Χρήστος Γούτος: Τα μεγάλα λάθη Καλογερόπουλου για την πλατεία (βίντεο)

0
146

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο αρχηγός της παράταξης “Αιγιάλεια Αύριο” Χρήστος Γούτος στα μέσα ενημέρωσης για τα μεγάλα λάθη που έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή για την ανάπλαση της πλατείας στο κέντρο του Αιγίου

 Συνέντευξη τύπου

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά που είσαστε όλοι εδώ για να μιλήσουμε και να αναδείξουμε στις πραγματικές του διαστάσεις, ένα μείζον ζήτημα για τον Δήμο μας, αυτό της πλατείας.

Και έχει μεγάλη σημασία για όλους μας, σήμερα, να μιλήσουμε καθαρά και ξάστερα με αλήθειες και ντοκουμέντα, γιατί το οφείλουμε όχι μόνο στους εαυτούς μας αλλά και σε όλους τους δημότες της Αιγιάλειας.

Και γιατί επιλέξαμε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Γιατί στις 20/06/22 βγήκε η απόφαση της προσφυγής στην επιτροπή του άρθρου 152 που είχε κάνει ο κ.Καλογερόπουλος  κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  και με την οποία  επισημοποιείται και οριστικοποιείται η πλήρης αποτυχία στον τρόπο που επέλεξε ο κ.Καλογερόπουλος  να εκτελέσει το έργο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και για αυτή την απόφαση κανείς δεν επιχαίρει.

Πως φτάσαμε όμως ως εδώ;

Να είμαστε ένας δήμος με τόση ομορφιά και τόση ιστορία, χωρίς να έχουμε πλέον ένα τόσο σημαντικό σημείο αναφοράς για την πόλη μας, την εμβληματική μας πλατεία.

Μια πλατεία που όλοι έχουμε μνήμες και παραστάσεις ,εικόνες  και συναισθήματα και σήμερα στη θέση της  να έχουμε  ένα γιαπί περιφραγμένο.

Πως γίνεται μια πόλη σαν το Αίγιο να αφήνεται χωρίς πλατεία,

με τους δημότες να αποστρέφουν ακόμα και το βλέμμα τους  από το σημείο που εδώ και τόσα χρόνια ήταν τόπος συνάντησή τους,

με τους επαγγελματίες των πέριξ  καταστημάτων εμπορίου και εστίασης να βλέπουν το μόχθο και τις επενδύσεις στη δουλειά τους καθημερινά και χωρίς τελειωμό να απαξιώνεται…

Ποιος φταίει για αυτό;

-Ο κ. Καλογερόπουλος δεν ήταν  αυτός που έπαιρνε τις αποφάσεις;

-ΗΤΑΝ

-Είχε ένα έργο που του παραδόθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή  εγκεκριμένο, έτοιμο για εκτέλεση;

-ΕΙΧΕ

-Είχε το χρόνο να το υλοποιήσει;

-ΤΟΝ ΕΙΧΕ

Τότε τι έγινε και σήμερα έχουμε αυτή την τραγική εικόνα της πλατείας?

Χωρίς άλλες περιστροφές , ο κ.Καλογερόπουλος κατάφερε να δημιουργήσει στο κέντρο της πόλης μας, ένα μνημείο  ντροπής και εγκατάλειψης με τα ‘’έτσι θέλω του’’ , τα ‘’ξέρω εγώ’’ και τα ‘’εμείς είμαστε στη διοίκηση’’.

Πάμε να τα δούμε όλα αυτά βήμα-βήμα…και τους λάθος χειρισμούς του, που μας έφεραν ως εδώ!

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018 με κωδικό πράξης 2018ΕΠ011034 κ ειδικότερα  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020 κ κωδικό ΟΠΣ5030018.
Ο προϋπολογισμός ήταν 3.000.000e με ΦΠΑ.

Προβλέπετο όπως είναι γνωστό , να εκτελεστούν επιστρώσεις στην πλατεία Αγίας Λαύρας 3.270m2 ,στην Ασημάκη Φωτηλα 1550m2 κ στην πλατεία Βαλφουρ 1960 m2.Δηλαδή συνολικά 6.780m2,με τα σύνοδα Η/Μ έργα

Στις 05/03/20   υπογράφτηκε η σύμβαση με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης 05/05/21 δηλαδή 14 μήνες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε από τον Δήμο .

 

Τον Ιούλιο  η πλατεία ξεκίνησε να σκάβεται από την Ασημάκη Φωτήλα και τον Οκτώβριο την Γερμανού κ την Ζαΐμη  .

Το Μάρτιο έχει υπογράψει  τη σύμβαση με χρονοδιάγραμμα 14 μήνες   και  7 μήνες μετά , ο κ.Καλογερόπουλος επισκέφτηκε  την πλατεία  να φωτογραφηθεί και να διαβεβαιώσει  ότι όλα πήγαιναν καλα!!!!!!

Που το είδε το… καλά; Που έπρεπε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να είχε γίνει το μισό έργο…Πρώτο λάθος…

Δεύτερο λάθος… αρχίζει τις  τροποποιήσεις…

Στις 15/12/20 με την 499/2020 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Οικονομική επιτροπή με εισήγηση της Δημοτικής αρχής, τροποποίηση της μελέτης ως προς τις αβαθείς λεκάνες του έργου κ την μεταφορά των ταξί επι της Κλ.Οικονομου.

Και εδώ είναι το επόμενο μεγάλο  λάθος…

Πρώτα έσκαψε την πλατεία και  μετά πήγε στην Οικονομική επιτροπή με εισήγηση για τροποποίηση της μελέτης ως προς τις αβαθείς λεκάνες και τη μεταφορά των ταξί επι της Κλ.Οικονομου .

Και ερωτώ…Δεν όφειλε να έχει διερευνήσει τα πιθανά προβλήματα των μελετών πριν μπει η μπουλντόζα!!!!

Ακόμα και για τις επικίνδυνες διελεύσεις δικτύων όπως αυτά της ΔΕΔΔΥΕ  τις μάθαμε μετά από επίσκεψη των τεχνικών της!!!!!και  οχι πριν το σκάψιμο  ,όπως οφειλε  να είχε κάνει !

Ενώ δηλαδή σκάβουμε Ιούλιο και Σεπτέμβριο έρχεται τον Δεκέμβριο η ΔΕΔΥΕ και λέει ότι έχουμε  καλώδια υψηλής τάσης.

Αυτά σημαίνουν την προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο .

Στις 15/02/21 ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακύρωσε ως παράνομη την μεταφορά των ταξί στην Κλ.Οικονομου(μια ακόμα παράνομη πράξη Καλογεροπουλου).

Στις 19/03/21   Ο  συντονιστής της Αποκεντρωμένης διοίκησης έκανε δεκτή στο σύνολο της, την προσφυγή που είχε κατατεθεί στις 07/03/21 κατά της 499/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής από ΓΟΥΤΟ ,Ψυχράμη,Παπακωνσταντινοπουλο και για τα ταξί και για τις λίμνες.

Άρα λάθος που  πήγε να τροποποιήσει τη μελέτη!

Στις 15/04/21 ο κ.Καλογερόπουλος έκανε νέα προσφυγή στη επιτροπή του Αρ.152 κατά της πιο πάνω απόφασης της αποκεντρωμένης η οποία εξετάστηκε απ το αρμόδιο όργανο στις 17/06/21 κ απορρίφτηκε στο σύνολο της για τα ταξί κ τις λίμνες .

Αρα,μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του ΄20 για τη αλλαγή της μελέτης από τον κ.Καλογεροπουλο ολοκληρώθηκε με πανηγυρική του ήττα τον Ιούνιο του 21’!!!!!

Δηλαδή με αποκλειστική του ευθύνη καθυστέρησε το έργο περίπου 7 μήνες !!!

Και άλλο λάθος,το ένα μετά το άλλο.

. Το καλοκαίρι του 21’  όλο το Αίγιο  έβλεπε ότι οι εργασίες ήταν ασήμαντες έως μηδενικές .

Εγώ προσωπικά και η παράταξη μου επανειλημμένως ρωτούσα στο Δημ.Συμβούλιο και δημόσια στα ΜΜΕ για την πρόοδο των εργασιών αλλα και για τις οφθαλμοφανείς καθυστερήσεις που όπως όλοι οι πολίτες έβλεπα και ανυσηχούσα .

Και φτάνουμε στο Σεμπτέμβριο που καλεί σύσκεψη στην οποία ήταν και  ο ανάδοχος του έργου ο οποίος μας ενημερώνει ότι αδυνατεί να συνεχίσει το έργο .

Σε ερώτηση του κ.Καλογεροπουλου  περί του  τι κάνουμε, η απάντηση η δική μου ήταν απόλυτη :ΟΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ !

Την ίδια δηλαδή αταλάντευτη θέση που είχα από την πρώτη στιγμή.

Στις 24/09/21 βγήκε η απόφαση έκπτωσης του αναδόχου από τη τεχνική υπηρεσία

.Έκτοτε σε όλα τα δημοτικά συμβούλια η πρώτη μου ερώτηση ήταν :τι κάνετε με την πλατεία ;

Η απάντηση ήταν :

Εμείς διοίκηση του Δήμου και θα κάνουμε το καλύτερο!

Και ερχόμαστε τώρα στις 21/12/21 που καλεί έκτακτο δημ.συμβούλιο για την πλατεία.

Εκεί ανακοινώνει ότι θέλει να κάνει ανάκληση της απόφασης έκπτωσης και υποκατάσταση του αναδόχου

Σε ερώτησή μου αν αυτό προβλέπεται από το νόμο , απάντησε ότι είναι νόμιμο .

Επειδή όμως και σε άλλες περιπτώσεις  έκανε πράγματα που δεν ήταν σύνομα και είχε αρθεί η εμπιστοσύνη μας απέναντί του, δεν καταψηφίσαμε μεν  γιατί η πλατεία είχε ήδη καθυστερήσει αλλά  ψηφίσαμε λευκό για να μπορέσει να προχωρήσει  με την προυπόθεση ότι  θα το διερευνούσαμε με γιατί αν ως Δήμος, μπλέκαμε σε κάτι παράνομο δεν θα τελειώναμε ποτέ!

Ήταν μονόδρομος.

Ο έλεγχος που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν μέσω της ένστασης  και  δυστυχώς  οι φόβοι μας αποδείχθηκαν  αληθινοί και επιβεβαιώθηκαν στην ένσταση .

Διανοείται κάποιος τι θα μπορούσε να είχε γίνει;

Αν  δηλαδή προχωρούσε το έργο παράνομα, για ποσό χρόνο θα προχωρούσε και σε τι περιπέτεια θα είχε μπει ο Δήμος και ολόκληρη

η πόλη!!! Κοιτάξτε σε πόσο μεγάλο λάθος πήγε να υποπέσει!!!

 Ο κ Καλογερόπουλος αγνόησε  επιλεκτικά το γεγονός’’ ότι τα δημόσια έργα και ειδικότερα τα χρηματοδοτούμενα από τον ΕΣΠΑ,ελέγχονται από τον ΕΣΠΕΛ(ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου) και την ΕΔΕΛ (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου) και όταν βρίσκονται παρατυπίες ή παρανομίες, τα πρόστιμα που καταλογίζονται στον Δήμο είναι εξοντωτικά.

Αυτή  και αν είναι μια ακόμα μεγάλη αλήθεια που δεν γνωρίζει

ο δημότης!!!

Φτάνουμε έτσι στις 15/03/22 όπου και πάλι επαληθεύτηκαν οι φόβοι μας στο σύνολο τους από την Αποκεντρωμένη !

Και ερωτώ:Τι νόημα είχε η προσφυγή του Δημάρχου στη επιτροπή

του 152 αφού η απόφαση της αποκεντρωμένης ήταν εντελώς ξεκάθαρη! Ακόμα ένα λάθος του ,που στοίχισε σε χρόνο.

Έχασε δηλαδή άλλους 7 μήνες .

Αρα 7συν 7 μήνες σύνολο 14 έχουν σπαταληθεί με τις εμμονές του κ Καλογεροπουλου !

Και ερχόμαστε στις 20/06/22 όπου βγήκε η απόφαση από τη επιτροπή του Αρ.152 και παρότι ο ίδιος έλεγε για ακόμα μια φορά ψέμματα,

οτι χάθηκε για τυπικούς λόγους η απόφαση ήταν ξεκάθαρη .

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ …

Απόφαση καταπέλτης…

Τώρα πάλι του φταίει  η Περιφερειακή Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ενέκρινε την ένσταση και που δεν τον ΄΄άκουσε΄΄.

Ξέρετε ένα ακόμα μεγάλο λάθος που κάνει ο κ.Καλογερόπουλος

Εφευρίσκει ότι εκείνος μερίδιο ευθύνης δεν  είχε και δεν έχει πουθενά; Πουθενά δεν φταίει;

Πρώτα έφταιγαν τα απρόβλεπτα προβλήματα για τις τροποποιήσεις,  στη συνέχεια έφταιγαν οι 5  με την ένσταση ,μετά η Περιφερειακή Αποκεντρωμένη, μέχρι που επικαλέστηκε ότι του έφταιγε και η ίδια η κυβέρνηση ότι δήθεν πίεσε για την απόφαση την Αποκεντρωμένη.

Ε ,Όχι!Φτάνει πια!

Δεν φταίνε  οι άλλοι ,

δεν φταίνε όλοι.

Ο κ.Καλογερόπουλος φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη,ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΝΩΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ

Και αυτή την ευθύνη όχι μόνο δεν την αναλαμβάνει αλλά την αποδίδει

κάθε φορά σε άλλους και σε άλλα.

Κάνει όμως και το λάθος να υποτιμά  και τη νοημοσύνη και την κρίση των δημοτών.Και εκείνοι θα του δώσουν τη σωστή απάντηση όταν έρθει η ώρα.

Ο κόσμος κουράστηκε…

Για  αυτό του λέμε:

Σταμάτα τα λάθη και τους πειραματισμούς τώρα,

την ύστατη αυτή στιγμή και πήγαινε με το νόμιμο τρόπο.

Εφάρμοσε το νόμο για να είναι ασφαλές το έργο!

Εμείς θα είμαστε πάντα εδώ για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και το καλό του Δήμου για την ανάπτυξη αυτού του τόπου.

Ο  τόπος αυτός είναι μεγάλος και μας χρειάζεται όλους να τον υπηρετήσουμε ,με ξεκάθαρες όμως θέσεις, με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητα.

Σας ευχαριστώ