“Μένουμε σπίτι”, με κλειστά μαγαζιά και απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι τις 4 Μαΐου. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

“Παρατείνονται μέχρι τις 4 Μαΐου όταν τα περιοριστικά μέτρα που έληγαν στις 27 Απριλίου” είπε ο Στέλιος Πέτσας, που σημαίνει ότι μέχρι την 4η μέρα του Μαΐου, σχεδόν δυο μήνες απ’ όταν πάρθηκαν τα πρώτα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και δεν θα ανοίξει καμία επιχείρηση.

Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μετά τις 4 Μαΐου και θα το μάθουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανόν τη Δευτέρα 27 Απριλίου, όταν με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η μετάβαση θα είναι σταδιακή και θα γίνει με σχέδιο και συγκροτημένα.

«Συνεχίζουμε να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, αποφεύγουμε επαφές και τηρούμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα συλλογικής προστασίας που θα μας δείξουν οι ειδικοί» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Άνοιγμα καταστημάτων χωρίς sms

Η παράταση της μιας εβδομάδας για τα περιοριστικά μέτρα προγραμματίζεται να συμπέσει με την ταυτόχρονη κατάργηση της υποχρέωσης των πολιτών να ενημερώνουν για τις μετακινήσεις τους με μήνυμα κινητής τηλεφωνίας στο 13033 ή τη σχετική βεβαίωση, με το άνοιγμα των καταστημάτων. Η κυβερνητική «πρόθεση πάντα με γνώμονα την γνώμη των ειδικών είναι να αρθεί η υποχρέωση αποστολής sms ή του σχετικού εγγράφου που χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις» επιβεβαίωσε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχολεία είπε ότι περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών για την ιεράρχηση και τη σειρά κάθε επόμενης φάσης.

«Όλα αυτά θα σταθμίζονται και θα αξιολογούνται καθημερινά γιατί η μάχη γίνεται με τον κορωνοϊό γίνεται σε αχαρτογράφητα νερά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες τόνισε ότι θα χρειαστεί να προστατευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα είναι στις τελευταίες φάσεις του σχεδίου.

Το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την καραντίνα

Με βάση λοιπόν όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα, ήδη από τις 27 Απριλίου θα λειτουργήσουν ξανά υποθηκοφυλακεία και γραμματείες των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων.

Στις 4 Μαΐου θ’ αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων – και θα λειτουργήσουν ξανά μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).

Στη συνέχεια θα εξεταστεί το άνοιγμα των σχολείων, ενώ σχεδόν παράλληλα θα λειτουργήσουν ξανά τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ κτλ. με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους και αποστάσεις μεταξύ τους. Τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και οι χώροι συνάθροισης θα επαναλειτουργήσουν προς τα τέλη Μαΐου, ενώ το σχέδιο για την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ κτλ. προβλέπει τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές. Έως τα τέλη Μαΐου θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών κι ενδεχομένως των δικαστηρίων, με την κυβέρνηση να εξετάζει παράταση του δικαστικού έτους.

Τελευταία στη σειρά θα είναι τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα λειτουργήσουν προς τα μέσα Ιουνίου σε μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς με επαρκείς υγειονομικές υποδομές, ενώ από τις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία τους και στις υπόλοιπες περιοχές με μοναδική αίρεση απομακρυσμένα νησιά όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία, ιατρεία κτλ.

Τέλος, τα πανεπιστήμια – εκτός απροόπτου – θα ανοίξουν ξανά από το Σεπτέμβριο, καθώς ούτως ή άλλως τα μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο διεξάγονται στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αποστάσεως.

Πέτσας για σχολεία, μέτρα, Βρούτση και οικονομία

Για τα σχολεία, ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει μεν τις συστάσεις των ειδικών, αλλά η κατεύθυνση που υπάρχει είναι ν’ ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και απομένει να ξεκαθαριστεί η ιεράρχηση και η σειρά με την οποία θα γίνει αυτό.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και τόνισε δύο φορές ότι ο κ. Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, επισήμανε πως «όταν λαμβάνονται τόσα πολλά μέτρα με τόσο μεγάλη πίεση χρόνου, μπορεί να γίνονται και αστοχίες. Σημασία έχει να διορθώνονται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας δηλαδή εκτός κάδρου τον υπουργό Εργασίας. Επίσης, τόνισε πως η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη συγχρηματοδότηση του βοηθήματος των 600 ευρώ για τους επιστήμονες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τέλος, ο κ. Πέτσας είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και ότι εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θέση της Ελλάδας παραμένει ότι δεν χρειαζόμαστε δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις για την ανάταξη της οικονομίας μετά από την υγειονομική κρίση. Ιδιαίτερη σημασία έχει, εξάλλου, για την Ελλάδα, λόγω του τουρισμού, να επανέλθει η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προσώπων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές.