Με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, η οποία κοινοποιείται στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στους Ιατρικούς Συλλόγους, ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου εκφράζει την έντονη διαφωνία του με την επιχειρούμενη από το Υπουργείο Υγείας κατάργηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων και την προμήθεια αυτών από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Η προληπτική ιατρική είναι θεμέλιος λίθος της Ιατρικής και διδάσκεται στους γιατρούς σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Η δια βίου μάθηση των ιατρών, η γνώση της ανατομίας, της φυσιολογίας, η γνώση του ιατρικού ιστορικού του ασθενή, η γνώση για τυχόν αλλεργίες, η κλινική εξέταση, η αξιολόγηση κι αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών, εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού. Η παροχή ιατρικών υπηρεσιών από μη ιατρούς, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος, διώκεται από τον νόμο, και μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ασθενή.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου τονίζει την ανάγκη του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., αλλά παράλληλα θεωρεί ότι η διενέργεια ιατρικής πράξης όπως η χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, αντίκειται στους κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής, στην δεοντολογία, στην νομοθεσία, αλλά ακόμα και στην κοινή λογική.

Οι αιτίες για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της εποχικής γρίπης πρέπει να αναζητηθούν αλλού, κι όχι στην συνταγογράφηση του εμβολίου. Η δημιουργία μιας στοχευμένης ενημερωτικής καμπάνιας για την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού, σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θα ήταν μία αποτελεσματική κίνηση.

Διαφωνούμε κάθετα με την χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου ή και οποιούδηποτε συνταγογραφούμενου φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή, και καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην πραγματοποιήσει τις εξαγγελίες του.

Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

Καμία ιατρική πράξη από μη ιατρούς.;