Σε άτακτη υποχώρηση αναγκάστηκε ο Δήμος Αιγιάλειας κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων την Τρίτη 12/2 για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Μετά την παρουσίαση νέων επιβαρυντικών εγγράφων και ιδιαίτερα της εισήγησης της αρμόδιας Επιτροπής της Περιφέρειας για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, αλλά και τη συγκλονιστική παρουσία των πολιτών στα Δικαστήρια του Αιγίου, που αγωνιούσε για την υγεία και το μέλλον του, ο Δήμος Αιγιάλειας ζήτησε αναβολή της εκδίκασης .

Οι λόγοι που προβλήθηκαν από πλευράς Δήμου (αναμονή αποτελεσμάτων τακτικών μετρήσεων, απουσία δεύτερου δικηγόρου και απουσία μάρτυρα), κρίνονται σαν προσχηματικοί και κίνηση τακτικής.

Θα πρέπει να τονισθεί η συγκλονιστική παρουσία 500 και πλέον πολιτών στο δικαστήριο, το γεγονός ότι τα καταστήματα σε Αιγείρα και Ακράτα παρέμειναν κλειστά σε ποσοστό 97% , το Λύκειο Αιγείρας , το Γυμνάσιο Αιγείρας και το Λύκειο Ακράτας συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

[the_ad id=”46371″]

Σημαντική παράμετρος στην απόφαση της αναβολής, όπως εξήγησαν οι δικηγόροι της Επιτροπής κκ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Μαρία Νικολοπούλου, αποτελεί το γεγονός ότι το δικαστήριο αποφάσισε τη διατήρηση της προσωρινής διαταγής κλεισίματος του ΧΥΤΑ μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 21 /3/2019, κάτι που ερμηνεύεται  θετικά.

Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας σε εγρήγορση μέχρι την τελική νίκη. Η μεγάλη μας δύναμη είναι η μαζική συμμετοχή μας. Ακόμα και σε περίπτωση μη θετικής εξέλιξης , εμείς θα βρισκόμαστε στις επάλξεις προστατεύοντας την υγεία μας και των παιδιών μας, προστατεύοντας την περιοχή μας, τις καλλιέργειές μας, τη θάλασσα μας και το μέλλον μας.

Τέλος, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η εφαρμογή του κλεισίματος του ΧΥΤΑ δεν θα πρέπει να σημαίνει κι εγκατάλειψη. Όσο δεν γίνονται έργα αποτροπής και αποκατάστασης, η μόλυνση θα συνεχίζεται. Με το θέμα της  ανακύκλωσης, που θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά τον όγκο των σκουπιδιών, τι γίνεται;

Να υπενθυμίσουμε ότι στο ΦΕΚ της 2/4/2018 αναφέρεται ρητά: «Ο Δήμος Αιγιαλείας οφείλει: β. Να εφαρμόσει άμεσα και πλήρως πρόγραμμα χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασιών στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης συνεργασίας με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), με σκοπό να επιτευχθούν τάχιστα οι στόχοι του προγράμματος ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας.

γ. Συνδυαστικά με την ανακύκλωση, να μεριμνήσει για τρόπους προσωρινής διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, με κατάλληλη αδειοδότηση και όρους περιβαλλοντικής προστασίας και με δοκιμασμένη μεθοδολογία που να οδηγεί σε σημαντική μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση».

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν γίνει αν και έχει συμπληρωθεί σχεδόν χρόνος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

[the_ad id=”46274″]

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”46274″]