Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ για την κατάσταση αποσύνθεσης που παρουσιάζουν τα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας, έπειτα από επιστολή – έκκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Δ.ΙΕΚ.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι, η καθ΄ ύλην αρμόδια αρχή – Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης – δηλώνει αναρμοδιότητα, καταδεικνύοντας το  Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης  (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), ως υπεύθυνο της οικονομικής διαχείρισης ενώ από την άλλη μεριά ΙΝΕΔΙΒΙΜ, υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει χρηματοδότηση από το Υπουργείο.

[the_ad id=”46274″]

Ο κ. Κατσανιώτης, αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε χαρακτηριστικά:

Η Κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους πρακτικές, πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλον.

Την ώρα που η Κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι στηρίζει τη Δημόσια παιδεία για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακά παιχνίδια, την ίδια ώρα κάνει ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει το θεσμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης τις δημόσιες δομές εκπαίδευσης που τον υπηρετούν.

Ο κ. Γαβρόγλου, αυτή τη φορά θα πρέπει να μας απαντήσει. Και θα πρέπει να το κάνει άμεσα, βάζοντας στην άκρη την προσφιλή τακτική της σιωπής.

Να μας εξηγήσει τους λόγους που δεν εξασφάλισε έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια,

με αποτέλεσμα τα Δ.ΙΕΚ να αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, τόσο σε διαχειριστικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.

Ο Κ. Γαβρόγλου έχει την πολιτική ευθύνη  να απαντήσει σε όλους τους σπουδαστές

των Δ.ΙΕΚ, που αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν

έξοδα υλικών εκπαίδευσης, τους πραγματικούς λόγους, που οδηγεί

σταδιακά το θεσμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην πλήρη απαξίωση.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

[the_ad id=”46371″]

 

Πάτρα 10/12/2018                                                                                                       

ΕΡΩΤΗΣΗ                                              

ΠΡΟΣ

  • ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: «Φωνή Βοώντος εν τη Ερήμω….. για τα Δημόσια ΙΕΚ»

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Σε συνέχεια ερωτήσεων  μας, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορικά με την κατάσταση αποσύνθεσης που παρουσιάζουν τα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας, για τις οποίες συστηματικά αποφεύγετε να απαντήσετε, επανερχόμαστε, έπειτα από επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΙΕΚ), με την οποία οι Διευθυντές των Δ.ΙΕΚ, απευθύνουν έκκληση, λίγες ημέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και εν μέσω εξετάσεων προόδου του χειμερινού εξαμήνου (2018Β), μήπως κάποιος βρεθεί να ΄΄ακούσει΄΄ και ΄΄αποφασίσει΄΄ να δώσει λύση, σε προβλήματα λειτουργικά και διαχειριστικά, που αντιμετωπίζουν καθημερινά και θέτουν εν αμφιβόλω την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην υποστελέχωσή τους – αφού δεν είναι λίγα μέχρι σήμερα τα ΔΙΕΚ που δεν έχουν Υποδιευθυντές- αλλά και στην ανύπαρκτη χρηματοδότηση, που αναγκάζει  καταρτιζόμενους να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ανάγκες  γραφικής ύλης και υλικών εκπαίδευσης, προμηθευτές να παραμένουν απλήρωτοι από πέρυσι, Διευθυντές να επιδοτούν για να εξασφαλίσουν τα απολύτως αναγκαία, όπως, η ασφάλεια των χώρων τους.

Την ώρα που η Κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι στηρίζει τη δημόσια παιδεία, την ίδια ώρα κάνει ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει το θεσμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τις δημόσιες δομές που την υπηρετούν.

Τα Δημόσια ΙΕΚ οφείλουν να προσφέρουν στους σπουδαστές τους υψηλού επιπέδου κατάρτιση. Και για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, απαιτούνται  λειτουργικές, πλήρως στελεχωμένες δομές και όχι απαξιωμένες!

[the_ad id=”46274″]

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε 

  1. Για ποιους συγκεκριμένους λόγους δεν εξασφαλίστηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια με αποτέλεσμα τα Δ.ΙΕΚ να αντιμετωπίζουν σήμερα σωρεία λειτουργικών και διαχειριστικών προβλημάτων;
  2. Πώς θα εξασφαλίσετε την απαιτούμενη χρηματοδότηση, για το χειμερινό 2018Β ΚΑΙ Εαρινό 2019Α εξάμηνα΄΄;
  3. Γιατί δεν έχετε μεριμνήσει μέχρι σήμερα για την πλήρη στελέχωση των Δ.ΙΕΚ, σε διοικητικό προσωπικό;
  4. Ποιος ο σχεδιασμός σας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Δ.ΙΕΚ, για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών τους;

Ο  ερωτών βουλευτής
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ
Βουλευτής ΝΔ – Αχαΐας

 

[the_ad id=”57928″]

 

[the_ad id=”46704″]