Έγινε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα η προγραμματισμένη διάλεξη από την Ιόνιο βιβλιοθήκη Αιγίου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσά της, στα πλαίσια της σωστής και υπεύθυνης ενημέρωσης των συμπολιτών μας.

Την εκδήλωση τίμησαν πολλοί συμπολίτες μας, εκπρόσωποι συλλόγων και ο τ. Υπουργός κος Κώστας Σπηλιώπουλος.

 

Το θέμα που αναπτύχθηκε ήταν :

«Λύπη, θλίψη, κατάθλιψη».

Ομιλήτρια  ήταν η κα Χαρά Θεοδωρακοπούλου Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια η οποία ανέπτυξε με ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο το θέμα. Έδωσε με σαφήνεια  τα όρια της λύπης, της θλίψης και της  κατάθλιψης και έδειξε ότι πρόκειται για  διαφορετικά ψυχικά πεδία ανάλογα με τη διάρκεια, την ένταση και τον απόηχο στη ψυχή μας καθώς και την λειτουργικότητα στην καθημερινή δράση μας.

Η ψυχολόγος ανέφερε μεταξύ των άλλων:

«Στόχος της σημερινής μας παρουσίας είναι ο καθένας μας ξεχωριστά να αναρωτηθούμε έστω και για λίγα λεπτά, για το ψυχισμό μας, να φτιάξουμε νέους προβληματισμούς, για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τόσο τις δικές μας συναισθηματικές καταστάσεις όσο και των γύρω μας, ξεκινώντας από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος και συνεχίζοντας προς τους ανθρώπους του περιβάλλοντος που ζούμε και υπάρχουμε…στην εργασία μας, στο σχολείο, στις ομάδες, στους συλλόγους όπου δραστηριοποιούμαστε.

Βασική μου προσδοκία είναι να αισθανθούμε έστω και λίγο ότι η κατανόηση των ψυχικών ασθενειών δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται».

[the_ad id=”46371″]

Με «παιγνίδι ρόλων» που συμμετείχαν η ίδια η ψυχολόγος και η κα Μαρία Θεοχαρίδου  δόθηκε με σαφήνεια στους παρευρισκόμενους ότι τα ψυχικά νοσήματα αντιμετωπίζονται, αρκεί να βοηθήσει το περιβάλλον του ασθενούς, με γαλήνιο και φιλικό και όχι με επιθετικό τρόπο.

Προβλήθηκε τέλος και  σχετικό ολιγόλεπτο βίντεο για την κατάθλιψη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Στο τέλος της διάλεξης δόθηκε αρκετός χρόνος για απορίες,  σκέψεις και έγινε εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε αυτό επίκαιρο θέμα.

[the_ad id=”57928″]

 

[the_ad id=”46704″]