Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), για τις 7 Απρίλη ημέρα πανελλαδικής δράσης στα νοσοκομεία, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους νοσοκομειακούς γιατρούς που βρίσκονται αυτή την δύσκολη στιγμή για την χώρα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοΐου, ερχόμενοι αντιμέτωποι καθημερινά με προβλήματα που καθιστούν το έργο τους δύσκολο, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να βγούμε όλοι νικητές.

Στηρίζουμε τη δράση τους και καλούμε τους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους του νομού μας (παίρνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης) στη συμβολική κινητοποίηση που καλεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Αχαΐας, στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων στο Αίγιο και την Πάτρα. Γιατί μπορεί να φοράμε μάσκες για προστασία αλλά έχουμε φωνή και όλοι μαζί διεκδικούμε:

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός του Νοσοκομείου και όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ και Κέντρων Υγείας του νομού. Ιδιαίτερα για τα ΚΥ της υπαίθρου του νομού απαιτείται άμεση στελέχωση λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός της στην πλειοψηφία του ανήκει στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιακά). Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

– Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

– Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων – κέντρων υγείας και οι ασθενής από κορονοϊό που δεν νοσηλεύονται.

– Άμεση ένταξη όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας στα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να εφοδιάσει με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης το προσωπικό αυτών και αυτό να γίνει Τώρα! Η ατομική ευθύνη είναι δική μας και την έχουμε αναλάβει μένοντας στο σπίτι και τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών. Η συλλογική ευθύνη είναι δική σας και σας καλούμε να την αναλάβετε και να ικανοποιήσετε όλα τα παραπάνω αιτήματα.

Επιτακτική η ανάγκη στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων

Τώρα που υπάρχει “ελευθερία κινήσεων” στον οικονομικό τομέα, η κυβέρνησή σας μοιράζει τα εκατοντάδες εκατομμύρια κυρίως σε καναλάρχες, επιχειρηματίες, κλινικάρχες, κλπ, ενώ δίνει κάποια λίγα ψίχουλα σε εργαζόμενους και μικρούς αυτοαπασχολούμενους όμως για τους αγρότες και κτηνοτρόφους δεν έχετε εξαγγείλει τίποτα, καμιά ουσιαστική στήριξη. Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη, να στηρίξετε τους αγροτοκτηνοτρόφους και να πάρετε μέτρα επίλυσης στα χρόνια προβλήματα τους, που θα οξυνθούν δραματικά το επόμενο διάστημα και υπάρχει κίνδυνος να μην καλλιεργήσουν κάποιοι.

Καλούμε άμεσα να υλοποιηθούν τα παρακάτω:

  1. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για τους παραγωγούς σε όλα τα προϊόντα που υπάρχει ή θα προκύψει πρόβλημα μέχρι τέλους του χρόνου. Με προτεραιότητα τους παραγωγούς που βγαίνουν στη λαϊκή αγορά και τους κτηνοτρόφους που διαφαίνεται μείωση των τιμών στο κρέας στα αιγοπρόβατα ενόψει και του Πάσχα.
  2. Άμεση εξόφληση όλων των χρωστούμενων σε αγρότες και κτηνοτρόφους από ΟΠΕΚΕΠΕ, ΠΣΕΑ, προγράμματα, εξισωτικές αποζημιώσεις.
  3. Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
  4. Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια.
  5. Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ οι οποίες πρέπει να γίνονται δωρεάν με ευθύνη των δομών του υπουργείου και χωρίς καμιά επιβάρυνση των παραγωγών.
  6. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους εργάτες γης στις καλλιέργειες που η παρουσία τους είναι απαραίτητη.
  7. Να δοθεί η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους ΕΦΚΑ πρώην ΟΓΑ.
  8. Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας όλων των λαϊκών στρωμάτων ή χωραφιών σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού οικιακό και αγροτικό.

Θα κληθούμε και εμείς, ως πρωτογενής τομέας να σηκώσουμε βάρος της μετά κορονοϊού εποχής, κυρίως, στο διατροφικό επίπεδο του λαού. Αλλά όπως λέτε έχουμε πόλεμο, συνεπώς χρειαζόμαστε όπλα!

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΤΡΙΝΙΑΣ»