Μέρα με τη μέρα οι Τούρκοι ξεδιπλώνουν την αναθεωρητική τους στρατηγική στο Αιγαίο και δεν αφήνουν να πάει χαμένη η παραμικρή ευκαιρία προκειμένου να αναδείξουν τις βλέψεις τους για τον έλεγχο του ελληνικού αρχιπελάγους.xartis

Eτσι λοιπόν, άδεια από την Τουρκία ζήτησε γερμανικό ερευνητικό σκάφος για να διεξάγει επιστημονικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, η οποία γράφει ότι χθες η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σε μια περιοχή 580 χιλιομέτρων προκειμένου να δώσει άδεια στο γερμανικό ερευνητικό σκάφος.

Όπως μάλιστα γράφει η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», χθες η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σε μια περιοχή 580 χιλιομέτρων προκειμένου να αναγκαστεί η Γερμανία να ζητήσει άδεια από την Τουρκία για το γερμανικό ερευνητικό σκάφος.

 

[the_ad id=”46371″]

 

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι άκρως προκλητικός επίσης: «Η άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο». Το πλοίο «Maria S. Merian» ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και είναι ένα από τα πιο γνωστά ερευνητικά πλοία της Γερμανίας.

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για μια περιοχή μήκους 580 χλμ και 25 χιλιομέτρων πλάτους σε πεδίο ευθύνης της Κύπρου και της Ελλάδας (στην Πάφο από τα ανοιχτά της Κύπρου μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης), όπως αναφέρει η «Μιλλιέτ». Δεύτερη NAVTEX εκδόθηκε σε ένα πεδίο 25 χμ νοτίως της Κρήτης. Το γερμανικό ερευνητικό σκάφος ζήτησε άδεια από Τουρκία για να κάνει έρευνα σε αυτή την περιοχή.

Η «Μιλλιέτ» γράφει ότι εξαιτίας των ΝΑVTEX που εξέδωσε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα στην ίδια περιοχή, είχε εμποδίσει το ιταλικό γεωτρύπανο να διεξάγει έρευνες, ενώ Ελλάδα και Κύπρος παραπονέθηκαν στη Γερμανία και στις Βρυξέλλες για το γεγονός αυτό. Ωστόσο, τώρα το γερμανικό πλοίο ζήτησε την άδεια της Τουρκίας για να προβεί στις δικές του έρευνες στην περιοχή.

Φεύγει η ΕΝΙ έρχεται η Exxon Mobil

Αναχώρησε από τη Λεμεσό το σκάφος πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, Saipem 12000, το οποίο την περασμένη βδομάδα εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία να προσεγγίσει το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο βρίσκεται ανοικτά της Πάφου και κατευθύνεται προς στο Μαρόκο, όπου αναμένεται να φθάσει τις 9 Μαρτίου, για την πραγματοποίηση προγραμματισμένης γεώτρησης.

Στο μεταξύ, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φθάσουν στη Λεμεσό δύο ερευνητικά σκάφη, που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για την συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.Τα σκάφη αυτά, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ, θα επιλέξουν δυο στόχους στους οποίους αναμένεται να γίνουν ταυτόχρονες ή διαδοχικές γεωτρήσεις το φθινόπωρο.

 

[the_ad id=”46274″]

 

Η υποκρισία δεν έχει όρια στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας! Οι “τσακωμοί” Άγκυρας και Βερολίνου, ήταν πάρα πολύ βολικοί στις προεκλογικές εκστρατείες Μέρκελ και Ερντογάν. Και η γερμανική “ευαισθησία” για τις σφαγές στη βόρεια Σύρια, είναι για τα “μάτια των ψηφοφόρων” αλλά όχι για τα ταμεία των γερμανικών αμυντικών βιομηχανιών!

Γι΄ αυτό και όπως αποκαλύπτει η Daily Sabah , “η Γερμανία ενέκρινε περισσότερες από 30 αμυντικές συμφωνίες γερμανικών εταιρειών το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών”!

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου , “από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 24 Ιανουαρίου 2018 εκδόθηκαν 31 άδειες για πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στη Τουρκία”.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει εγκρίνει τη πώληση στρατιωτικών όπλων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βόμβες, τορπίλες, πυραύλους, συστήματα επιτήρησης, χερσαία οχήματα και πολλά άλλα.

Οι εξοπλιστικές συμφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας έχουν αποτελέσει πηγή έντασης μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου τον προηγούμενο μήνα ότι θα σταματούσε ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης Leopard 2. Η Άγκυρα και το Βερολίνο είχαν σχέδια για εκσυγχρονισμό από γερμανική εταιρεία.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν στα τέλη Ιανουαρίου ότι ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης “πάγωσε” εξαιτίας τεταμένων σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας. Σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, κάθε πώληση αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Παρά τις δυσκολίες στη συμφωνία για τα Leopard 2, αποκαλύφθηκε με την έκθεση του γερμανικού υπουργείου ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται άψογα σε επίπεδο πώλησης εξοπλισμών από την Γερμανία στη Τουρκία.

Πρόσφατα, το γερμανικό περιοδικό Stern ισχυρίστηκε ότι η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall και η τουρκική εταιρεία BMC έχουν ήδη υπογράψει μία ακόμη συμφωνία στις 9 Ιανουαρίου, στο Ντίσελντορφ.

“Η BMC έχει συνάψει συμφωνία με τους γερμανούς εταίρους της για να εκσυγχρονίσουν από κοινού τα άρματα μάχης Leopard που βρίσκονται τώρα στην υπηρεσία του τουρκικού στρατού. Η Rheinmetall θα προμηθεύσει την τεχνολογία γι ‘αυτό και η BMC θα έχει το υποκατασκευαστικό έργο. Ο στόχος: Να προστατέψουμε καλύτερα τα άρματα Leopard από τα αντιαρματικά”, γράφει το Stern!
Πηγή:crashonline.gr

 

[the_ad id=”48922″]

[the_ad id=”46704″]