Το μήνυμά του για τη 19ην Μαΐου, ημέρα που ο απανταχού ελληνισμός τιμά τη μνήμη των πάνω από 300.000 Ελλήνων του Πόντου που έχασαν τη ζωή τους από τις θηριωδίες των Τούρκων στη 2η και 3η δεκαετία του 20ου αιώνα, έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βέβεια, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου – στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με φοιτητές και αθλητές – ήταν άκρως προκλητικές για τους Έλληνες, καθώς η δική τους ημέρα πένθους, αποτελεί ημέρα γιορτής για τους γείτονες, όπως σημείωσε ο Ερντογάν.

Η 19η Μαΐου σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο είναι «ημέρα υπερηφάνεια για το τουρκικό έθνος που σημείωσε μεγάλες νίκες στην ιστορία, ενώ αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους».

«Το τουρκικό έθνος από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, έχει καταφέρει να εξαλείψει όλες τις απειλές κατά της πατρίδας και της σημαίας με επιμονή, με θάρρος, με αποφασιστικότητα και με πίστη» συνέχισε.

Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμα ότι «οι νέοι αποτελούν την εγγύηση της ελευθερίας, της κυριαρχίας και της ύπαρξης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και τους ζήτησε να μεταλαμπαδεύσουν και στις επόμενες γενιές τις αξίες για τη σημαία και την πατρίδα που τους άφησαν οι πρόγονοί τους».

Στο μεταξύ, σε άλλο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, για την επέτειο της 19ης Μαΐου, ο Ερντογάν προτρέπει τους νέους να μάθουν την αληθινή ιστορία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα νέα εμπόδια και τις προδοσίες κατά της Τουρκίας στη σύγχρονη εποχή. «Η 19η Μαΐου αποτελεί το πρώτο βήμα της ελευθερίας κατά της αιχμαλωσίας και της ελπίδας και του θάρρους απέναντι στον φόβο και την ηττοπάθεια. Για αυτό, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μάθετε την ιστορία μας ακριβοδίκαια, με βάση την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, χωρίς αισθήματα έχθρας και φτηνής ρητορικής. Σε αυτό το ευλογημένο ταξίδι που ξεκινήσαμε στις 19 Μαΐου 1919 με το σύνθημα «Ανεξαρτησία ή Θάνατος», περπατάμε αποφασιστικά παρά τα εμπόδια, τα σαμποτάζ και τις προδοσίες» ήταν το μήνυμά του.

protothema.gr