Πέρυσι ξεχώρισαν με το ανάστημά τους, τις φορεσιές τους, το ξεχωριστό ύφος τους, στις εκδηλώσεις για την μυστική συνέλευση της Βοστίτσας που καθιερώθηκε με προεδρικό διάταγμα ως τοπική Εθνική Εορτή.

Αιγιώτες που η αγάπη για την πατρίδα, τα ήθη, τα έθιμα  και τον  ελληνικό πολιτισμό εν γένει, τους έκανε να αποφασίσουν να φτιάξουν  έναν νέο σύλλογο με έδρα το Αίγιο    με την ονομασία  Σύλλογος  Ιστορικής Αναβίωσης ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821.

[the_ad id=”46371″]

Θέλησαν να φτιάξουν έναν  καινούργιο σύλλογο αν και η ιδέα ήρθε από τον Σύλλογο Άρατος του οποίου εκφραστής εδώ στην Αιγιάλεια είναι ο Βασίλης Γεωργαντάς και που πέρυσι στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την Μυστική Συνέλευση  Της Βοστίτσας συμμετείχαν πολλά από τα μέλη του νεοϊδρυθέντος συλλόγου.      το Δ.Σ.  αποτελείται από τους εξής: Πρόεδρος Λάμπης Ψυχογιάννης

syllogos-anaviosis-vostitsa

             Αντιπρόεδρος Α – Φράγκος Δημήτριος

             Αντιπρόεδρος Β – Παπαθανασίου Γεώργιος

             Γραμματέας – Αλεξόπουλος Γεώργιος

             Ταμίας – Μπόγδος Γεώργιος

 

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το προεδρείο του νέου Συλλόγου, ο πρόεδρος Λάμπης Ψυχογιάννης ενημέρωσε πως τα ενεργά μέλη που λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις είναι περίπου 20.

Είπε πως  όλοι είναι Αιγιώτες και μέσα από την δράση του Συλλόγου προσπαθούν  να αναδείξουν τον τόπο μας και να τιμήσουν τους ήρωες μας.  Τόνισε μάλιστα με καμάρι, πως νομίζει ότι το έχουν  καταφέρει καλά ως ώρας.

Αυτό που τους ώθησε για την δημιουργία του συλλόγου  είναι  η αγάπη τους και η λατρεία που είχαν, από μικρά παιδιά, στους ήρωες της προ-επανάστασης και της επανάστασης του 1821 και  έγινε αγάπη και θαυμασμός για τους μετέπειτα ήρωες.  Όπως είπε χαρακτηριστικά:  Αυτοί σφάχτηκαν, κρεμάστηκαν, γδάρθηκαν, ταπεινώθηκαν, για να κερδίσουμε εμείς σήμερα τον τόπο τούτο ελεύθερο, χωρίς σκλαβιά.

Αυτός ο μικρός λαός της γης, έδειξε την ανδρεία του σε όλες τις εποχές. Αντικατέστησε το δόρυ με το καριοφίλι ή το σύγχρονο όπλο και βροντοφώναξε προς όλους τους λαούς της γης «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Σαν  φόρο τιμής, αγάπης και πίστης, στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες μας, έφτιαξαν  αυτόν τον Σύλλογο!

Οι φορεσιές  είναι πιστά αντίγραφα από ιστορικά βιβλία και γκραβούρες όπως επίσης και τα άρματα είναι του 17ου και 18ου αιώνα.

[the_ad id=”46274″]

Ως σύλλογος είναι νεοσύστατος αλλά μετράει δράσεις από το Γενάρη σε τιμητικές προσκλήσεις:

             Στο Μεσολόγγι – Την έξοδο

             Στην Άμφισσα – Απελευθέρωση του κάστρου «Σάλωνα»

             Στο Καρπενήσι – Στο μνημόσυνο του Μάρκου Μπότσαρη

             Στα Καλάβρυτα – Στο Μέγα Σπήλαιο

             Στην Τρίπολη – Στην Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς

             Στο Ναύπλιο – Στην Απελευθέρωση του κάστρου στο Παλαμίδι

Έχουν γυρίσει ντοκιμαντέρ στο ΟΤΕ History για τη ζωή του Κολοκοτρώνη. Τελειώνοντας ο Λάμπης Ψυχογιάννης είπε πως μέσα από όλες αυτές τις δράσεις έχουν αποκτήσει  εμπειρία στην Αναβίωση και ετοιμάζονται  σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Παναγόπουλο για τις εκδηλώσεις στις 26 Γενάρη της Μυστικής Συνέλευσης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σε λίγο καιρό από το Δήμο Αιγιαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόν στην συνέντευξη τύπου ήταν και ο Βασίλης Γεωργαντάς, που συγχαίρει αυτή την προσπάθεια και όπως είπε θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης σε ότι του ζητηθεί.

Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στον νέο αυτό σύλλογο  καθώς η αγάπη γι αυτό που κάνουν ξεπερνάει τα όποια εμπόδια!!

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]