Μετά από συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Επιστημονικά Υπεύθυνου του Κέντρου Υγείας Ακράτας με εκπροσώπους της Κοινότητας Ακράτας ενημερωθήκαμε για τα παρακάτω:

-Πρωταρχικοί στόχοι που τίθενται είναι η προστασία από την μετάδοση του ιού Sars-Cov-2 (κορονοϊού) στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της περιοχής μας καθώς και η κατά το δυνατόν προστασία του προσωπικού του Κέντρου Υγείας, ώστε αυτό να συνεχίσει να παραμένει σε εικοσιτετράωρη βάση ενεργό και να εξυπηρετεί επείγοντα και τακτικά περιστατικά και θεραπείες.

Για αυτό το λόγο:

– Η πρόσβαση στο Κ.Υ. γίνεται μετά από έλεγχο στην είσοδο προκειμένου να γνωρίζει το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό το αίτιο της επίσκεψης, ώστε πιθανά κρούσματα να μην εισέλθουν και παραμείνουν στον ίδιο χώρο με άλλους ασθενείς και εργαζόμενους

– Συμπολίτες άνω των 70 ετών, όσοι ανήκουν ευπαθείς ομάδες και παιδιά που συνοδεύουν ενήλικες, προκειμένου να προστατευθούν, δεν θα προσέρχονται αυτοπροσώπως εντός του χώρου για την τακτική συνταγογράφηση φαρμάκων που λαμβάνουν. Αφού έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τον ιατρό που έχουν προγραμματίσει, η συνταγή συντάσσεται από αυτόν και παραλαμβάνεται από την είσοδο του Κέντρου Υγείας για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής και επαφής στο χώρο.

– Ζητείται από πολίτες που έχουν αιφνίδια συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, πυρετού, βήχα, ή δύσπνοιας να μην προσέρχονται αυτοβούλως στο Κέντρο Υγείας, αλλά να επικοινωνούν απαραιτήτως τηλεφωνικώς με τον οικογενειακό ή θεράποντα ιατρό τους στο Κ.Υ., στην περίπτωση απουσίας του με τον εφημερεύοντα ιατρό προκειμένου να λάβουν οδηγίες σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ

– Πολίτες οι οποίοι προσέρχονται για οποιοδήποτε άλλο λόγο (τραυματισμό, εκτέλεση τακτικής θεραπείας, συνταγογράφηση κ.λπ,) εφόσον έχουν διαπιστώσει ακόμα και σε ελαφριά μορφή κάποια από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω να το δηλώνουν οπωσδήποτε πριν την είσοδο τους στον χώρο

– Νοσηλευτικές και ιατρικές πράξεις (π.χ. αλλαγή τραυμάτων, ενεσιοθεραπεία κ.α.) που δεν είναι έκτακτες και μπορούν να προγραμματισθούν, να γίνονται κατά προτίμηση πρωινές ώρες 9 π.μ. -2.00 μ.μ.) , καθώς εκείνες τις ώρες υπάρχει πληρότητα προσωπικού και η εξυπηρέτηση θα γίνει πιο άμεσα και με ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Π.Ε. Αχαΐας όπως και αυτές της Ηλείας και Ζακύνθου έχουν χαρακτηριστεί με τον τελευταίο ορισμό κρούσματος από τον ΕΟΔΥ, ως οι περιοχές όπου χαρακτηρισμένο ως ύποπτο κρούσμα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο

Ακόμη από την Κοινότητα Ακράτας ανακοινώνεται ότι : δεν έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα Sars-Cov-2 (κορονοϊού) στην περιοχή μας, μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές. Οποιεσδήποτε άλλες φήμες κυκλοφορούν είναι ανυπόστατες και κακόβουλες.

Για να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση (μη ύπαρξη κρούσματος), χρειάζεται η απόλυτη προσήλωση και πειθαρχία ΟΛΩΝ μας, στα μέτρα που ανακοινώνουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η Κοινωνική Ευθύνη του καθενός μας υπερέχει των πάντων. Ατομικές επιλογές που αδιαφορούν για τα μέτρα, πονηριές κλπ δεν νοούνται να υπάρχουν. Ένας συμπολίτης αν νοσήσει, θα έχει επίδραση στο μεγαλύτερο μέρος της Κοινότητας. Τυχόν παραβατικές ως προς τα μέτρα συμπεριφορές, θα καταγγέλλονται και θα ακολουθείται η διαδικασία του αυτόφωρου.

Για μία ακόμη φορά κάνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες να φερθούν υπεύθυνα και να συλλογιστούν ότι ένας και μόνο ένας που δεν θα συμμορφωθεί, φθάνει για να νοσήσει ολόκληρο το χωριό. Υπενθυμίζεται ότι σαν αποτελεσματικότερο μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού είναι η παραμονή στα σπίτια μας με πολύ σύντομες εξόδους για ανεφοδιασμό.

Επίσης τα φαρμακεία, για την καλύτερη προστασία των πολιτών θα λειτουργούν με κατεβασμένα ρολά.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι συναθροίσεις πολλών ατόμων ενέχουν σοβαρότατο κίνδυνο για την διάδοση του Sars-Cov-2 (κορονοϊού), και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι θρησκευτικές συναθροίσεις.