oik_oee
Τις θέσεις του για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, εξέφρασε με δημόσια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Κουτρουμάνης, εν όψει του Περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

[the_ad id=”46371″]

«Κύριε πρωθυπουργέ,
Οι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπως και όλης της χώρας, βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της παρατεταμένης Οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης, που βεβαίως τα αίτια της ξεκινούν από το μακρινό παρελθόν, ωστόσο επιδεινώθηκε δραματικά το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την «περήφανη» διαπραγμάτευση που έκανε ο τότε υπουργός σας κ. Βαρουφάκης, τον οποίο έστω και στο πάρα 1΄΄ αναγκαστήκατε να αποπέμψετε. Με τις ακροβασίες της τότε κυβέρνησης σας, αναζητώντας στήριξη από χρεοκοπημένες χώρες τύπου Αργεντινής και Βενεζουέλας, χάθηκε η εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επενδυτών προς την Ελληνική Οικονομία και οι αποταμιευτές απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες μας. Προ της ολοσχερούς κατάρρευσης της Εθνικής μας οικονομίας, και το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας, οδηγήσατε την χώρα μας σε ένα τρίτο μνημόνιο με τραγικές για την κοινωνία μας επιπτώσεις:
-Το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης έχασε τον έλεγχο των τραπεζών, εκχωρώντας τις τράπεζες στα ξένα κεφάλαια (FUNDS) έναντι εξευτελιστικού τιμήματος και μάλιστα σκανδαλωδώς, αποκλείοντας τους μικρομετόχους από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Τώρα δε, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που νομοθετήσατε πρόσφατα, ήλθε η ώρα της υφαρπαγής της υποθηκευμένης ιδιωτικής περιουσίας, αξίας άνω των 200 δις ευρώ από τις τράπεζες.
-Δεσμευτήκατε έναντι των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης των 3,5% επί του ΑΕΠ για την επόμενη 5ετία και για 2% μέχρι το 2060, γεγονός που από μόνο του σημαίνει σκληρή λιτότητα για πολλά χρόνια. Το 2016 υπερκαλύψατε τους στόχους και πετύχατε πρωτογενή πλεόνασμα 4,2%. Το 2017 παρότι προϋπολογίσατε επιπλέον 1,1δις από την αύξηση των φόρων κατανάλωσης και 1,4 δις από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στην φορολογία εισοδήματος, εν τούτοις τα συνολικά έσοδα παρέμειναν στάσιμα. Μάλιστα δε, το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2017, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία εκτιμάται στο 2,21% επί του ΑΕΠ, έναντι 4,2% στο 2016. Λαμβανομένου υπόψη ότι στο 2018 δεν υπάρχουν νέες πηγές αύξησης εσόδων, η μείωση των εισοδημάτων συνεχίζεται, αλλά και η φοροδιαφυγή καλά κρατεί, πως είναι δυνατόν να αντιστραφεί η τάση και να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% ; Μήπως πλησιάζει ο χρόνος ενεργοποίησης του μνημονιακού κόφτη για επιβολή πρόσθετων φορολογιών, μείωσης συντάξεων και μείωσης του κοινωνικού κράτους;

[the_ad id=”46274″]

Κύριε πρωθυπουργέ,
-Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα «τιμωρούνται» από την κυβέρνησή σας με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές, με φυσικά επακόλουθα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, το κλείσιμο των επιχειρήσεων ή στην καλύτερη περίπτωση την μεταφορά τους στην Βουλγαρία και Κύπρο, με τραγικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στην κατανάλωση και στην παραγωγή πλούτου στην χώρα μας.
-Η Δυτική Ελλάδα είναι μια Περιφέρεια της οποίας η οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα, παράγοντας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας (ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές, πατάτα, κηπευτικά, κ.λπ.). Ωστόσο, τα προϊόντα της γης μας παραμένουν στα χωράφια, εξαιτίας της επιδοματικής πολιτικής που ακολουθείτε. Οι εργάτες γης αρνούνται να εργαστούν με ασφαλιστικές εισφορές για να μη χάσουν τα επιδόματα. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που η κυβέρνηση σας, οφείλει να το αντιμετωπίσει.
-Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας μας είναι αναγκαία η ολοκλήρωση των υπό εκτέλεση έργων υποδομής. Ωστόσο, επισημαίνουμε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της σύνδεσης του σιδηροδρομικού δικτύου με το λιμάνι της Πάτρας και του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, καθώς και την καθυστέρηση της εκτέλεσης του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου-Τσακώνα, με κίνδυνο να χαθούν τα κονδύλια χρηματοδότησης αυτού του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Τέλος, για εμάς κ. Πρωθυπουργέ, για να ανακάμψει η οικονομία μας χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις και έμφαση στην μείωση των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία που θα φέρει πλούτο και αύξηση της απασχόλησης στη χώρα μας.»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ

 

[the_ad id=”48922″]

 

[the_ad id=”46704″]