Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή περιμετρικά του πρώην πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, έχουν προκαλέσει την άνοδο των τιμών της ραδιενέργειας τόσο στην περιοχή, όσο και στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Σύμφωνα με έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, στην ατμόσφαιρα του Κιέβου εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενεργού καισίου-137, ειδικότερα μεταξύ 10 και 11 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα παρατηρούμενα επίπεδα του ραδιενεργού ισότοπου ήταν σχεδόν μια τάξη μεγέθους υψηλότερα, συγκριτικά με την πρώτη μέρα εκδήλωσης της φωτιάς από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η φωτιά.

Το ελβετικό παρατηρητήριο IQAir που επικαλείται το Reuters, καταγράφει στο Κίεβο το υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως η Χανγκτσόου, η Τσοντσίν και η Σαγκάη στην Κίνα.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν πριν από ημέρες να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές που κατέκαψαν τα δάση γύρω από το σημείο όπου εκτυλίχθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή παγκοσμίως, το 1986, ωστόσο την Πέμπτη η φωτιά αναζωπυρώθηκε.

«Η αιθαλομίχλη που έχει δημιουργηθεί στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή δεν φέρει χημική ή ακτινολογική απειλή. Το υπόβαθρο της ακτινοβολίας βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Αυτός ο καπνός μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ερεθισμό των ματιών, φλεγμονή των βλεννογόνων της μύτης και του λάρυγγα, καθώς και μια σειρά από ασθένειες και αλλεργίες», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στο Κίεβο είναι αποπνικτικός και οι κάτοικοι εκδηλώνουν δυσφορία και δύσπνοια. Ο πληθυσμός ανησυχεί ότι έχει φτάσει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας μέρος και των καιόμενων υλικών από την περιοχή του Τσερνόμπιλ, ωστόσο οι τοπικές Αρχές είναι καθησυχαστικές ότι οι τιμές ραδιενέργειας δεν έχουν αυξηθεί και πως ο καπνός προέρχεται από άλλες περιφέρειες, του Κιέβου και του Ζιτόμιρ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με βίντεο που αποτυπώνουν το νέφος στο Κίεβο. Παρά τις διαβεβαιώσεις των Αρχών για το αντίθετο, κάποιοι αξιωματούχοι σχολιαστές σε ΜΜΕ δεν αποκλείουν μέρος του καπνού να έχει φθάσει στο Κιέβο από το Τσερνόμπιλ και καλούν τον πληθυσμό να κρατά τα παράθυρα των σπιτιών τους κλειστά.