Περισσότερα από 800 άτομα βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Πλατεία Αγίας Λαύρας στο συλλαλητήριο για τα απορρίμματα που εδώ και αρκετό καιρό αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Δεκάδες σύλλογοι, φορείς, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων έδωσαν ενεργό παρών, ζητώντας άμεση και βιώσιμη λύση για τα σκουπίδια.

Η βροχή έντονη, δεν στάθηκε ικανή όμως να κατευνάσει τα πνεύματα που μήνες τώρα περιμένουν μία λύση και εν όψει καλοκαιριού, το γεγονός πως δεν έχει βρεθεί ακόμα φαντάζει τρομακτικό για όλους μας. Μια γεύση πήραμε τις προηγούμενες ημέρες με τις πρώτες ζέστες, η κατάσταση αφόρητη. Η προσπάθεια αποκομιδής δεν ήταν αυτή που περιμέναμε.

Σήμερα με μία φωνή, χωρίς χρώματα, όλοι μαζί οι φορείς και οι σύλλογοι, φώναξαν πως απαιτούν άμεση λύση για την αποκομιδή των απορριμμάτων  απ’ όλη την Αιγιάλεια.

syllalitirio-skoupidia-aigio6-mastrapa

Πρώτη, η Δώρα Μαστραπά Πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, μεταξύ άλλων είπε:  H Αιγιάλεια είναι μία και διεκδικεί να είναι καθαρή. Σκοπός είναι να συσπειρωθεί η κοινωνία και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά. Τόνισε, πως δεν έχει κανείς απολέσει την ιδεολογική η πολιτική του ταυτότητα αλλά  είναι απαραίτητη η συνεργασία και  το δημοκρατικό πλαίσιο  για να γίνει πράξη ο στόχος όλης της Αιγιάλειας, για καθαρή πόλη. Κλείνοντας, τόνισε «τείνουμε χείρα βοηθείας και συνεργασίας αλλά απαιτούμε τώρα αλλαγή πλαισίου και πολιτικών… απαιτούμε  τώρα το τέλος των εμπαιγμών. Δεν υποχωρούμε δεν σταματάμε, προτού βρεθεί βιώσιμη λύση».

syllalitirio-skoupidia-aigio

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σωτήρης Κοίλιας μεταξύ άλλων είπε: Για την διαχείριση των απορριμμάτων διατίθενται τεράστια χρηματικά ποσά με αδιαφανείς αναθέσεις. Οι ΧΥΤΑ θεωρούνται πλέον παρωχημένη μορφή διαχείρισης. Υπάρχουν λύσεις, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση των εμπλεκομένων για την υλοποίηση τους. Πρώτιστος στόχος είναι η διαφύλαξη της υγείας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων συμπεριλαμβανομένων και της Κυβέρνησης είναι πραγματικές.

Κλείνοντας τόνισε πως, όλοι απαιτούν με μια φωνή, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Κυβέρνηση, την  άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων από όλη την Αιγιάλεια και ένα βιώσιμο πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης διαχείρισης, μέχρι την οριστική διαχείρισή του.

syllalitirio-skoupidia-aigio1-georgopoulos

Ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγιαλείας Πάνος Γεωργόπουλος είπε: «ήρθαμε εδώ για να βροντοφωνάξουμε ως εδώ δεν πάει άλλο..εδώ και τρεις μήνες κάτω από ασφυκτικό κλοιό    σκουπιδιών με ορατό τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία και τις πολιτικές των τελευταίων τριάντα χρόνων που στάθηκαν καταστροφικές για το περιβάλλον. Όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές, τόνισε πως η λύση ΧΥΤΑ είναι παρωχημένη και αποτελεί μέλος του προβλήματος και όχι λύση. Επεσήμανε πως πρέπει να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός και να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες μέθοδοι ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση για τα σκουπίδια.

Κλείνοντας, απαίτησε, την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών με σύγχρονες μονάδες διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο νομού και  Ενδυνάμωση της υπηρεσίας καθαριότητας με εργατικό δυναμικό.

Ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου εκπρόσωπος των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας, τόνισε πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό αναδεικνύοντας την ανικανότητα , την ανευθυνότητα και την αδιαφορία της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Οι ευθύνες είναι μεγάλες τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς Περιφέρειας που ανέχεται να λειτουργεί μια βόμβα με κύριο αρμόδιο την Δ.Α. όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΧΥΤΑ έκλεισε γιατί δεν είχε άδεια λειτουργίας. Γι αυτό και τα ΜΑΤ δεν πήραν εντολή από τον Εισαγγελέα για να επέμβουν.

syllalitirio-skoupidia-aigio2

syllalitirio-skoupidia-aigio2

syllalitirio-skoupidia-aigio7

syllalitirio-skoupidia-aigio8

syllalitirio-skoupidia-aigio9

Στο ίδιο μήκος κύματος  κυμάνθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές με κοινό γνώμονα την άμεση λύση στο θέμα των απορριμμάτων .

Ακολούθησε πορεία   προς το Δημαρχείο που έληξε με την κοινή πεποίθηση: H δυναμική που έδωσε το σημερινό συλλαλητήριο να αξιοποιηθεί από την Δημοτική Αρχή έτσι ώστε να βρεθεί μια άμεση λύση.

Να δούμε το ρεπορτάζ

 

Της Ιωάννας Δημουλά

 

[the_ad id=”46704″]