Το τελευταίο χρονικό διάστημα, διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές, καταγγελίες που αφορούν στην εξαπάτηση ιδιοκτητών καταστημάτων, στα οποία πωλούνται κάρτες κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας και προπληρωμένες κάρτες τύπου «paysafe», που χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές αγορές.

Ειδικότερα, οι καταγγελίες των ιδιοκτητών καταστημάτων (περιπτέρων, παντοπωλείων και ψιλικών) αφορούν περιπτώσεις, στις οποίες έχουν δεχθεί τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστα άτομα τα οποία προσποιούνται ότι είναι άτομα του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντός τους ή τεχνικοί της εταιρείας, που τους έχει εγκαταστήσει τα μηχανήματα έκδοσης των προπληρωμένων καρτών ή τακτικοί πελάτες τους ή ακόμη και συνεργάτες τους (λογιστές, ασφαλιστικοί σύμβουλοι), ζητώντας τούς να προβούν στην έκδοση των συγκεκριμένων προπληρωμένων καρτών, και εν συνεχεία να τους αποκαλύψουν τον κωδικό.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις, οι δράστες προσποιούνται τους πελάτες και αφού ζητήσουν την έκδοση προπληρωμένης κάρτας, τεχνηέντως φωτογραφίζουν με κινητό τηλέφωνο, τον αριθμό έκδοσης που αναγράφεται σε αυτήν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Στη συνέχεια, προφασιζόμενοι την έλλειψη χρημάτων ή ότι δεν τους είναι τελικά απαραίτητη, την επιστρέφουν, ενώ τελικά προβαίνουν στη χρήση της, αφού έχουν ήδη καταγράψει με το κινητό τους τηλέφωνο τον αριθμό έκδοσής της, μέσω τού οποίου γίνεται η χρέωση.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων από την επικοινωνία με τις εταιρείες έκδοσης των προπληρωμένων καρτών, διαπιστώνουν τελικά ότι αυτές χρησιμοποιούνται άμεσα, κυρίως σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω διαδικτύου.

Εφιστούμε την προσοχή καθώς τέτοια περιστατικά βρίσκονται σε έξαρση, προτρέπουμε τους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν θα πρέπει να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες, μέσω τηλεφώνου, εάν προηγουμένως δεν έχουν διασταυρώσει την ταυτότητα του ατόμου. Επίσης, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε κάθε περίπτωση κατά τη διαδικασία των συναλλαγών τους με πελάτες.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στους αριθμούς 11012 και 210-6476464 ή στα e-mails [email protected], [email protected]

[the_ad id=”46704″]