Σε μια προσπάθεια να μπει φραγμός στο «τσουνάμι» των αποποιήσεων κληρονομιών που έχει προκαλέσει η υπερφορολόγηση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει μια νέα δέσμη μέτρων που θα φέρει αφενός αλλαγές σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των συγκεκριμένων φορολογικών υποχρεώσεων, αφετέρου θα δώσει «ανάσα» στους φορολογούμενους.

euro-spiti

Η αποποίηση κληρονομιάς είναι μια συμβολαιογραφική πράξη στην οποία καταφεύγουν πολλοί φορολογούμενοι προκειμένου, κατά κύριο λόγο, να γλιτώσουν τα βάρη που συνεπάγεται η κατοχή ακινήτων, ειδικά στις περιπτώσεις ακινήτων χαμηλής εμπορικής αξίας και οικονομικής απόδοσης.

Για παράδειγμα, υπάρχουν αποποιήσεις που γίνονται από κατοίκους αστικών κέντρων που κληρονομούν αγροτεμάχια χωρίς σημαντική εμπορική αξία. Δεν λείπουν όμως και περιπτώσεις αποποιήσεων αστικών ακινήτων που η κληρονομιά τους συνεπάγεται την πληρωμή μεγάλων ποσών σε σχετικό φόρο, κάτι το οποίο είναι για πολλούς απαγορευτικό. Για παράδειγμα, γίνονται αποποιήσεις κληρονομιών για διαμερίσματα χαμηλής εμπορικής αξίας σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου το ύψος του φόρου κληρονομιάς και του ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει ο κληρονόμος είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με το εισόδημα από την εκμετάλλευση των κληρονομούμενων ακινήτων.

[the_ad id=”46371″]

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται δυο παρεμβάσεις:

-την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή του φόρου κληρονομιάς. Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φόρος πληρώνεται σε 12 δόσεις που καθεμιά δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 500 ευρώ ενώ ειδικά για τις περιπτώσεις που ο κληρονόμος είναι ανήλικος ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων διπλασιάζεται στις 24. Τις σχετικές προθέσεις του ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε η ίδια η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή

-την έκδοση της εφαρμοστικής απόφασης για την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να εξοφλούν φόρο κληρονομιάς με εκχώρηση μέρους της κληρονομούμενης ακίνητης περιουσίας. Η έκδοση της απόφασης έχει καθυστερήσει σημαντικά καθώς η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί από το 2013. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις (πχ αποδοχή από το δημόσιο μόνο ακινήτων υψηλής εμπορικότητας κλπ) για την ενεργοποίηση της σχετικής δυνατότητας που σημαίνει ότι θα μπορέσει να κάνει χρήση της περιορισμένος αριθμός φορολογούμενων.

πηγή: capital

 

[the_ad id=”48922″]

 

[the_ad id=”46704″]