Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 και ώρα 6:30μ.μ. η πρώτη εκδήλωση του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Γρηγόρι «Ο Άγιος Γρηγόριος» στο πλαίσιο του 25ου Φεστιβάλ Σταφίδας 2022, με τίτλο: «ΟΛΟΙ» ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΞΑΝΑ-50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΟ ΜΕΤΑ».

grigori-5 Η εκδήλωση ξεκίνησε με την συνάντηση, στο γήπεδο του χωριού, των «παλαιμάχων» ποδοσφαιριστών της ομάδας που υπήρχε στο χωριό Γρηγόρι Αιγίου κατά τα έτη 1970-1975 αλλά και των νεωτέρων ποδοσφαιριστών του χωριού που συνέχισαν στην ομάδα αυτή.

Οι ποδοσφαιριστές της παλαιάς ομάδας αρχικά παρατάθηκαν στο κέντρο του γηπέδου και χειροκροτήθηκαν από τους θεατές.

Στη συνέχεια διηγήθηκαν με νοσταλγία τις αναμνήσεις τους από τους παλαιούς αγώνες, στα παιδικά τους χρόνια πριν από 50 ολόκληρα χρόνια. Ξεκίνησαν τις διηγήσεις με τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονταν σε ομάδες με τα πατήματα των παπουτσιών των αρχηγών τους, θυμήθηκαν φάσεις από τους αγώνες, αναφέρθηκαν το πάθος όλων για την νίκη, τις αποφάσεις για τις αμφισβητούμενες φάσεις και τέλος αναφέρθηκαν στα τραγούδια της εποχής εκείνης με τα οποία επέστρεφαν στο χωριό περπατώντας μια παρέα νικητές και νικημένοι. Όπως τα τραγούδια: Σαλπάρει το καράβι απαλά, Να ξαναγινόμαστε πάλι πιτσιρίκοι, Τα παιδιά τα παιδιά, Το Καλοκαίρι εκείνο …. για μια στιγμή μονάχα και τη ζωή μου δίνω να ξαναρχόταν πάλι το Καλοκαίρι εκείνο. Τον χαιρετισμό του έστειλε με τηλεφωνική επικοινωνία την ώρα εκείνη ποδοσφαιριστής της παλαιάς ομάδας που δεν μπορούσε να παρευρεθεί και δήλωσε πως σε επόμενη συνάντηση θα είναι παρόν όποτε και να ορισθεί.

grigori-2Ακούστηκε από την ηχητική εγκατάσταση, από το ύψωμα μπροστά από το γήπεδο η φωνή του μέλους της ομάδας, Γιάννη Χρυσανθόπουλου (ηχογραφημένη), που καλούσε στο γήπεδο με το αξέχαστο επιφώνημα «Μπάλα ρεεεεεε, Μπάλααααααα» και σε λίγο ξεκίνησε ο ιδιαίτερος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των παλαιμάχων (δεκαετίας 70) και των νεωτέρων.

grigori-6Νίκησε το πάθος των παλαιοτέρων. Το τελικό σκορ του αγώνα ήταν 5-3.

Οι ποδοσφαιριστές της παλαιάς ομάδας, σε κάποιες στιγμές του αγώνα, έδειχναν ίδιοι με τότε. Τι πείσμα, τι πάθος, τι όρεξη, αλλά 50 χρόνια μεγαλύτεροι, είναι γεγονός. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελικό σκορ οφείλεται και στην καταπληκτική απόδοση του τερματοφύλακα των νεοτέρων Παπαγιαννακόπουλου Σπύρου που, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, με «αυτοθυσία» σταμάτησε πάρα πολλές φορές τα σουτ των «παλαιμάχων».

Οι σκόρερς για την ομάδα των παλαιών ποδοσφαιριστών ήταν:

Νικολόπουλος Φ. Ιωάννης, Ευθυμίου Γρ. Κων/νος, Νικολόπουλος Φ. Βασίλειος και Ευθυμίου Πάρις (2) και για την ομάδα των νεωτέρων: Νικολόπουλος Φ. Παναγιώτης, Κυριακόπουλος Παναγιώτης και Μιχαλόπουλος Παύλος.

grigori-4Μετά το τέλος του αγώνα όλοι ποδοσφαιριστές και θεατές μετέβησαν στην πλατεία του χωριού όπου ακολούθησε δεξίωση για όλους από τον Σύλλογο του χωριού.

Εκφράστηκε η επιθυμία από όλους για επανάληψη τέτοιων αγώνων και στο μέλλον.

Πριν από 50 χρόνια στην ομάδα ποδοσφαίρου του χωριού συμμετείχαν: Νικολόπουλος Φ. Παναγιώτης, Νικολόπουλος Φ. Ιωάννης, Αντωνόπουλος Ι. Παναγιώτης, Αντωνόπουλος Ι. Γεώργιος, Μιχαλόπουλος Ι. Σταύρος, Κυριακόπουλος Αρ. Παναγιώτης, Φαρμακόπουλος Αθ. Γρηγόριος, Χρυσανθόπουλος Μ. Ιωάννης, Ευθυμίου Γρ. Κωνσταντίνος, Πράσσος Γρηγόριος, Μιχαλόπουλος Π. Παναγιώτης, Μιχαλόπουλος Ι. Δημήτριος.

Λίγο παλαιότερα στην ομάδα συμμετείχαν: Βασιλαντωνόπουλος Π. Δημήτριος, Μοιραλιώτης Κ. Χρήστος, Χρυσανθόπουλος Μ. Γρηγόριος, Νικολόπουλος Γρ. Ιωάννης, Μιχαλόπουλος Σ. Απόστολος, Αγγελόπουλος Νικόλαος, Μοιραλιώτης Δ. Νικόλαος, Μοιραλιώτης Κ. Νικόλαος,  κ.α.

Στη συνέχεια με την ομάδα ασχολήθηκαν: Νικολόπουλος Ι. Κωνσταντίνος, Ευθυμίου Φ. Λεωνίδας, Νικολόπουλος Γ. Γρηγόριος, Νικολόπουλος Γ. Λάμπης, Μοιραλιώτης Φ. Ιωάννης, Νικολόπουλος Φ. Βασίλειος.

Για την ιστορία επίσης να αναφέρουμε ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες με τους ακόμη πιο παλιούς Γρηγορίτες, διεξάγονταν στο χωριό, σε άλλο γήπεδο, στη θέση «Θάλασσο».