Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, προχώρησαν στην κωδικοποίηση των μέτρων προφύλαξης για τον κορωνοϊό που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διευκολύνουν προς την κατεύθυνση λήψης των μέτρων προστασίας του προσωπικού των επιχειρήσεων παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό στην αλυσίδα τροφίμων, δεν έχει την ευκαιρία να εργαστεί από το σπίτι και απαιτείται να συνεχίζει να εργάζεται στους συνήθεις χώρους εργασίας του. Η διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων στην αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας.

Ο οδηγός που απεστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, αφορά τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων (παραγωγή, συσκευασία, μεταποίηση) που θα διατεθούν σε καταστήματα λιανικής πώλησης και δεν αφορά τα σημεία τελικής πώλησης τροφίμων στον καταναλωτή. Περιλαμβάνει συνοπτικό οδηγό για τα βήματα που θα μπορούσε να ακολουθήσει μια επιχείρηση παραγωγής τροφίμων, προκειμένου να ενσωματώσει τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Τα βήματα αυτά και έχουν ρόλο βοηθητικό προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν την αποκλειστική ευθύνη της συμμόρφωσης με τις οδηγίες των Αρμόδιων Αρχών. Τα έντυπα που επισυνάπτονται στον συνοπτικό οδηγό μπορούν να αναρτηθούν από τις επιχειρήσεις προς ενημέρωση του προσωπικού (π.χ στην είσοδο, στα αποδυτήρια, στους χώρους πλυσίματος των χεριών)

Τονίζεται ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών,  είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μετάδοση του ιού μέσω των τροφίμων ή μέσω της συσκευασίας τους.

«Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τροφίμων είναι αυτοί που όλο το διάστημα των έκτακτων μέτρων στήριξαν το κοινωνικό σύνολο διατηρώντας την εφοδιαστική αλυσίδα και διασφαλίζοντας την επάρκεια αγαθών στον καταναλωτή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, εκτός από τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό, υπέστησαν και οικονομικές απώλειες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την συγκεκριμένη προσπάθεια των Υπηρεσιών της στοχεύει στην βελτίωση των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται στις επιχειρήσεις τροφίμων, ώστε οι εργαζόμενοι να μένουν ασφαλείς στην παρούσα υγειονομική κρίση, αλλά και να διατηρηθεί στο μέγιστο επίπεδο, η υπάρχουσα εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τις τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.