16.8 C
Aigio
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚοινωνικάΕ.Σ.Α.μεΑ.: Κόβονται επιδόματα και συντάξεις ΑμεΑ- Δώστε λύση άμεσα!

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Κόβονται επιδόματα και συντάξεις ΑμεΑ- Δώστε λύση άμεσα!

 

Για άλλη μία φορά, οι πρώτοι που βιώνουν μία κρίση άμεσα και σκληρά είναι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους. Δεν προστατεύονται ως εργαζόμενοι και διακινδυνεύουν καθημερινά την υγεία τους πηγαίνοντας στην εργασία τους, αφού η Κυβέρνηση έχει εξαιρέσει ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ κατηγορίες, ενώ ταυτόχρονα πολλοί χάνουν τα επιδόματά τους και μέρος των συντάξεών τους, από απανωτά λάθη του ΟΠΕΚΑ και το κλείσιμο των ΚΕΠΑ δίχως μέριμνα.

Η ΕΣΑμεΑ απέστειλε επείγουσα επιστολή στον υπουργό Εργασίας για όλα τα θέματα που ήρθαν στο φως τις τελευταίες ημέρες: τα ατελείωτα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το κλείσιμο των ΚΕΠΑ, όπου ζητείται παράταση, εκτός των άλλων, της χορήγησης των επιδομάτων και των συντάξεων ως τον Σεπτέμβριο του 2020, την αυθαίρετη διακοπή από πλευράς ΟΠΕΚΑ σειράς επιδομάτων σε συνταξιούχους τυφλούς, καθώς και στην αναστολή χορήγησης επιδομάτων βαριάς αναπηρίας σε δικαιούχους έμμεσα ασφαλισμένους και ανίκανους προς εργασία που λαμβάνουν μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα – ορφανική σύνταξη!

Τη δεδομένη στιγμή, η αναστολή του αναπηρικού επιδόματος και της σύνταξης για αυτά τα άτομα συνιστά ΕΓΚΛΗΜΑ. Σχεδόν στο σύνολό τους τα επιδόματα και οι συντάξεις αυτές χρησιμοποιούνται για τον βιοπορισμό αυτών των ανθρώπων, αφού αποτελούν και την μοναδική πηγή εσόδων κάλυψης δαπανών για την διαβίωσή τους. Ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις από τον ασφαλιστικό φορέα που λαμβάνουν τα μικροποσά αυτών των συντάξεων (περιορισμός-απαγόρευση κυκλοφορίας, μη ύπαρξη και χρήση σύνδεσης διαδικτύου από τα άτομα, απώλεια των βεβαιώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών κ.ο.κ.) στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να αποδείξουν ότι ορθώς ελάμβαναν το επίδομα αυτό επί σειρά ετών και μετά από επαναλαμβανόμενους  ελέγχους που ήδη έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων που είχαν την ευθύνη χορήγησης αυτών των επιδομάτων την τελευταία οκταετία μέχρι το 2019.

Η προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας, η προάσπιση των δικαιωμάτων μας, είναι οι αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για το παρόν και το μέλλον μας.

Η ΕΣΑμεΑ καλεί την Κυβέρνηση να δώσει λύση τώρα!

ΠΡΟΣ:       κ. Ι. Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΚΟΙΝ:         «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:       «Προτάσεις και αιτήματα ΕΣΑμεΑ προς τον υπουργό Εργασίας για συνέχιση, συμπλήρωση, βελτίωση και αποτελεσματικότερη λειτουργία μέτρων και κράτους για την προστασία των ΑμεΑ. και χρόνιες παθήσεις από τις επιπτώσεις του covid-19»

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και χρονίων παθήσεων και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων, με το παρόν έγγραφό της, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί κατά την εφαρμογή των μέχρι στιγμής ληφθέντων μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και τις παραλείψεις που υπάρχουν σε αυτά, οι οποίες έχουν δημιουργήσει αδικίες και αναστάτωση στο χώρο των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Ζητάμε εδώ και τώρα την προστασία της πιο ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού της χώρας, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, διότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει σύγχυση και αβεβαιότητα ούτε για την καταβολή των συντάξεων, ούτε για την καταβολή των επιδομάτων τους.

Ως εκ τούτου κρίνουμε απαραίτητη την άμεση λήψη μέτρων τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέχρι σήμερα ή που πρέπει να διορθωθούν, για την αποτελεσματικότερη και ανταποδοτικότερη λειτουργία του κράτους προς τους πολίτες, την προστασία της υγείας, αλλά και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, κι έχουν ως εξής:

  1. Δεδομένης της συνεχιζόμενης έντασης των προληπτικών μέτρων και των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού covid-19, κρίνεται απαραίτητη η παράταση αναβολής συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ, τουλάχιστον μέχρι 31/5/2020, με την έκδοση σχετικής Υ.Α. του Υπουργού Εργασίας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 της ΠΝΠ της 11/3/2020 (ΦΕΚ 55Α’). Ομοίως, θα πρέπει να παραταθούν και οι σχετικές ημερομηνίες που προβλέπονται στο ίδιο άρθρο για τις περιπτώσεις λήξης του δικαιώματος σε παροχές λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί, χωρίς υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων, στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση και να παρατείνεται μέχρι και 30/9/2020 η καταβολή της αναπηρικής παροχής. Η παράταση αυτή θα πρέπει να προστίθεται σε κάθε παράταση που προβλέπεται από άλλη διάταξη νόμου και να έχει εφαρμογή για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, τις προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς και για όλα εν γένει τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ.
  2. Με δεδομένα, αφενός την ευαλωτότητα της υγείας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που προσέρχονται στα ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους, αφετέρου της επικινδυνότητας και της εξαιρετικά υψηλής κρισιμότητας της περιόδου λόγω covid-19, αλλά και της μάχης που καλούνται να δώσουν οι ιατροί για την αντιμετώπισή του και την αποκατάσταση της υγείας όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, είναι αδύνατο καθ’ όλη τη διάρκεια των εκτάκτων μέτρων και της δράσης του ιού να συμπληρωθούν από τους ιατρούς και να υποβληθούν από τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ιατρικοί φάκελοι στις επιτροπές των ΚΕΠΑ. Συνεπώς κρίνεται απαραίτητο, με νέα ΠΝΠ ή σε ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας και Υγείας, να οριστεί ότι, για τις περιπτώσεις παράτασης των επιδομάτων που η λήξη της ημερομηνίας πιστοποίησης ΚΕΠΑ του δικαιούχου λήγει από 1/3/2020 και μέχρι την άρση των απαγορευτικών μέτρων λόγω κορονοϊού, η παράταση χορήγησης του επιδόματος να γίνεται αυτόματα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και εφόσον δεν έχει κριθεί μέχρι τότε, να υπάρχει νέα αυτόματη παράταση του επιδόματος.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τη χορήγηση αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, την τελευταία εβδομάδα, και με αφορμή έντονες διαμαρτυρίες ατόμων με αναπηρία δικαιούχων επιδομάτων βαριάς αναπηρίας, νοητικής καθυστέρησης και επιστημονικού επιδόματος τυφλών επιστημόνων, που ανεστάλη η χορήγηση των επιδομάτων που ελάμβαναν, και συγκεκριμένα:

Α. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχει η πρόνοια ώστε οι τυφλοί επιστήμονες όταν ασκούν αποδεδειγμένα επάγγελμα σύμφωνα με το πτυχίο τους, να λαμβάνουν το επιστημονικό επίδομα (ΦΕΚ 672, τεύχος Β΄14-07-1977 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΥΦΛΩΝ, ΦΕΚ 296 τεύχος Β΄26-3-1979 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, ΦΕΚ 931 τεύχος Β΄21-5-2008 Αύξηση επιδομάτων τυφλών μέχρι 2011), το οποίο ανέκαθεν χορηγείται προκειμένου να στηριχθούν κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους. Επιπλέον, το επιστημονικό επίδομα χορηγείται και σε τυφλούς που είναι συνταξιούχοι από προγενέστερη εργασία και οι οποίοι βάσει προγενέστερων νόμων αλλά και του Ν.4670/2020, άρθρο 27, παρ.4 εδ. γ΄, παρότι είναι συνταξιούχοι από προγενέστερη εργασία, εντούτοις έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα εφόσον είναι δικηγόροι εγγεγραμμένοι στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο να ασκούν κανονικά δικηγορία, καθώς επίσης και σε τυφλούς νομικούς που εμπίπτουν στην διάταξη του άρθρου 24 παρ. 1 του Ν. 1968/91 “Τυφλοί δικηγόροι προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από το Ταμείο Νομικών, σύμφωνα με τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 612/1977, δεν απαιτείται να παραιτηθούν από το δικηγορικό λειτούργημα”. Το επιστημονικό επίδομα χορηγείται επί σειρά ετών στους τυφλούς επιστήμονες οι οποίοι αποδεδειγμένα ασκούν επάγγελμα σύμφωνα με την ειδικότητα τους και δίδεται προκειμένου να στηριχθούν κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους.  Επομένως, εάν ένας τυφλός επιστήμονας είναι συνταξιούχος πλην όμως ασκεί επάγγελμα αποδεδειγμένα σύμφωνα με την ειδικότητα του, δικαιούται να λαμβάνει για τους παραπάνω λόγους το επιστημονικό προνοιακό επίδομα ολόκληρο και όχι μειωμένο που θα ελάμβανανε ως απλός συνταξιούχος. Και τούτο διότι κατά πάγια αρχή του νομικού μας δικαίου στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν δυο επιλογές δυνάμενες να εφαρμοστούν για τον ίδιο δικαιούχο, εφαρμόζεται πάντοτε η ευνοϊκότερη ρύθμιση.  Εντούτοις, ο ΟΠΕΚΑ, κατά την τελευταία πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων που έγινε τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, προχώρησε αυθαίρετα και χωρίς νόμιμη αιτία στην περικοπή του ανωτέρω επιδόματος.  ΖΗΤΑΜΕ την άρση αυτής της κατάφωρης αδικίας και να επανέλθουν τα πράγματα στην κανονική κατάσταση, δηλαδή τη μη περικοπή του εν λόγω επιστημονικού προνοιακού επιδόματος.

Β. Επίσης, ο ΟΠΕΚΑ, προχώρησε αιφνίδια σε περικοπή του προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν άνεργοι τυφλοί στο μισό (επειδή λαμβάνουν ως έμμεσα ασφαλισμένοι και ανίκανοι προς εργασία μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα – ορφανική σύνταξη, η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό του επιδόματος του ανέργου), επίσης, σε αναστολή χορήγησης αναπηρικών επιδομάτων νοητική υστέρησης και βαριάς αναπηρίας σε δικαιούχους έμμεσα ασφαλισμένους και ανίκανους προς εργασία που λαμβάνουν μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα – ορφανική σύνταξη, χωρίς να ληφθεί υπόψη η εξαίρεση της παραγράφου Β.1. της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας με αριθμ. πρωτοκ. Π3α/Φ.32/3226/13-09-2001, καθώς και του υπ. αριθμ.3 της σύνοψης της ιδίας εγκυκλίου.  Πρόκειται για άτομα που έχει πεθάνει ο γονέας τους, λαμβάνουν μέρος της σύνταξής του (σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεταξύ 80 και 160€ !!!) και κάποιων οι γονείς έχουν εκλείψει και οι δύο από τη ζωή.  Μάλλον πρόκειται για κάποιο λάθος στη διασταύρωση στοιχείων, πλην όμως, δεδομένης της κατάστασης πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού, η αναστολή του αναπηρικού επιδόματος για αυτά τα άτομα είναι τραγική (σχεδόν στο σύνολό τους τα επιδόματα αυτά χρησιμοποιούνται για τον βιοπορισμό αυτών των ανθρώπων, αφού αποτελούν και την μοναδική πηγή εσόδων κάλυψης δαπανών για την διαβίωσή τους), αλλά είναι και εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις από τον ασφαλιστικό φορέα που λαμβάνουν τα μικροποσά αυτών των συντάξεων (περιορισμός-απαγόρευση κυκλοφορίας, μη ύπαρξη και χρήση σύνδεσης διαδικτύου από τα άτομα, απώλεια των βεβαιώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών κ.ο.κ.) στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να αποδείξουν ότι ορθώς ελάμβαναν το επίδομα αυτό επί σειρά ετών και μετά από επαναλαμβανόμενους  ελέγχους που ήδη έχουν διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων που είχαν την ευθύνη χορήγησης αυτών των επιδομάτων την τελευταία οκταετία μέχρι το 2019.  ΖΗΤΑΜΕ την άρση ΚΑΙ αυτής της κατάφωρης αδικίας, την άμεση διόρθωση των σφαλμάτων που έχουν γίνει κατά τον έλεγχο από τον ΟΠΕΚΑ, χωρίς καμία επιπλέον ταλαιπωρία των δικαιούχων ΑμεΑ των επιδομάτων αυτών και την μη αναστολή των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων των ατόμων αυτών, όπως προβλέπεται και στη αριθμ. πρωτοκ. Π3α/Φ.32/3226/13-09-2001.

Κύριε Υπουργέ,

Οι ανωτέρω προτάσεις μας και τα ανωτέρω αιτήματά μας έχουν κοινό το στόχο που έχουν όλα τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, έναν αδήριτο στόχο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες: «Την προστασία της ζωής του ελληνικού λαού από τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μέχρι να ξημερώσει η ημέρα μετά την πανδημία».

Εμείς, ως πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, μαζί με τις οικογένειές μας, πιστεύουμε και κάτι ακόμα, που είναι και μία από τις βασικές και γενεσιουργούς αρχές του αναπηρικού κινήματος: «Η προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας, και η προάσπιση των δικαιωμάτων μας, είναι οι αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για το παρόν και το μέλλον μας.».

Αναμένουμε να κάνετε αποδεκτές τις ως άνω προτάσεις και τα ανωτέρω αιτήματά μας και να μας ενημερώσετε επ’ αυτών.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Ι. Βαρδακαστάνης
Ο Γεν. Γραμματέας
Ι. Λυμβαίος

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Most Popular