Συστάθηκε το ενδεκαμελές Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), το οποίο ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας, και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη, στη συνεδρίαση της 30ης Μαρτίου 2020.

Πιο συγκεκριμένα, το ΠΣΕΚ, που συστάθηκε αξιοκρατικά, έπειτα από ανοικτή πρόσκληση και αφού ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, αποτελείται από τα παρακάτω έντεκα (11) μέλη εκ των οποίων τα έξι προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και πέντε από ιδιωτικούς φορείς: Ήρα Αντωνοπούλου, καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Παν/μίου Πατρών, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας ΕΑΠ, Βασίλειος Κωστόπουλος, καθηγητής Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Παν/μιου Πάτρας, Δημήτριος Λαδικός, Πρόεδρος Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας “FOOD FOR LIFE”, Σωτήριος Μιχαλόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχ/κος και Τεχνολογίας Υπολογιστών,  Βασίλειος Μπουργανός, Δ/ντής Ερευνών ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ ΠΕ & ΔΕ, Μάριος Πραπόπουλος, Επιχειρηματίας, Αλεξάνδρα Σαρμά, Δ/ντρια της Orange Grove, Δημήτριος Σερπάνος, Δ/ντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, καθηγητής Ιατρικής Παν/μίου Πατρών.

Μετά το διορισμό των μελών του ΠΣEΚ από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη θα γίνει η συγκρότηση σε Σώμα και η εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα (με τον αναπληρωτή του).

Το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) είναι συμβουλευτικό όργανο για την υποστήριξη της Περιφέρειας και της ΓΓΕΤ. Η θητεία των μελών του (ΠΣΕΚ) είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται μία μόνο φορά με την διαδικασία, με την οποία τα μέλη επιλέχθηκαν αρχικά. Η υποστήριξη του ΠΣΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ) παρέχεται με εισηγήσεις, μελέτες πεδίου, καταγραφές και αξιολογήσεις των υφιστάμενων υποδομών ή του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και συγκριτικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά στη δημιουργία περιφερειακών συσπειρώσεων ερευνητικών οργανισμών, τεχνολογικών φορέων, επιχειρήσεων, λοιπών φορέων και περιφερειακών αρχών, για την προώθηση της καινοτομίας, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης σχημάτων σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη διαμόρφωση συνθηκών και προοπτικών επιτυχούς συμμετοχής οργανισμών των περιφερειών σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα.

«Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη να στηριχθεί με κάθε τρόπο η έρευνα και η καινοτομία για να μπορέσει η οικονομία μας να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να ανακάμψει. Οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο και πρέπει να στηριχθούν οι υπάρχουσες, αλλά και να δοθούν κίνητρα για να υλοποιηθούν νέες. Διότι, όπως χωρίς την τεχνολογία και την καινοτομία δεν υφίσταται επιχειρηματικότητα, έτσι και χωρίς τη επιχειρηματικότητα δεν υφίσταται ανάπτυξη», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας, και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης.