Μια ξεχωριστή και πρωτοποριακή εκδήλωση παρουσίασε στο κοινό της Αιγιάλειας το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, το Σάββατο 18 Μαΐου, στο θέατρο «Πολύκεντρο» στη Μυρτιά (παραλία Αιγίου). «Λόγος και μουσική… Σέρρα, Γινάτι και άλλα μυθιστορήματα του Γιάννη Καλπούζου», ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο συγγραφέα και μια εκδήλωση μνήμης, με αφορμή τη συλλεκτική έκδοση του βιβλίου «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου», για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ψυχογιός», υπό την αιγίδα της ΔΗΚΕΠΑ, με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γιώργος Σιακκής, τα βιβλία «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» και «Γινάτι, ο σοφός της λίμνης» παρουσίασε ο Κώστας Κλάγκος, το υπόλοιπο έργο του συγγραφέα παρουσίασε η Ζουμπουλιά Σπυροπούλου, ενώ την απόδοση αποσπασμάτων των βιβλίων έκαναν η Βαρβάρα Σεφέρη, ο Γιώργος Γεωργόπουλος και η Δήμητρα Μεντζελοπούλου (εφηβικό Ιμαρέτ). Την εκδήλωση πλαισίωσαν ποντιακή και ηπειρώτικη ορχήστρα (Κατερίνα Μιχαηλίδου ποντιακή λύρα–τραγούδι Σταύρος Νταής νταούλι, Γιώργος Μπέλλος κλαρίνο-τραγούδι, Βασίλης Χαλιάσος λαούτο, Χρήστος Τασούλας ντέφι). Χορευτές του Χ.Ε.Α. –με τη ζίπκα Πόντου- παρουσίασαν ποντιακούς χορούς (ενθουσίασε η εξαιρετική απόδοση στη Σέρρα και το Ατσαπάτ), χορεύτριες απέδωσαν χορούς από τα Γιάννενα –με την αστική φορεσιά- με ιδιαίτερο δωρικό ύφος ενώ ξεχώρισε και το εφηβικό τμήμα του συλλόγου που τραγούδησε (στα ποντιακά) «το Τσάμπασιν» και «Αετός επαραπέτανεν». Τη διδασκαλία και επιμέλεια των χορών είχαν η Ζουροπούλου Μαρία και Τσουρέκης Ασημάκης. Στο χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε και έκθεση βιβλίων του Γιάννη Καλπούζου, με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου Σύγχρονη Σκέψη.

[the_ad id=”46371″]

 

Ο πρόεδρος του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου Σιώμος Κων/νος στο καλωσόρισμα μίλησε για την πολυεπίπεδη και πολυσήμαντη δράση του συλλόγου ενώ υποσχέθηκε και αντίστοιχες μελλοντικές ποιοτικές παραστάσεις. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 260 θεατές (από όλη την Αιγιάλεια, την Πάτρα, το Κιάτο, τα Γιάννενα), εκπρόσωποι και δ.σ. συλλόγων και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Παπαχριστοπούλου Μαρία (η συμβολή της οποίας ήταν σημαντική).

Μετά την εκδήλωση, στη «Λαδόκολλα», ακολούθησε ποντιακό και ηπειρώτικο γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: Book Shop Café, Goji Βerry Κτήμα Αντωνόπουλου, Αρτοποιείο Τηλιγάδη, Music bar Buzz και βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Σκέψη και χορηγός επικοινωνίας το Ράδιο Αίγιο.

Αυτή την περίοδο, το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου οργανώνει μια δράση σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ προετοιμάζει μια ακόμα εκδήλωση για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο σε συνεργασία με τους γυμναστές του συλλόγου εξετάζουν μια πρόταση από το νομό Μεσσηνίας για παρουσίαση θεματικής παράστασης τα τέλη Ιουλίου και συζητούν την –πιθανή- συμμετοχή του Χ.Ε.Α. σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Αιγιάλεια.

 

[the_ad id=”46704″]