται για την ανάδειξη των προβλημάτων και της εύρεσης ουσιαστικών λύσεων που θα ανακάμψουν την μικρομεσαία επιχείρηση, αποδεικνύοντας γι ακόμα μία φορά  τον μαχητικό του χαρακτήρα.

Την πρώτη ημέρα μέσω της τοποθέτησής του, επικεντρώθηκε  στα προβλήματα των εμπορικών συλλόγων που ενώ είναι  σχεδόν τα ίδια για όλους, τόνισε,  πως η διαφορά έγκειται  στην πίεση που ασκούν οι τοπικοί φορείς σε κάθε πόλη.

[the_ad id=”46371″]

Στο σημείο αυτό συνεχάρη τον Πρόεδρο των Φιλιατρών για τις πιέσεις του προς τον Δήμο, την Νομαρχία, και τους φορείς ενώ τόνισε πως αυτός είναι ο ρόλος ουσιαστικά των εκλεγμένων εμπόρων  να  πιέζουν πολύ και όχι να μην πιέζουν καθόλου(φωτογραφίζοντας με αυτό τον τρόπο τα τεκταινόμενα στον εμπορικό σύλλογο του Αιγίου και τις δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για ανύπαρκτο σύλλογο με μόνο σκοπό την αυτοπροβολή του). Αναφέρθηκε, όπως και την περασμένη εβδομάδα στην σύσκεψη πού πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας κάτι όμως που δεν αντικατοπτρίζεται στον όγκο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Την επόμενη ημέρα το δημαρχείο  της  Κυπαρισσίας  που έγινε και το  τακτικό Δ.Σ  ομοσπονδίας ο τέως πρόεδρος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα  της αύξησης των μισθών και τα E-shop. Χαρακτήρισε, ως πολύ λυπηρό το γεγονός πως οι ίδιοι οι υπάλληλοι ψωνίζουν από τα E-shop, με εξαίρεση τα είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να δίνουν τα χρήματά τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, βάζουν οι ίδιοι πιο σφικτά την θηλιά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής τους και ρισκάρουν άθελά τους και   τις δικές τους θέσεις εργασίας,

[the_ad id=”46274″]

Είπε χαρακτηριστικά πως η αύξηση των μισθών φυσικά και είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα τονώσει την ζήτηση. Αλλά εξέφρασε την υποψία πως και τα χρήματα αυτά θα πάνε πάλι στα E-shop. Τόνισε μάλιστα πως οι περισσότεροι επαγγελματίες έμποροι, όπως και ο ίδιος, ποτέ δεν είδανε τους υπαλλήλους ως «εχθρούς» απεναντίας τους έβλεπαν και τους βλέπουν ως  «συνεργάτες». Αυτό φαίνεται πως ακόμα και την περίοδο της κρίσης τους πλήρωναν  περισσότερα χρήματα από τις αισχρές συμβάσεις των 300-400-500 ευρώ που φτωχοποίησαν την Ελληνική Κοινωνία .  Ενώ  διευκρίνισε πως δεν πρέπει να βλέπουμε τα E-shop  ως εχθρό αλλά να βρεθούν τρόποι έτσι ώστε  η κάθε επιχείρηση ο κάθε μικροέμπορος να φτιάξει το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα.

Κλείνοντας είπε: «Είναι μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας ότι έχουμε σε αυτή την αίθουσα τόσες διαφορετικές φωνές που ακούγονται όλες. Μάλιστα απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε.Ε είπε; Είναι πολύ θετικό πρόεδρε εσύ που κατέχεις και θέση ευθύνης στην Ε.Σ.Ε.Ε, ακούγοντάς μας συμμετέχεις με μεγαλύτερο πλουραλισμό απόψεων στο τριτοβάθμιο όργανο που παίρνει και τις τελικές αποφάσεις και κάνει και τις διαβουλεύσεις με τους εκάστοτε υπουργούς».
Της Ιωάννας Δημουλά

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]