Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να μεταφέρουμε την αγανάκτηση των αγροτών της περιοχής μας, που για ακόμη μια χρονιά, ενώ έχουν υποστεί καταστροφή από ακραίες καιρικές συνθήκες  κινδυνεύουν να μείνουν εκτός διαδικασιών εκτιμήσεων και εκτός αποζημίωσης. Κάθε χρόνο το εισόδημα τους είναι μειωμένο και τα αποτελέσματα αποτυπώνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της επαρχίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η περιοχή μας πρόσφατα δοκιμάστηκε ακόμη μια φορά από έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις – ανεμοθύελλες). Οι παραγωγοί υπέβαλαν δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ και μέχρι σήμερα, ακόμα περιμένουν τους πραγματογνώμονες  γεωπόνους για να καταγράψουν τις ζημιές τους.

[the_ad id=”46371″]

Σας υπενθυμίζουμε πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζουν οι αγρότες της περιοχής μας, καταβάλλουν ένα αξιοσέβαστο ποσό για την ασφάλιση της παραγωγής τους, έτσι ώστε να έχουν κάποιο εισόδημα έγκαιρα, σε περίπτωση καταστροφής. Οι αγρότες πλέον εξαντλήθηκαν οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά. Νιώθουν ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Οι αγρότες πιά δεν έχουν πια άλλη ελπίδα για να μπορούν να καλλιεργούν και  να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία.

Θεωρούμε ότι, ο αγροτικός πληθυσμός αξίζει την πρέπουσα αντιμετώπιση και στήριξη. Για το λόγο αυτό, πρέπει να διενεργηθούν άμεσα οι εκτιμήσεις,  ώστε να  αποζημιωθούν οι παραγωγοί για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδά τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και τις δύσκολες στιγμές των αγροτικών οικογενειών, σας θέτουμε υπόψη, τα παρακάτω ερωτήματα:

[the_ad id=”46274″]

1.Θα ισχύσει το σενάριο – απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ για επιστροφή των τελών εκτίμησης στους ελαιοπαραγωγούς που υπέβαλαν δήλωση ζημιάς, μετά τις τελευταίες θεομηνίες (Ζορμπάς, Ξενοφώντας);

2.Θα αναλάβετε την ευθύνη για τη μη διενέργεια εκτιμήσεων, έτσι ώστε να λάβουν οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις τους με τον πλέον δικαιότερο τρόπο, όπως αυτός ορίζεται από τις πρακτικές εκτίμησης του ΕΛΓΑ και όσοι κρίνουν, ότι παρόλα αυτά, αδικούνται από τα πορίσματα εκτίμησης που θα λάβουν, να έχουν το δικαίωμα ένστασης (άλλωστε πληρώνουν οι ίδιοι τα ασφάλιστρά τους στον Οργανισμό και στηρίζουν με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας).

3.Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει στην προκειμένη περίπτωση την έκτακτη αυτή ανάγκη αληθεύει;  Εάν ναι, γιατί δεν προχωράτε σε παράταση των εκτός έδρας κινήσεων των γεωπόνων του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να μπορούν να διενεργήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους;

  Με εκτίμηση,
              ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ
                  Βουλευτής ΝΔ – Αχαΐας

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]