Στις 11 Μαΐου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία με πρώτη την Γ Λυκείου και στην συνέχεια τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου στις 18 Μαΐου. Την ίδια ημέρα (18 Μαΐου) θα αρχίσει η λειτουργία και στα Γυμνάσια όλης της χώρας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του τα σχολεία, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Κλειστά μέχρι την 1η Ιουνίου Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Πρόθεση της κυβέρνησης να πάνε σταδιακά στα σχολεία οι μαθητές, προκειμένου να διαπιστωθεί πως θα πάει η κατάσταση για να ανοίξουν τα δημοτικά τον Ιούνιο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στα σχολεία θα διαμορφωθούν συνθήκες προστασίας της υγείας των μαθητών με τη χρήση αντισηπτικών ενώ οι μαθητές ανά τάξη δεν θα ξεπερνούν τους 15 ενώ στις 12 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα για τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Ενδοσχολικές Εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν και το βάρος θα δοθεί στην “παράδοση” της προβλεπόμενης ύλης που δεν έχουν διδαχθεί οι μαθητές.

Οι Διευθυντές των σχολείων θα κληθούν να καταγράψουν τον αριθμό των μαθητών που θα συμμετάσχει στη δια ζώσης διδασκαλία (μάθημα στο σχολείο) και τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Με βάσει αυτή την καταγραφή και τις οδηγίες των ειδικών ένας μαθητής ανά δύο τετραγωνικά μέτρα στην αίθουσα, οι Διευθυντές των σχολείων θα διαμορφώσουν το νέο αριθμό τάξεων.

Έτσι με βάσει των αριθμό νέων τάξεων που θα δημιουργηθούν, λόγω μείωσης μαθητών ανά αίθουσα (1 μαθητής ανά 2 τ.μ.) , οι μαθητές θα προσέρχονται εκ περιτροπής για μάθημα, ανά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι Πανελλαδικές αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 20 Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου.

Θα υπάρξουν ειδικά μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών και εκπαιδευτικών

α. κατά την προσέλευση των μαθητών στο σχολείο

β. κατά τη ώρα διδασκαλίας στην τάξη

γ. κατά την ώρα του διαλείμματος

ε. κατά την αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο.

Επίσης θα δουν  συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες προς τους Διευθυντές των σχολείων και εκπαιδευτικούς.

Η Νίκη Κεραμέως αναμένεται να ζητήσει την συνδρομή των Δήμων, για την υλοποίηση των μέτρων για την προστασία των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Κοινή συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσουν αύριο, Τετάρτη 29 Απριλίου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στην σταδιακή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών δομών . Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, παρόντος και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.