Ένωση Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Αιγίου: Τίμησε την Ημέρα της Μητέρας και της Μητρότητας

0

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Αιγίου, τίμησε την Ημέρα της Μητέρας και της Μητρότητας, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 το απόγευμα στο καφέ-ρεστωράν Vostizza Psitocafe, στα Υψηλά Αλώνια Αιγίου, μέσα σε όμορφη, συγκινητική και φιλική ατμόσφαιρα.

ege-gidaΣτην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό εξυμνώντας τη μάνα και την ανιδιοτελή προσφορά της, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Γιδά.

ege-kakavaniΗ Πρόεδρος του Παραρτήματος κ. Ουρανία Κοττά-Κακαβάνη, αναφέρθηκε στο ιστορικό για την καθιέρωση της γιορτής της μητέρας στα περισσότερα κράτη και στην Ελλάδα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου καθώς και στην έννοια του τι σημαίνει να είναι μια γυναίκα «πραγματική μάνα», γιατί η πραγματική μάνα είναι μια αγκαλιά, φροντίδα κι αγάπη είτε έχει γεννήσει, είτε έχει υιοθετήσει ένα παιδί, μέσα από ένα κείμενο του συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα.

ege-litsaΤο θέμα: «Μητρότητα και Εργασία: η πρόκληση για επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα σε δύο σημαντικούς ρόλους », διανθισμένο με ποιήματα ελλήνων και ξένων ποιητών, ανέπτυξε η κ. Λίτσα Γιαννοπούλου, Γενική Γραμματέας του Π.Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε. και Αντιπρόεδρος του παραρτήματος.

Η εκδήλωση έκλεισε με αναφορά στην ελληνίδα ως υπερπροστατευτική μητέρα, με ένα χιουμοριστικό κείμενο, που διάβασε η κ. Ζουμπουλιά Σπυροπούλου, Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ.

Η κυρία Γιαννοπούλου ανέφερε στην εισήγηση της, ότι η γιορτή της μητέρας μας δίνει την ευκαιρία να εκδηλώσουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας στο πιο αγαπημένο μας πρόσωπο, τη μάνα μας που την ύμνησαν ποιητές, λογοτέχνες και καλλιτέχνες για την αγάπη και τη φροντίδα της, είτε είναι βιολογική (μάνα της κοιλιάς) ή θετή (μάνα της καρδιάς). Αναφέρθηκε στην έννοια της μητρότητας, μια έννοια χωρίς εθνικότητα, χωρίς χρονολογία, ένα πανανθρώπινο σύμβολο, η οποία εκτός από τη σημασία του βιολογικού δεσμού, περιλαμβάνει και την έννοια της ανατροφής, της φροντίδας, της προστασίας και του συναισθηματικού δεσμού με το παιδί, και στο ρόλο της μάνας στην ανατροφή ευτυχισμένων και αυτόνομων παιδιών σε συνδυασμό με το ρόλο του πατέρα.

Η σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διατήρηση των ισορροπιών ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικούς ρόλους στη ζωή της, αυτόν της μητέρας και αυτόν της επαγγελματία. Το παλαιότερο δίλημμα, καριέρα ή οικογένεια, τείνει να εξαλειφθεί, γιατί η γυναίκα έχει αποφασίσει να συνδυάσει και τα δύο.

ege-mesaΤο τίμημα όμως είναι να έχουν περισσότερο στρες οι εργαζόμενες μητέρες από τους υπόλοιπους πολίτες. Γιατί ναι μεν είναι αποδεκτό για μια γυναίκα να κάνει καριέρα, αλλά αυτό δεν την απαλλάσσει από τις κοινωνικές “υποχρεώσεις» της. Επομένως, οι εργαζόμενες μητέρες, χρειάζονται ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. Αυτό σημαίνει ισότιμη συμμετοχή του συζύγου/συντρόφου στις οικογενειακές υποχρεώσεις και μοίρασμα της φροντίδας των παιδιών μαζί του και παράλληλα πολιτικές ισότητας και κοινωνική πολιτική από την Πολιτεία, η οποία οφείλει να προστατεύσει τη μητρότητα με περισσότερες άδειες ανατροφής παιδιών και κατάλληλες κοινωνικές υποδομές, που θα προσφέρουν δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας, βρεφών, νηπίων παιδιών, ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων, ώστε να διευκολύνουν την συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής γυναικών και ανδρών.

Γιατί όπως είπε ο Χαλίλ Γκιμπράν: «Η μητέρα είναι τα πάντα. Αυτή είναι η παρηγοριά μας στη θλίψη, η ελπίδα μας στη δυστυχία και η δύναμή μας στην απελπισία. Είναι η πηγή της αγάπης, του ελέους, της συμπόνοιας και της συγχώρεσης» άρα αξίζει να είναι ευτυχισμένη.