Νέα μέτρα διευκόλυνσης για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πελάτες της, με άμεση εφαρμογή από τις 7/4/2020 ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, με στόχο τη στήριξη των πελατών της και της εθνικής οικονομίας υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, μέσω Internet Banking και χωρίς την φυσική παρουσία στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.

  1. Μέτρα διευκόλυνσης μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων-νομικά πρόσωπα

Για τη διευκόλυνση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, η Εθνική Τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει επηρεαστεί από την υγειονομική κρίση και υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, να μεταθέσουν την καταβολή μέρους ή και του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους, για την περίοδο 1/3/2020 έως 31/12/2020.

Η διευκόλυνση αυτή θα εξετάζεται κατόπιν αιτήματος των επιχειρήσεων και μπορεί να πραγματοποιείται:

* με μετάθεση του συνόλου ή μέρους των δόσεων στο τέλος της διάρκειας του δανείου

* με προσαύξηση των επόμενων δόσεων του δανείου

* με αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Εθνικής Τράπεζας σε συνέχεια σχετικής πρωτοβουλίας των ελληνικών τραπεζών και αφορά τους κλάδους που περιγράφονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εγκρίνει την ανανέωση όλων των ορίων χρηματοδοτήσεων, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, που λήγουν εντός του α’ εξαμήνου, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020 με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Αιτήσεις προς ένταξη στα συγκεκριμένα μέτρα διευκόλυνσης, μπορούν να υποβληθούν μέσω σχετικής επικοινωνίας (τηλεφωνικής ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) με τον αρμόδιο υπεύθυνο πελατείας, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κατάστημα της τράπεζας.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας παραμένει σε διαρκή επικοινωνία με την Επιχειρηματική Πελατεία της, προκειμένου να εντοπισθούν και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα τυχόν έκτακτες ανάγκες.

  1. Μέτρα διευκόλυνσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο των δράσεων που η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει, και αφορά τους κλάδους που περιγράφονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, δίνει τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στους ως άνω κλάδους και υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, να μεταθέσουν την καταβολή του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους για την περίοδο 1/3/20 μέχρι 31/12/20, με αντίστοιχη αύξηση της διάρκειας του δανείου.

Παράλληλα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εγκρίνει ανανέωση όλων των ορίων χρηματοδότησης που λήγουν από την 1η Μαρτίου έως και 31 Μαΐου για τρεις μήνες από την ημερομηνία λήξης τους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Η ένταξη στα παραπάνω μέτρα στήριξης είναι πολύ απλή, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κατάστημα της τράπεζας, απλά με την υποβολή αιτήματος στην εφαρμογή Internet Banking ή με mail στη διεύθυνση: [email protected].

  1. Μέτρα διευκόλυνσης για ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες

Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί ενήμεροι ιδιώτες και ελεύθεροι επαγγελματίες πελάτες της, που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση δυσκολεύονται να συνεχίσουν να καταβάλουν τη δόση του δανείου τους, ανακοινώνει την δυνατότητα αναστολής καταβολής δόσεων μέχρι τις 30.9.2020.

Η διευκόλυνση αυτή ισχύει για όλους τους δανειολήπτες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος λόγω της υγειονομικής κρίσης και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης.

Η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα είναι εξαιρετικά απλή και ανέξοδη.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν το αίτημά τους τηλεφωνικά στο 2104859222. Για την προστασία των πελατών και των εργαζομένων της, η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι αιτήματα δεν θα εξυπηρετούνται από το δίκτυο καταστημάτων της. Τέλος, οι πελάτες που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα στην αποπληρωμή των οφειλών τους, μπορούν να επικοινωνούν με την τράπεζα προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις ρύθμισης που να ανταποκρίνονται στις δικές τους δυνατότητες.

Τηλιγάδης Αριστείδης Επικεφαλής ΠΑΕΚ

Ά Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας