Επιστολή, σε «σκληρούς» τόνους, προς τον Δήμαρχο Αιγιαλείας, Δημήτρη Καλογερόπουλο, έστειλε ο Εμπορικός Εισαγωγικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιαλείας, ζητώντας του, για μία ακόμη φορά, ελαφρύνσεις και απαλλαγές και τονίζοντας ότι εκατοντάδες καταστήματα και επιχειρήσεις μέλη του αργοπεθαίνουν και βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.

Στην επιστολή, η οποία απευθύνεται εκτός από τον Δήμαρχο, στους αρχηγούς των Δημοτικών Παρατάξεων και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας και κοινοποιείται στον Υπουργό Εσωτερικών, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και στους Βουλευτές Αχαΐας, ο Σύλλογος αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Κύριε Δήμαρχε,

προφανώς η πρόσκληση προς τους φορείς της περιοχής για καταγραφή ζημιών που έχουν υποστεί οι κλάδοι και οι προτάσεις ανάκαμψης, δεν αφορούν τον Εμπορικό Εισαγωγικό και Επιχειρηματικό Σύλλογο Αιγιαλείας που από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρωτοφανές για τα ιστορικά δεδομένα, ο κορωνοϊός και ο φόβος της πανδημίας και βλέποντας τα μαγαζιά μας να είναι σε απελπιστική κατάσταση, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα προς εσάς. Επειδή κανείς σας δεν ξέρει την Αγορά και το Εμπόριο καλύτερα από εμάς και επειδή θέλουμε την υγιή συνεργασία με όλους τους φορείς του Δήμου, προσπαθήσαμε να σας προστατεύσουμε από δυσάρεστες εξελίξεις και σας θέσαμε άπαντες προ των ευθυνών σας, από τις 9 Μαρτίου !!!! πολύ πριν δηλαδή από το επίσημο κλείσιμο των μαγαζιών και των επιχειρήσεων μας.

Σας ζητήσαμε ελαφρύνσεις και απαλλαγές προς το Εμπόριο και την Επιχειρηματικότητα, γιατί βλέπαμε το τσουνάμι που ερχόταν.

Σας ζητήσαμε, σχεδόν πρώτος Πανελλαδικά να βγείτε και να δεσμευθείτε ότι θα είστε αρωγός στο Εμπόριο και την Επιχειρηματικότητα της περιοχής μας.

Στις 23 Μαρτίου σας αποστείλαμε δεύτερο έγγραφο.

Στις 27 Μαρτίου συναντηθήκαμε προσωπικά στο γραφείο σας και σας παρουσιάσαμε αναλυτικότατα το πρόβλημα, το οποίο φυσικά και γνωρίζατε, όχι μόνο από τα υπομνήματά μας αλλά και όντας ο ίδιος ο πρώτος πολίτης αυτής της πόλης!

Στις 30 Μαρτίου και εφόσον ήδη άλλοι Δήμοι όπως Δήμος Έδεσσας, Δήμος Ελασσόνας, Δήμος Χαλανδρίου, Δήμος Κέρκυρας και πολλοί άλλοι όπως αργότερα, Αθηναίων, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου, Ξυλοκάστρου κ.α, είχαν αποφασίσει να στηρίξουν έμπρακτα τις επιχειρήσεις της πόλης τους και να τις απαλλάξουν από Τέλη κλπ, δείχνοντας την ανθρωπιά και την ευαισθησία τους, σας ζητήσαμε να βγάλετε άμεσα μία ανακοίνωση στήριξης για τους πληττόμενους της Αιγιάλειας.

Φευ…..

Στις 9 Απριλίου ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση στο γραφείο σας, αυτή τη φορά μαζί με άλλους φορείς της περιοχής Επιμελητήριο, Εστίαση κλπ, που ζητήσαμε και πάλι τα αυτονόητα.

Στις 16 Μαρτίου έρχεται στην δημοσιότητα η κοινή δήλωση στήριξης προς τον Εμπορικό Σύλλογο των κυβερνητικών βουλευτών κ.κ Ιάσωνα Φωτήλα και Χριστίνας Αλεξοπούλου που στέκονται στο πλευρό των δίκαιων αιτημάτων μας, προς τον Δήμο Αιγιαλείας και σας ζητούν να συνεισφέρετε στα αιτήματα μας.

Σαν Πρόεδρος έχω βγει σε τουλάχιστον δύο ραδιοφωνικές εκπομπές και δύο τηλεοπτικές και σας ζητάμε μέσα στα πλαίσια της Δημοκρατίας τα αυτονόητα.

Στο διάστημα αυτό των πενήντα ημερών που μεσολάβησε αντί να μας «δίνετε βοήθεια» μας «ζητάτε»!!! Μας ζητάτε λύσεις για τα σκουπίδια, λύσεις για τα οικονομικά σας, …κλπ. Ερχόμαστε δυστυχώς σε μία διαπίστωση που θέλουμε να είναι λανθασμένη αλλά θα κριθεί από τις πράξεις σας!! <<Αδιαφορείτε επιδεικτικά>>!!!

Για ποια καταγραφή μιλάτε; όταν είμαστε ήδη κατεστραμμένοι; Όταν το 80% των καταστημάτων μας είναι κλειστά; Σε ποια καταγραφή ζημιάς αναφερόσαστε και από πού να την κάνουμε όταν το Αίγιο θυμίζει έρημη πόλη; Έχουμε κάνει υπομνήματα, σας έχουμε συναντήσει προσωπικά, σας έχουμε ζητήσει να μην πληρώσουν καθόλου οι επιχειρηματίες για χρήση που δεν έχουν κάνει σε κοινόχρηστους χώρους. Έχουμε ζητήσει απαλλαγή από δημοτικά τέλη και τέλη κοινόχρηστων χώρων, για τα ενοικιαζόμενα ακίνητα του Δήμου, για τα πάγια του νερού, όπως και να επανασυνδεθούν τα κομμένα ΔΕΗ, ΟΤΕ σε απόρους, για όσο διαρκεί η κρίση. Ζητήσαμε να λάβετε ειδική μέριμνα για επαγγελματίες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις μονογονεϊκές οικογένειες, πλήρης απαλλαγή σε δημοτικά τέλη σε επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα απαραίτητα… κλπ κλπ κλπ.

Σας λέμε να δεσμευτείτε ότι θα ακολουθήσετε όλα τα μέτρα που σας προτείνει η ΚΕΔΕ και η ΠΝΠ από τις 20 Μαρτίου 2020 όπου αναφέρονται ξεκάθαρα οι κατεπείγουσες διατάξεις για την λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Σας ζητάμε να σταθείτε δίπλα μας και να δεσμευτείτε ότι μπορεί και στο μέλλον να χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα και εσείς μας λέτε να κάνουμε τώρα καταγραφή; Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, προσπαθώντας να κερδίσετε χρόνο, έχετε έρθει αντιμέτωπος με εκατοντάδες καταστήματα και επιχειρήσεις μέλη μας που αργοπεθαίνουν. Εμπορικά μαγαζιά αλλά και εστίασης βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.

Αυτή τη στιγμή είστε ο μοναδικός Δήμαρχος από τους πέντε της Αχαΐας που απαξιώνετε και αδιαφορείτε για τους εκατοντάδες Εμπόρους και Επαγγελματίες της Αιγιαλείας!

Φυσικά και έχουμε ενημερώσει για τις κινήσεις μας και τον Α’ Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας και τον Σύλλογο Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας και την Ομάδα καταστηματαρχών εστίασης Αιγίου και τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αιγίου καθώς και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου.

Για πολλοστή φορά κ. Δήμαρχε παρακαλούμε εσείς και η δημοτική ομάδα σας να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων! Μη παίζετε με τη νοημοσύνη μας και μην μας θεωρείτε πολίτες β’ και γ’ κατηγορίας. Σε αυτό τον αγώνα όλοι μας είμαστε χαμένοι. Αλλά αύριο το πρωί εμείς πρέπει να είμαστε εδώ όρθιοι και με ανοιχτά μαγαζιά για να αιμοδοτήσουμε το σύστημα όταν ενδεχομένως κάποιοι από εσάς έχετε πάει σπίτια σας!

Πάψτε να σκέφτεστε σας δημόσιοι υπάλληλοι. Δώστε μας (στον Εμπορικό για να τους μοιράσουμε στους Εμπόρους), τους μισθούς σας, τον δικό σας των Αντιδημάρχων σας και όλων των έμμισθων αιρετών και ελάτε να ζήσετε με 800 ευρώ για δύο μήνες εσείς οι γυναίκες σας και τα παιδιά σας και να τρέχουν παράλληλα πάγια έξοδα των μαγαζιών και των σπιτιών σας !!! (και ακόμα δεν τα έχουμε πάρει)!!! Δυστυχώς (με όλο τον σεβασμό στους θεσμούς και τα πρόσωπα σας) η συμπεριφορά η δική σας και της ομάδας σας δείχνει ότι δεν έχετε σχέση με τους ανθρώπους της βιοπάλης, τους απλούς Εμπόρους, τους Επαγγελματίες και την αβεβαιότητα που έχουν οι υπάλληλοι μας και οι οικογένειες μας.

Κύριε Δήμαρχε με την εκλογή σας οι επιχειρηματίες του Δήμου Αιγιαλείας περίμεναν την αμέριστη συμπαράσταση σας που μέχρι στιγμής δεν την έχουν λάβει. Η περιοχή μας πλήττεται τόσα χρόνια οικονομικά και δεν αντέχει άλλο και επειδή δεν θέλουμε να μας δείτε συγκεντρωμένους έξω από το Δημαρχείο μαζί με Εμπόρους, Καταστηματάρχες εστίασης και Επαγγελματίες από όλη την Αιγιάλεια, Ξενοδόχους, Εργατικό κέντρο, Βουλευτές, μέσα ενημέρωσης τοπικά και Αθηναϊκά όπου θα διατρανώνουμε πως οι Άρχοντες μας είναι κατώτεροι των περιστάσεων και ο λαός σας πεινάει και καταστρέφεται, σας παρακαλούμε για τελευταία φορά να δώσετε λύση ΣΗΜΕΡΑ!».