Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή στην κανονικότητα με τη σταδιακή άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της άρσης των μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους για το ποίμνιο.

Όσον αφορά τους εορτασμούς για την Πρωτομαγιά αυτοί μεταφέρονται και θα πραγματοποιηθούν το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, στις 9 Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Στέλιος Πέτσας απηύθυνε κάλεσμα σε πολιτικές δυνάμεις και συνδικάτα να ασπαστούν την αλλαγή της ημερομηνίας εορτασμού.

Με κεντρικό πρόταγμα, «το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση», με «σχέδιο, σταδιακά και συγκροτημένα» τόνισε ο κ. Πέτσας, περιγράφοντας πως το «συγκροτημένο σχέδιο» θα έχει «επιμέρους στοχευμένες φάσεις», ενώ ο «κανόνας θα είναι ότι θα προβλέπονται στάδια”, ώστε να ελέγχονται στο ενδιάμεσο τα μέτρα ως προς τη διασπορά της πανδημίας».

«Σκοπός των αυστηρών μέτρων δεν είναι να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στο σπίτι μας. Σκοπός των περιοριστικών μέτρων ήταν αν πάρουμε τη ζωή μας πίσω» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι στην πορεία μετάβασης στην κανονικότητα σε λίγες ημέρες «θα μας συντροφεύουν μέτρα τήρησης της υγειονομικής προστασίας», όπως η «χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς», επιβεβαιώνοντας της σχετική συζήτηση.

Τα στάδια επιστροφής

Στο πλαίσιο αυτό, πρώτα θα ανοίξουν κομμωτήρια και επιχειρήσεις λιανεμπορίου, στη συνέχεια «θα ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες εκπαίδευσης», σε επόμενες φάσεις οι επιχειρήσεις εστίασης πάντα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού, ανέφερε ο κ. Πέτσας. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «ανοιχτές θα είναι εκκλησίες από τα πρώτα βήματα απομάκρυνσης περιοριστικών μέτρων» για την ατομική λατρεία, κατόπιν οι ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας και τέλος τα εποχιακά καταλύματα.

Διαφορετικές φάσεις θα υπάρξουν και για την έξοδο από τα αστικά κέντρα, ώστε να μην καταγραφούν φαινόμενα μαζικών μετακινήσεων.

Όπως έγραψε το ΘΕΜΑ της Κυριακής το επικρατέστερο σενάριο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θέλει τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα να γίνεται σε τρεις φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα ξεκινήσει στις αρχές του Μαΐου, η δεύτερη προς το τέλος του ίδιου μήνα και η τρίτη περί τα μέσα Ιουνίου.

Σε καθεμία από αυτές τις φάσεις υπολογίζεται ότι θα επιστρέφουν στις δουλειές τους περί τους 200.000-300.000 και έτσι μέσα στον Ιούνιο υπολογίζεται να έχουν επιστρέψει όλοι όσοι έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή. Οπως έγινε και με τη λήψη των μέτρων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται ώστε η επιστροφή να γίνει με συντονισμένο τρόπο και ξεχωριστά ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κάθε επιχείρησης.

Σύμφωνα με όσα πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ο πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει και την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών.

Προς την ίδια κατεύθυνση, από την άρση της καραντίνας δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τους ηλικιωμένους, προς τους οποίους θα γίνουν μόνο συστάσεις να λάβουν οι ίδιοι όλα εκείνα τα μέτρα που θα τους προστατέψουν.

Από τις 4 Μαΐου, λοιπόν, θα καταργηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στην ενδοχώρα, δηλαδή θα μπορούν οι πολίτες να ταξιδέψουν από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο ή και το αντίθετο. Μελετάται, ωστόσο, να υπάρξει εξαίρεση για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά, πιθανότατα μέχρι τα μέσα Ιουνίου και μέχρι να διαπιστωθεί ότι η άρση των περιορισμών δεν ανεβάζει απότομα την καμπύλη των κρουσμάτων.

Όσον αφορά τα σχολεία στην κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγουν στα εξής:

– Στις 11 ή στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που η λειτουργία τους θα γίνει με τήρηση των κανόνων απόστασης.

– Προς το τέλος Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, για τα οποία είναι πιθανόν να υπάρξει μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς.

Μάθημα με αντισηπτικά και έναν μαθητή ανά θρανίο

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν πολύ προσεκτικά την επίπτωση της επαναλειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων στην πορεία της πανδημίας και μόνο αν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα θα ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Άλλωστε, όπως έχουν τονίσει ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, μόνο αν η άρση ενός μέτρου δεν οδηγήσει σε εξάπλωση της covid-19 θα προχωράμε στο επόμενο στάδιο, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δούμε ένα μέτρο να επανέρχεται.

Ούτως ή άλλως η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα είναι πολύ διαφορετική καθώς θα υπάρξουν κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις τάξεις θα υπάρχουν αντισηπτικά, πιθανότατα θα βρίσκεται ένας μαθητής ανά θρανίο και θα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολείων στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει αρκετές φορές ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον τρόπο μετάβασης στην επόμενη ημέρα η άποψη των επιστημόνων. Το γεγονός ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ήταν θετικός στην επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης είναι πολύ πιθανό να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Τσιόδρας είχε δηλώσει ότι «μια από τις ομάδες που θα μπορούσε να εκτεθεί σταδιακά στον ιό και είναι η λιγότερο ευπαθής, είναι τα μικρά παιδιά».

Τι θα γίνει με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Είναι πολύ πιθανό να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς, σενάριο που άφησε ανοιχτό το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Στην ίδια κατεύθυνση «δείχνουν» και ομοσπονδίες εκπαιδευτικών όπως η ΟΛΜΕ.

Μένει να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει σε περίπτωση που γονείς επιλέξουν να μην στείλουν τα παιδιά τους σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, φοβούμενοι κάποιο κρούσμα κορωνοϊού στο σπίτι τους. Πάντως έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση να υπάρξει ένας άγραφος κανόνας να μην υπάρξουν επιπτώσεις για τα παιδιά -του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου- αν αποφασίσουν να μην τα στείλουν στα σχολεία οι γονείς.

Κεραμέως: Πιθανό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς

Πολύ πιθανή είχε χαρακτηρίσει την παράταση της σχολικής χρονιάς, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο» διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι «δεν θα φτάσει πέραν του τέλους Ιουνίου». Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας είπε ότι πιθανότατα θα υπάρξει έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς νωρίτερα αλλά όχι για όλες τις βαθμίδες.