Ανέλαβε και τυπικά καθήκοντα Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά  την ορκωμοσία της στη Βουλή  και την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και τα ευγενικά λόγια του τον κ. Παυλόπουλο, τον οποίο, όπως είπε,γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό, ως διακεκριμένο νομικό, ως πνευματικό άνθρωπο κι ως πανεπιστημιακό δάσκαλο, τα τελευταία πέντε χρόνια και ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας, η θητεία σας έφερε τη σφραγίδα των προσπαθειών σας για εθνική ομοψυχία και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, σε ένα περιβάλλον ναρκοθετημένο από την ένταση, τον αρνητισμό και την καχυποψία. Με τις πρωτοβουλίες σας, κρατήσατε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και συντελέσατε αποφασιστικά στην παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη» ανέφερε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως σημείωσε, «σήμερα, σε έναν κόσμο ιδιαίτερα ρευστό, η πατρίδα μας καλείται να διαχειριστεί νέες προκλήσεις. Να αποκρούσει νέους κινδύνους, να αποτρέψει νέες απειλές. Χωρίς να σταματήσει τον αγώνα που δίνει για την κοινωνική και οικονομική της ανασυγκρότηση. Χωρίς εκπτώσεις στο δημοκρατικό πολίτευμα και στο κράτος δικαίου, που αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνικής μας υπόστασης και τον οδηγό για την κοινή μας ζωή».

Με βάση τις αξίες αυτές, τόνισε, «ενωμένοι και δημιουργικοί, θα πορευτούμε για να κερδίσουμε ένα μέλλον ευημερίας που να μας χωράει όλους. Μέλλον που, με έμπνευση το ευρωπαϊκό όραμα, συνδέεται με έναν νέο πατριωτισμό, ο οποίος δεν αντιστρατεύεται τον κοσμοπολιτισμό,αλλά αποτελεί προϋπόθεσή του. Και που είμαι βέβαιη πως όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι θεσμοί και οι ίδιοι οι πολίτες θα υπερασπιστούν δημιουργικά, αποφασιστικά και με πνεύμα εθνικής συνεννόησης».

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε πως τη χρονική αυτή στιγμή «καλούμαστε να αποκρούσουμε την επιθετικότητα εκείνων που, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία». Όπως επισήμανε, «η τελευταία όξυνση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος επιτάσσει να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των συνόρων μας και παράλληλα να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι σε ανυπεράσπιστους κι απελπισμένους ανθρώπους. Είναι μια δύσκολη, αλλά όχι άλυτη εξίσωση, που απαιτεί ομοψυχία, περίσκεψη, αποφασιστικότητα, συνετή διαχείριση και άκαμπτο φρόνημα».

Αναφέρθηκε και στην ανάγκη τής κατά απόλυτη προτεραιότητα έγκαιρης κι αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, «ώστε ένας υπαρκτός κίνδυνος, ιδίως για τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, να μην ενσπείρει τον πανικό, απειλώντας με διάλυση το σύστημα υγείας και με διάρρηξη τον κοινωνικό ιστό, επιφέροντας παράλληλα μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας». Στάθηκε ιδιαίτερα στην υποχρέωση συμμόρφωσης του συνόλου του πληθυσμού στις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων υγείας και στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού.

«Ελπίζω η εκλογή, για πρώτη φορά, μιας γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, να είναι η αφορμή για τη βελτίωση της θέσης όλων των γυναικών τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία» συμπλήρωσε η κ. Σακελλαροπούλου, καθώς, όπως είπε, «είναι καιρός οι γυναίκες αυτής της χώρας να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν εμπόδια μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον κ. Παυλόπουλο προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευημερία, δηλώνοντας σίγουρη ότι «στο πλαίσιο των πλούσιων αναζητήσεών σας, θα συνεχίσετε για πολλά ακόμη χρόνια να προσφέρετε δημιουργικά στον τόπο».

 Ο Προκόπης Παυλόπουλος 

Νωρίτερα, στην προσφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε την κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και της ευχήθηκε «ολόψυχα κάθε επιτυχία κατά την επιτέλεση των καθηκόντων σας, ιδίως σ’αυτές τις κρίσιμες ώρες.Πολλώ μάλλον όταν η επιτυχία σας είναι επιτυχία, η οποία αφορά τον τόπο μας και τον λαό μας».

Σημείωσε πως γνωρίζει πολλά χρόνια την πορεία της στο δικαστικό σώμα, στο κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και υπογράμμισε: «Φτάσατε μέχρι την κορυφή αυτού του δικαστηρίου.Και θεωρώ ότι αυτό το εφόδιο είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το ότι θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και, το κυριότερο επίσης, με πλήρη γνώση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έτσι ώστε να υπερασπισθείτε στο ακέραιο τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια».

Καταλήγοντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως από τη δική του εμπειρία θεωρεί πως «η καλύτερη στιγμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι, όταν φεύγει από την Προεδρία της Δημοκρατίας, να έχει το αίσθημα ότι έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο στα καθήκοντά του και έχει, επίσης στο ακέραιο, αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Καλή δύναμη και καλή τύχη.Τηχρειάζεσθε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και πάντοτε θα είμαι στηδιάθεσή σας» είπε, συγκινημένος,ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.