Πολλοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν την περασμένη Τετάρτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Αιγίου την ομιλία με θέμα « Το σχέδιο πόλεως  της Βοστίζης 1828-1836» με ομιλητή τον κο χρήστο Φωτόπουλο Αντιστράτηγο Ε.Α- Ιστορικό.

Μιλώντας στο Aigialeiapress.com  και στην Ιωάννα Δημουλά ο κος Φωτόπουλος αναφέρθηκε στην ομιλία που έγραψε ο ίδιος μετά από δύσκολη έρευνα.

Πρόκειται για ένα κομμάτι της ιστορίας που έλειπε, διότι ήταν γραμμένο στα ειδικά αρχεία του κράτους. Σκοπός του κου Φωτόπουλου, είναι να βοηθήσει με αυτή την έρευνα την πατρίδα που τόσα χρόνια υπηρέτησε. Είναι ουσιαστικά η ιστορία για το πώς ξεκίνησε το Πρώτο Σχέδιο Πόλεως, τις πιέσεις που δέχτηκε ο Αν. Λόντος από τον τότε κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια,  την  σύγκρουση μαζί του και πολλές άλλες άγνωστες πτυχές  σχετικά με την πόλη μας.

Η ομιλία ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Ανδρέα Μαγκλάρα και την διοργάνωσε ο Δήμος Αιγιαλείας.

Την προσφώνηση έκανε η Αντιδήμαρχος κα Ψυχράμη. Την ομιλία παρακολούθησε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος και πολλοί μηχανικοί της πόλης μας αφού το θέμα έχριζε  ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Λίγα λόγια για τον κύριο Φωτόπουλο

Γεννήθηκε στο Αίγιο όπου τελείωσε και το εξατάξιο γυμνάσιο.

Έχει τιμηθεί με τον Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και με αρκετά άλλα ελληνικά και συμμαχικά παράσημα και μετάλλια.

[the_ad id=”46371″]

Κατά τη διάρκεια της ενεργούς υπηρεσίας του στο στράτευμα και ειδικότερα μετά την αποστρατεία του, έχει ασχοληθεί συστηματικά με την ιστορική έρευνα στο χώρο του ελληνικού στρατού

και έχει συγγράψει μελέτες, στρατιωτικούς κανονισμούς, ιστορικά βιβλία και ιστορικές μονογραφίες κυρίως για τις ειδικές δυνάμεις και τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Τυγχάνει ενεργό μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Της Ιωάννας Δημουλά

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]