Σκέψεις και προτάσεις για το πως μπορεί ο αθλητισμός να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής και της εθνικής οικονομίας παρουσίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την χάραξη «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό – Συμπαίκτες στο Μέλλον του Αθλητισμού».

Ο κ. Μαρλαφέκας ευχαρίστησε τον κ. Αυγενάκη για την πρωτοβουλία του και αναφέρθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αθλητικής εγκατάστασης που μπορεί να αλλάξει την οικονομία της περιοχής σε διάφορους κλάδους (εστίαση, τουρισμός, λιανεμπόριο κ.ά.) και να προσελκύσει επισκέπτες.

«Το Επιμελητήριο Αχαΐας θεωρεί ότι αθλητισμός και οι μεγάλες διοργανώσεις που θα μπορούσαν να λαμβάνουν χώρα στο νομό μας, είναι ένας από τους δυο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, στην προσπάθεια μας να βγει η περιοχή από μία βαθιά και χρόνια οικονομική ύφεση.» τόνισε ο κ. Μαρλαφέκας και επισήμανε ότι η Δυτική Ελλάδα είναι μια περιοχή ειδικών αναγκών και απαιτείται η παροχή στρατηγικής βοήθειας από την Πολιτεία ώστε να βρει ξανά το προσανατολισμό της και να γίνει βιώσιμη για τους κατοίκους της.

Σχετικά με τους 2ους Παράκτιους Μεσογειακούς που φιλοξένησε η Πάτρα το 2019, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας υπενθύμισε ότι ο στόχος που είχε τεθεί την περίοδο της διεκδίκησης και της ανάληψης των Αγώνων ήταν η κατασκευή μονίμων εγκαταστάσεων για παράκτια αθλήματα και η δημιουργία ενός γραφείου προσέλκυσης αθλητικών γεγονότων. Ωστόσο, παρατήρησε ότι μια σειρά από καθυστερήσεις διαφόρων υπηρεσιών οδήγησαν στο αποτέλεσμα να μην κατασκευαστούν οι μόνιμες υποδομές που προβλέπονταν. Ο κ. Μαρλαφέκας έθεσε ως μεγάλο στόχο για την περιοχή την κατασκευή και λειτουργία του Αυτοκινητοδρομίου στη Χαλανδρίτσα.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα αλλάξει την οικονομία της ευρύτερης περιοχής και θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.» τόνισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι o Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης ανάφερε στην ομιλία του στο Συνέδριο ότι η Κυβέρνηση έχει σε υψηλή προτεραιότητα το θέμα της εξεύρεσης επενδυτή για το Αυτοκινητοδρόμιο της Πάτρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαρλαφέκας στον προπονητικό τουρισμό. Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Αττάλειας (Τουρκία), φημισμένου προορισμού το χειμώνα για προπονητικό τουρισμό, και διερωτήθηκε γιατί δεν έχει διεκδικηθεί οργανωμένα μερίδιο από την Ελλάδα στο συγκεκριμένο κλάδο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας τόνισε την ανάγκη να δοθούν από την Κυβέρνηση φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα ενισχύουν οικονομικά σωματεία και αθλητές στην προετοιμασία τους και τις αθλητικές υποχρεώσεις τους, εγχώριες και διεθνείς.

Τέλος, ο κ. Μαρλαφέκας κατάθεσε προς συζήτηση την πρόταση να σχεδιαστούν προγράμματα «Δημιουργικής Αθλητικής Βιομηχανίας», αντίστοιχα εκείνων που ήδη υλοποιεί με επιτυχία το Επιμελητήριο Αχαΐας στον κλάδο της «Δημιουργικής Πολιτιστικής Βιομηχανίας», και δίνουν επιχειρηματική διέξοδο στους νέους που αναζητούν προοπτικές σταδιοδρομίας σε μια περίοδο επαγγελματικής αβεβαιότητας.