Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και συγκεκριμένα η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, επιθυμώντας να συμμετέχει ενεργά στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, προγραμμάτισε 10 Επιστημονικά Συνέδρια- αρχής γενομένης από το 2012, με  σχετικά θέματα, διαφορετικά βεβαίως κάθε χρόνο, και ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες και ερευνητές της επιστημονικής κοινότητας, για να τιμήσει το Μέγα γεγονός της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Φέτος διεsinedrioξήχθη το Η’ Διεθνές Συνέδριο, με θέμα: «Οι μεγάλες Προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως. Ομοψυχία και διχόνοια κατά την Επανάσταση», όπου -για τρίτη συνεχή χρονιά- συμμετείχε ως εισηγήτρια – ιστορική ερευνήτρια της εποχής του1821- η Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιάλειας Βάνα Μπεντεβή, με θέμα: «Οι στρατηγικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις του Ανδρέα Λόντου με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον βασιλέα Όθωνα».

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ιωάννου Γενναδίου 14 και Ιασίου 1, Κολωνάκι, Αθήνα),την Παρασκευή και Σάββατο, 18 και 19 Οκτωβρίου 2019.