«Φώτα, μοτέρ, πάμε! Το Αίγιο μέσα από τον φακό του Θόδωρου Αγγελόπουλου»

0
371

Σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηδύφωνο» το νέο βιβλίο της φιλολόγου και συγγραφέως Μαρίας Παναγιωτακοπούλου που έχει τίτλο «Φώτα, μοτέρ, πάμε! Το Αίγιο μέσα από τον φακό του Θόδωρου Αγγελόπουλου».

Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, ένα ταξίδι μνήμης στο Αίγιο του 1974 και του 1986, χρονιές που γυρίστηκαν αντίστοιχα οι ταινίες «Θίασος» και «Μελισσοκόμος». Περιλαμβάνει μαρτυρίες Αιγιωτών που παρακολούθησαν ή συμμετείχαν στις δύο ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος μέσα από αυτές ανέδειξε ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης πολιτιστικής ιστορίας της πόλης του Αιγίου, το λιμάνι δηλαδή και την παραλιακή ζώνη της πόλης, που μπορεί σήμερα να σφύζει από ζωή, τότε όμως ήταν ένα σκοτεινό, ξεχασμένο σημείο. Περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες του Αιγίου και περιγραφή της πόλης εκείνη την εποχή καθώς και φωτογραφίες από τα σημεία που γυρίστηκαν οι σκηνές.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 στις 6.30μ.μ. στο Πολύκεντρο Αιγίου, στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Θόδωρος Αγγελόπουλος» που οργανώνει η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α στο Αίγιο από 14-19 Ιουνίου. Στην παρουσίαση του βιβλίου Αιγιώτες που παρακολούθησαν τα γυρίσματα θα μιλήσουν για την εμπειρία τους αυτή, για τον σκηνοθέτη, για το Αίγιο της εποχής εκείνης. Θα ακουστούν μαρτυρίες και θα θυμηθούμε, μέσα από αποσπάσματα από τις ταινίες, τα σημεία της πόλης που ενέπνευσαν τον μεγάλο σκηνοθέτη να γυρίσει τα πλάνα του και που πολλά από αυτά δεν υπάρχουν πια.