Την επιθυμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά αποκαλύπτει (όχι τυχαία) η Χουριέτ. «Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες», φέρεται να είπε σε συμβούλους του ο Τούρκος πρόεδρος και έδωσε εντολή να ψάξουν τη φόρμουλα για να γίνει η επιθυμία.

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει πως θα… μπορούσε να γίνει κάτι, στην Τουρκία είναι… εντολή. Κάπως έτσι φαίνεται να γίνεται και με την Αγιά Σοφιά. Ο «σουλτάνος» εξέφρασε την άποψη πως η εκκλησία – σύμβολο θα μπορούσε να γίνει τζαμί, ζήτησε από τους συνεργάτες του να το δουν και… «αποφάσισε» πως εκείνος που θα αποφασίσει είναι ο τουρκικός λαός.

Χαρακτηριστικό των όσων δρομολογεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το σημερινό (05.06.2020) δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ. Αναφέρει ότι ο Ερντογάν έδωσε εντολή για να αλλάξει το καθεστώς στην Αγιά Σοφιά και από Μουσείο να γίνει τζαμί.

«Στην Αγία Σοφία μπορεί να γίνεται κανονικά και και η προσευχή, όπως μπορεί να διαβάζεται και το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί να μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως στο τζαμί Σουλτάν Αχμέτ (σ.σ. το Μπλε Τζαμί). Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να είπε ο Ερντογάν σε στελέχη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τα οποία συνάντησε περασμένη Τετάρτη (04.06.2020).

Ο Ερντογάν φέρεται επίσης να είπε ότι «η ανάγνωση του κορανίου ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη». Αναφερόταν στα όσα έγιναν στις 29 Μαΐου στην Αγιά Σοφιά, όταν ο Τούρκος πρόεδρος έστησε σόου για να γιορτάσει την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η Αγιά Σοφιά είχε γίνει Μουσείο το 1934 από τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η προηγούμενη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς είχε γίνει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, δείχνοντας ουσιαστικά το… δρόμο. Ζήτησε να μην υπάρξουν βιασύνες, το θέμα να διερευνηθεί και να εξεταστεί. «Ψάξτε το καλά, μη βιάζεστε. Να κάνετε αναλυτική έρευνα. Να την εξετάσουμε και να την συζητήσουμε. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αναλυτικοί», είπε σύμφωνα με τη Χουριέτ.

Κατά το δημοσίευμα, η πρόταση Ερντογάν είναι να γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί αλλά να παραμείνει και μουσείο, ανοιχτό σε επισκέπτες, όπως το Μπλε Τζαμί.

Πηγή: newsit.gr