Όλο και πιο δυσοίωνα είναι τα νέα που έρχονται από τον ΟΗΕ. Μία ημέρα αφότου ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτιέρες, δήλωσε ότι η πανδημία της νόσου Covid-19 «απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα», ο οργανισμός προέβη σε μία ανησυχητική αν και αναμενόμενη προειδοποίηση. Σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα του οργανισμού, υπάρχει ορατός κίνδυνος να παρουσιαστεί έλλειψη τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη στιγμή που περισσότερο από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό συνθήκες εγκλεισμού, σε μία προσπάθεια αναχαίτισης του ιού, κάτι τέτοιο μοιάζει εξαιρετικά πιθανό. Τα προβλήματα, μάλιστα, αναμένεται να εμφανιστούν άμεσα, ακόμα και στις επόμενες εβδομάδες. Οι εξαγωγές έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, καθώς η μία μετά την άλλη χώρα κλείνουν τα σύνορά τους.

Από την άλλη εργαζόμενοι, αλλά και παραγωγικές μονάδες βάζουν λουκέτο, χωρίς, μάλιστα, ακόμα να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Όλα αυτά έχουν επιδράσει ιδιαίτερα επιβαρυντικά. Πολλές είναι οι χώρες που έχουν σταματήσει τις εξαγωγές, ή έχουν επιβάλλει περιορισμούς. Τεράστια συμβόλαια έχουν ανασταλεί.

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ελλείψεις θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές, ενώ το απαισιόδοξο σενάριο θέλει την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμα και για διάστημα δύο μηνών. Το ερώτημα είναι πώς μπορούν να συνεχίζουν να λειτουργούν τα εργοστάσια και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις τροφίμων, παρέχοντας συγχρόνως καθεστώς ασφάλειας στους εργαζομένους τους.

Μία ακόμα κίνηση που θα συνέβαλε δραστικά στην αποφυγή μίας τέτοιας κρίσης είναι ο τρόπος που θα αντιδράσουν τα νοικοκυριά. Θα ήταν σημαντικό οι πολίτες να μην υποκύψουν στον πανικό και να συνεχίσουν τα ψώνια τους, όπως τα έκαναν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Καλό, λοιπόν, είναι να μην επαναληφθούν οι εικόνες των προηγούμενων εβδομάδων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ που πολίτες άδειαζαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ Μάξιμο Τορέρο δήλωσε ότι «οι φετινές σοδειές είναι πλούσιες και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες, ωστόσο, η έλλειψη εργατών λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς και οι πολιτικές προστατευτισμού (δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) σημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα».

Όπως κινείται, πάντως, η ελληνική αγορά, το πιθανότερο είναι να παρουσιαστούν ελλείψεις, ειδικά σε λαχανικά και φρούτα τον μήνα Απρίλιο και Μάιο. Και αυτό θα έχει να κάνει και με την έλλειψη εποχιακών εργατών από γειτονικές χώρες, όπως είναι η Αλβανία, που δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα.

Protothema.gr