Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας θεωρεί αναγκαίο να ενημερώσει τους πολίτες της Αχαΐας σχετικά με την λειτουργία των οδοντιατρείων στην παρούσα περίοδο.

Η εμφάνιση της επιδημίας του covid-19, είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικών αλλαγών στην καθημερινότητα όλων μας τόσο σε επίπεδο εργασίας όσο και προσωπικής ζωής. Αλλαγών που κορυφώθηκαν με την ανακοίνωση των περιορισμών κυκλοφορίας. Οι αλλαγές αυτές υπαγορεύθηκαν από την άγνωστη φύση του ιού, την σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί και της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει.

Στο πλαίσιο αυτό οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, κατόπιν σχετικών οδηγιών που δόθηκαν από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, αποφάσισαν την αναστολή της κανονικής λειτουργίας των οδοντιατρείων της επικράτειας. Με βάση τις οδηγίες αυτές, από τις αρχές Μαρτίου τα οδοντιατρεία εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο:

  1. Ασθενείς που υποφέρουν από ισχυρό πόνο.
  2. Ασθενείς που υποφέρουν από μη ελεγχόμενη αιμορραγία.
  3. Ασθενείς που παρουσιάζουν οίδημα (πρήξιμο).

Επίσης:

  1. Για κάθε έκτακτη ανάγκη οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό ο οποίος και θα λαμβάνει αναλυτικό ιστορικό (παθολογικό και κοινωνικό), για τον προσδιορισμό του βαθμού του επείγοντος και την υποψία επιμόλυνσης από covid-19 αντίστοιχα.
  2. Οι μη απαραίτητες οδοντιατρικές θεραπείες οφείλουν να προγραμματιστούν εκ νέου μετά την λήξη της καραντίνας.

Τα μέτρα αναστολής λειτουργίας και όχι κλεισίματος των ιατρείων λήφθηκαν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τον Οδοντιατρικό Δεοντολογικό Κανονισμό για τους εξής λόγους:

  1. Να μην αποτελέσουν τα οδοντιατρεία σημεία διασποράς της νόσου λόγο συνωστισμού ή έλλειψης του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, καθώς αυτό είχε απορροφηθεί στο σύνολό του από τα Νοσοκομεία.
  2. Να μην μετακινηθούν οι οδοντιατρικοί ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων και των Πρωτοβάθμιων Μονάδων Υγείας, με αποτέλεσμα την δημιουργία επιπλέον φόρτου εργασίας εκεί

Τα ιατρεία μας θα συνεχίσουν την αναστολή των εργασιών τους για όσο διάστημα χρειαστεί αναμένοντας εκ νέου οδηγίες από τα αρμόδια όργανα (ΕΟΟ, ΕΟΔΥ), ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα μας βρει έτοιμους. Ήδη η αγορά υγειονομικού υλικού εξομαλύνεται και τα μέτρα προστασίας στα ιατρεία μας θα είναι αυξημένα τον πρώτο καιρό και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Μέχρι τότε ο Ο.Σ. Αχαΐας  θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επιδημία του covid-19, για να συμβάλλει στον βαθμό που του αναλογεί στην διατήρηση της καλής υγείας των πολιτών. Μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως

Δεν παραμελούμε την Στοματική Υγιεινή

Η καλή Στοματική Υγεία συμβάλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Σας ευχόμαστε ολόθερμα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.