Το ρεπορτάζ για τις διαδικασίες και τα δεδομένα σ`ότι αφορά το μείζον για την Αιγιάλεια ζήτημα των απορριμμάτων αποτελεί στην κυριολεξία «λαβύρινθο» αφού ακόμα και για τους «μυημένους» δεν είναι απολύτως κατανοητό το τι πραγματικά συμβαίνει καθώς και πώς μεταβάλλονται καθημερινά τα δεδομένα.
Ωστόσο ο «Ημ» που παρακολουθεί πάντα με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα δημοσιοποιεί σήμερα μια επιπλέον θετικότατη εξέλιξη για το πώς έχει η κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο δεδομένα:

—1) το μεσημέρι της Παρασκευής στην κυριολεξία η τελευταία υπογραφή που έπεσε από τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ΄.Καπετάνο, ήταν για παράταση ενός έτους (μέχρι τον Απρίλιο του 2020) της μεταφοράς επιπλέον 8.000 τόνων σε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδος.
Η εξέλιξη αυτή σε επίπεδο αύξησης ποσότητας δίνει μια επιπλέον προοπτική εάν κι εφόσον πάνε όλα καλά κι αποδεχθούν οι ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδος να πάρουν τα σκουπίδια της Αιγιάλειας κάτι για το οποίο ήδη από πλευράς δημάρχου ξεκίνησε από χθες η διαπραγμάτευση….

[the_ad id=”46274″]

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όπου η Αιγιάλεια εξέπεμψε «sos» και ενίσχυσε τις διεργασίες που ήδη είχαν ξεκινήσει από πλευράς δήμου για παράταση της υφιστάμενης απόφασης μια κι αυτή είχε λήξει από τον περασμένο Μάρτη κι είχε δοθεί μια δίμηνη παράταση.
Το ΦΕΚ οδεύει προς το «τυπογραφείο» και με το που δημοσιευθεί, επισήμως η Αιγιάλεια θα έχει απόφαση για μεταφορά εντός Δυτικής Ελλάδος μέχρι τον Μάρτη του 2020 στα πλαίσια πάντοτε της κήρυξης της Αιγιάλειας σε έκτακτη ανάγκη. Η απόφαση για έκτακτη ανάγκη είναι σε ισχύ μέχρι τον Οκτώβρη του 2019 και με τη νεότερη απόφαση για μεταφορά μέχρι την επόμενη άνοιξη, θα υπάρχει ένας «οδικός χάρτης», τόσο για το καλοκαίρι αλλά και για το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής κάτι που έχει εκφραστεί τόσο δημόσια από τον Δημήτρη Καλογερόπουλο και τους συνεργάτες του, όσο κι από τις επαφές που επεδίωξε στο πλαίσιο ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι από την αρχική απόφαση μεταφοράς που ήταν για 12.000 τόνους έχουν μέχρι σήμερα μεταφερθεί σε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας οι 9.500 τόνοι και όπως διευκρίνισε και χθες στον «Ημ» ο Θανάσης Παναγόπουλος υπολείπεται ποσότητα ακόμα 3.500 τόνων που δεν απορροφήθηκε κι ενώ είχε λήξει ο χρόνος της μεταφοράς και με τη νεώτερη απόφαση για παράταση για ένα χρόνο και με επιπλέον 8.000 τόνους ο δήμος θα έχει στα χέρια του ένα ΦΕΚ και στην ουσία ένα νέο «εντέλλεσθε» προς τους ΧΥΤΑ της περιοχής για 11.500 τόνους συνολικά (τους 8.000 της νεώτερης απόφασης και τους 3.500 που υπολείπονται).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι 8.00 επιπλέον τόνοι προβλέπεται να κατανεμηθούν σε τέσσερις ΧΥΤΑ και πιο συγκεκριμένα: Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Πάλερο από 2.000.

[the_ad id=”46371″]

 

–2)Την ίδια ώρα ερωτηματικό παραμένει εάν ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ΄.Καπετάνος νομιμοποιείται να υπογράψει την απόφαση που έχει ήδη στα χέρια του ο δήμος με την υπογραφή του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης κ΄.Παπαθεοδώρου, όπου δεδομένου του αδιεξόδου που έχει υπάρξει για απορρόφηση των απορριμμάτων της Αιγιάλειας εντός Δυτικής Ελλάδος να υπερπηδηθεί η σχετική νομοθεσία και να επιτραπεί κατ εξαίρεση (όπως έγινε και για τους Παξούς) η μεταφορά εκτός Δυτικής Ελλάδος. Η νομιμοποίηση Καπετάνου προκύπτει από την αλλαγή στην κυβέρνηση και κατ`επέκταση η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπου λογικά όλοι οι γραμματείς τελουν υπό παραίτηση και θα αντικατασταθούν με νέα πρόσωπα από τη νέα κυβέρνηση, κάτι που μένει να απαντηθεί στις σημερινές επικοινωνίες του δημάρχου, ώστε να δούμε ποια μπορεί να είναι η προοπτική άμεσης εφαρμογής για μεταφορά 15.000 τόνων στην Κοζάνη δεδομένου ότι εκεί έχουμε την αποδοχή του ΧΥΤΑ και του Φορέα Διαχείρισης κι εάν προχωρήσει η γραφειοκρατική διαδικασία θα μπορούσε άμεσα να ξεκινήσει η μεταφορά.

***Σε κατεύθυνση ενεργοποίησης και οι φορείς
Με τους ομιλούντες στην ουσία να πελαγοδρομούν αφού ενημέρωση ουσιαστική δεν υπήρχε, αυτό που φάνηκε στην χθεσινή σύσκεψη που είχαν συγκαλέσει οι φορείς της Αιγιάλειας ήταν αν μη τι άλλο η αγωνία των πάντων να βρεθεί λύση!
Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου ωστόσο δεν γέμισε από κόσμο, κάτι που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως δεδομένου ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα θα περίμενε κανείς να είναι αν όχι εκατοντάδες, αρκετές δεκάδες πολιτών στην αίθουσα. Ωστόσο αρκετοί εκπρόσωποι φορέων παρέστησαν και η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 8.30. Όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου αλλά και τους εκπροσώπους Ιατρικού –Δικηγορικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου η χθεσινή συγκέντρωση ήρθε ως έκφραση της τεράστιας αγωνίας όλων, μετά την «επανενεργοποίηση» του Συντονιστικού Οργάνου που είχε συσταθεί πέρυσι όταν παρουσιάστηκε αντίστοιχο πρόβλημα με το κλείσιμο της Αιγείρας. Η Συντονιστική είχε «ατονήσει» δεδομένου ότι με την εφαρμογή του «εντέλλεσθε» είχε αρχίσει να ελέγχεται η κατάσταση.

[the_ad id=”46274″]

Στη χθεσινή συνάντηση εξελέγη προεδρείο αποτελούμενο από τον πρόεδρο του Εργατικού κέντρου, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και τον πρώην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου δεδομένου ότι μετείχε και στις προηγούμενες διαδικασίες, με συντονιστή της συζήτησης τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Όποιος από τους εκπροσώπους φορέων που παρέστησαν ήθελε να πάρει το λόγο τοποθετήθηκε και οι προτάσεις που ακούστηκαν θα αναφερθούν υπό μορφή ψηφίσματος –παρέμβασης που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα ή αύριο με παράλληλες ενέργειες που θα αποφασιστούν. Η σύσκεψη ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ και στην ουσία η είδηση είναι η προσπάθεια ενεργοποίησης ξανά του άτυπου αυτού οργάνου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από πλευράς των παρατάξεων όπου έγινε λόγος για τι δεν είχαν κληθεί, ήταν παρόντες ο Νίκος Καραϊσκος που μετέφερε τη βούληση του νέου δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου για αλλαγή νοοτροπίας, ο Βαγγέλης Κουτρουμπέλης ως εκπρόσωπος της παράταξης του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου που τόνισε ότι δεν πρέπει όλοι να μπαίνουν στο ίδιο «κάδρο» για το σημερινό αδιέξοδο κι ότι τόσο σ`αυτή τη φάση όσο και στο μέλλον θα πρέπει όλοι να είναι αρωγοί στις συντονισμένες ενέργειες για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ο Κώστας Παπακωσταντίνου που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανακύκλωσης.
Imerisios Achaia

 

[the_ad id=”46704″]