Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την κατασκευή μαρίνας σκαφών στο παλιό λιμάνι του Αιγίου.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Η λιμενική ζώνη και η παραλία του Αιγίου, αποτελούν ζωτικά σημεία για ολόκληρη την Αιγιάλεια.

Η δημιουργία μιας σύγχρονης μαρίνας σκαφών στο παλιό λιμάνι του Αιγίου είναι απαραίτητη, καθώς θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα εμπορικής και τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Η δημιουργία μαρίνας σκαφών στο Αίγιο, θα εξυπηρετήσει τον ανεφοδιασμό των διερχόμενων σκαφών με καύσιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες ελλιμενισμού.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του “International Association of Maritime” (Διεθνές Συνέδριο Ναυτιλιακών Ερευνών), για κάθε εκατό σκάφη, δημιουργούνται τέσσερις θέσεις εργασίας στη μαρίνα και σαράντα θέσεις σε άλλες επιχειρήσεις.

Όπως αποδεικνύεται, τα οφέλη είναι πολλαπλά και αγγίζουν πολλές πτυχές της τοπικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα το κόστος κατασκευής είναι μικρό, αφού οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές στο παλιό λιμάνι του Αιγίου είναι απόλυτα λειτουργικές και κατάλληλες για τη δημιουργία μαρίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παλιό λιμάνι του Αιγίου, βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής, γεγονός που θα συμβάλει στην προσέλκυση επισκεπτών.

Τέλος, να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο περνούν χιλιάδες σκάφη από τον κορινθιακό και δεν υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού τους, αν εξαιρέσει κάποιος τα Τριζόνια της Φωκίδας, όπου υπάρχει μαρίνα μικρών προδιαγραφών και περιορισμένων δυνατοτήτων».

Συγκεκριμένα, ο Άγγελος Τσιγκρής ρωτά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: α) σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την δημιουργία σύγχρονης μαρίνας στο παλαιό λιμάνι του Αιγίου και β) ποιο το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας της;