Ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας στη συνάντηση για την τιμή της σταφίδας

0
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας συμμετείχε ως όφειλε αν και ακάλεστο, στην συνάντηση της Τρίτης στην ΣΚΟΣ ΑΕΣ.Α.Ε στην Πάτρα, όπου συζητήθηκε το θέμα της τιμής της σταφίδας φετινής παραγωγής.
Καταρχήν να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους αγρότες που άφησαν τον τρύγο και αποδέχτηκαν την πρόσκληση μας.
Η πρόταση του Συλλόγου ήταν ότι πρέπει να οριστεί μια ικανοποιητική τιμή για φέτος η οποία θα είναι πάνω από 1,50€,ουσιαστικά πάνω από το κόστος καλλιέργειας, αν οι μεσίτες θεωρούν ότι αυτή η τιμή δεν μπορεί να πληρωθεί στον παραγωγό και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το προϊόν να μας το πουν για να σταματήσουμε από φέτος την παραγωγή και να ασχοληθούμε με κάτι άλλο!
Έτσι και αλλιώς με τα σημερινά δεδομένα, κόστος λιπασμάτων, αύξηση τιμής καυσίμων, έλλειψη εργατικού προσωπικού και γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, οδεύουμε προς κατακόρυφη αύξηση των χρεών και εγκατάλειψη της καλλιέργειας!
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΚΟΣ και Διευθυντής της Π.Ε.Σ με τα στοιχεία που ο ίδιος γνωρίζει πρότεινε να μπει ελάχιστη τιμή στο 1,25€ και σε δύο περίπου μήνες να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης, πρόταση που αποδέχτηκαν στο σύνολο οι παρευρισκόμενοι και ο Σύλλογος αποδέχτηκε το αίτημα για ελάχιστη τιμή στο 1,25€ προσωρινά για να μην υπάρξει κατρακύλα στις τιμές.
Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 19.00 αντιπροσωπεία του Συλλόγου θα παραβρεθεί στην συνέλευση του συνεταιρισμού Κουνινάς όπου πάλι θα τεθεί το θέμα για την τιμή της σταφίδας.
Με τα σημερινά δεδομένα και ύστερα από τις ζημιές που υπέστησαν από την βροχή πολλοί παραγωγοί στα ορεινά και περισσότερο στην περιοχή της Νεμέας όπου χάθηκε το 80%του προϊόντος, αλλά και την πώληση νωπός σταφίδας, η συνολική ποσότητα αποξηραμένης σταφίδας θα είναι πολύ μικρότερη από τα αναμενόμενα!
Ο Σύλλογος παίρνει την πρωτοβουλία εντός της επόμενης εβδομάδας να καλέσει στο Αίγιο όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες μεταποιητες – εξαγωγείς και την Διοίκηση της Π.Ε.Σ. ώστε να υπάρξει μια συνεννόηση και να παραμεριστούν οι οποίες διαφορές, για το καλό όλων και πρωτίστως του μαύρου χρυσού!
Συνάδελφοι παραγωγοί μην παραδίδεται σε κανέναν προϊόν χωρίς ικανοποιητική τιμή, πάνω στο 1,50€ οι αγώνες δεν κερδίζονται στα καφενεία! Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να κερδίσουμε μια καλή τιμή για τον κόπο μας!