Αρχαία Ελληνικά: Απαντήσεις και σχολιασμός από το νέο Φροντιστήριο

0
100

Δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων σήμερα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.ων (ΓΕΛ), οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, 2022(1)

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Η εγγενής ιδιότητα του ανθρώπου ως πολίτη είναι ο κοινός παρονομαστής των ενοτήτων 17 και 20 που τέθηκαν ως κείμενα αναφοράς. Τόσο ο Αριστοτέλης (17) όσο και ο Επίκτητος (20) αναδεικνύουν την υπεροχή του ανθρώπου έναντι των άλλων ζώων αποδιδόμενη στον λόγο (λογική και έναρθρη ομιλία) που εκ φύσεως έχει λάβει και τον καθιστά μέρος υπεύθυνο και σημαντικό ενός ευρύτερου συνόλου είτε αυτό είναι η πόλις κράτος(Αριστοτέλης) είτε μια οικουμενική κοινωνία (Επίκτητος). Ωστόσο, δεν υπάρχουν ερωτήματα που απαιτούν συνδυασμό των δύο ενοτήτων για να απαντηθούν, κάτι που μόνο στο παράλληλο κείμενο μπορεί να γίνει. Οι ερωτήσεις κατανόησης – μετάφρασης μπορούν να απαντηθούν εύκολα από τα δεδομένα των κειμένων και οι ερωτήσεις εισαγωγής χαρακτηρίζονται εύκολες και χωρίς «παγίδες». Η πρώτη λεξιλογική ερώτηση απαιτεί ετυμολογική προσέγγιση ενώ η δεύτερη μπορεί να απαντηθεί με αναφορά στην νέα ελληνική. Επίσης, το παράλληλο κείμενο πραγματεύεται την έννοια της «προαιρέσεως» η οποία απαντάται ξεκάθαρα στο κείμενο του Επίκτητου, ωστόσο καλό είναι να γίνει αναφορά και στον Αριστοτέλη, καθώς τονίζεται η διαφορά του ανθρώπου από τα άλλα ζώα ως προς αυτό το χαρακτηριστικό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κείμενα προέρχονται από τις δύο τελευταίες θεματικές ενότητες του σχολικού βιβλίου, οι οποίες δεν αποτελούσαν μέχρι τώρα εξεταστέα ύλη, γεγονός που τα καθιστά πιο απαιτητικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα σημερινά θέματα στο αδίδακτο κείμενο κρίνονται διαχειρίσιμα, αλλά από επαρκώς προετοιμασμένους μαθητές. Τα θέματα εντάσσονται στη διδαχθείσα ύλη, ωστόσο υπήρχαν σημεία που έχρηζαν ιδιαίτερης προσοχής από τους υποψηφίους.

ΠΛΟΙΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΝΟΥ

νέο Φροντιστήριο

Ι. Μεσσηνέζη 7 & 1η Μάη – Αίγιο

Τηλ. 26910-26116

Email: neoaigio@yahoo.gr