Μετά τον πρώτο έλεγχο που πραγματοποίησε το 2015-16 το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) στο Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την μη νόμιμη διακοπή των αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη και μετά τη διαπίστωση μη συμμόρφωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου με το πόρισμα του ελέγχου και με τη νομιμότητα, πραγματοποιήθηκε και νέος έλεγχος κατά τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο 2018.

Στην νέα πολυσέλιδη και ιδιαιτέρως αποκαλυπτική έκθεση του Σώματος των Επιθεωρητών αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά η συνεχιζόμενη παράβαση της νόμιμης διαδικασίας από τις υπεύθυνες για τον χειρισμό του θέματος υπηρεσίες του Υπουργείου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας [ΕΦΑ Αχαΐας], Διεύθυνση Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων) με συνέπεια, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην Έκθεση (σελ. 23) «Το αίτημα των ενδιαφερομένων φορέων για τη συνέχιση της έρευνας στην Αρχαία Ελίκη, εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα παρά την παρέλευση άπρακτης μιας επιπλέον τριετίας, που αναλώθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α σε ατελέσφορη διοικητική αλληλογραφία με την έγερση ζητημάτων τα οποία έχουν ήδη κριθεί.» Με την ίδια τακτική της μη κατά νόμον προώθησης του αιτήματος και έγερσης ανύπαρκτων ζητημάτων, παρήλθε άπρακτη και η ερευνητική περίοδος 2018 που είχε ορισθεί για τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο.

Εκτός από τη μη συμμόρφωση με τη νομιμότητα σύμφωνα με το πόρισμα της Α’ Έκθεσης Ελέγχου (αρ. 27/Α/2016) και την συνεχιζόμενη παραβίασή της με πλήθος πράξεων και παραλείψεων, ο νέος έλεγχος που διεξήγαγε το ΣΕΕΔΔ κατέδειξε και απόπειρα πρωτοφανούς οικειοποίησης του ερευνητικού έργου στην Αρχαία Ελίκη.  Όπως αποκαλύπτει η νέα Έκθεση Ελέγχου (αρ. 131/Α/2018, σελ. 12), η ΕΦΑ Αχαΐας με σχετικό έγγραφο προς το Υπουργείο Πολιτισμού αιτήθηκε τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ώστε «Η έρευνα να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας υπό τη διεύθυνση της κ. Αναστασίας Κουμούση, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Αχαΐας.». Δηλαδή να αναληφθεί η διεύθυνση του ερευνητικού έργου που πραγματοποιείται για 30 ολόκληρα χρόνια (1988 – σήμερα) στην Αρχαία Ελίκη από την γνωστή επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Πρόεδρο της Εταιρείας μας Αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου, σε υπηρεσιακό παράγοντα που ουδέποτε είχε σχέση με το έργο στην Αρχαία Ελίκη και επιπλέον δεν ειδικεύεται στον αρχαιολογικό τομέα του έργου που αφορά στις Προϊστορικές & Κλασικές Αρχαιότητες! Περαιτέρω, επισημαίνεται στην Έκθεση (σελ. 12) ότι «Το εν λόγω έγγραφο δεν γνωστοποιήθηκε στους ενδιαφερομένους φορείς προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.», ήτοι προωθήθηκε αυθαίρετα και χωρίς καν την ενημέρωση των επιστημόνων που έχουν την διεύθυνση του έργου εδώ και τρεις δεκαετίες.

Από τους δύο Ελέγχους του ΣΕΕΔΔ καθίσταται προφανές ότι με παράνομο και προκλητικό τρόπο παρεμποδίζεται επί σειράν ετών η εξέλιξη μιας πρωτοποριακής επιστημονικής έρευνας με σημαντικά έως μοναδικά ευρήματα, προς ικανοποίηση ταπεινών προσωπικών επιδιώξεων συγκεκριμένων υπαλλήλων που υποστηρίζονται από την επικρατούσα συντεχνιακή νοοτροπία και την γενικότερη ατιμωρησία. Η συνεπαγόμενη απώλεια χρόνου ως προς την πρόοδο της έρευνας και η εξ αυτής προκαλούμενη ζημία δεν αφορά μόνον στην επιστημονική έρευνα αλλά και στην ίδια την περιοχή της Αιγιάλειας, η ανάπτυξη και το μέλλον της οποίας είναι στενά συνδεδεμένα με την ανασκαφή και ανάδειξη του χώρου της Αρχαίας Ελίκης.

Η ΕΦΑΕΛ για να προστατεύσει το ερευνητικό έργο στην Αρχαία Ελίκη από αυτές τις αυθαιρεσίες και να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη συνέχισή του, θα προβεί σε όλες τις δέουσες νόμιμες ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας που έχει κατ’ επανάληψιν παραβιασθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Από το ΔΣ

[the_ad id=”46704″]