13.6 C
Aigio
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕλλάδαΚαταστροφικό σενάριο για την εξάπλωση της επιδημίας η χαλάρωση των μέτρων

Καταστροφικό σενάριο για την εξάπλωση της επιδημίας η χαλάρωση των μέτρων

Στους 27 ανήλθαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα μας. Όπως έγινε γνωστό, στους 26 που είχε ανακοινώσει χτες ο Σωτήρης Τσιόδρας, προστέθηκε ένας ακόμη καθώς πρόκειται για έναν άνδρα που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.Ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Τετάρτη, 18 του μηνός, ωστόσο ο θάνατός του αντί να δηλωθεί στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ και η αναφορά βρέθηκε οκτώ ημέρες μετά τον θάνατό του.

Μέχρι στιγμής, και με τα παρόντα δεδομένα, η πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα δεν δείχνει σημάδια εκθετικής αύξησης. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, εντούτοις, όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.  “Η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα και την τήρησή τους. Έως τώρα δεν δείχνει σημάδια εκθετικής αύξησης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. Είμαστε ακόμα μέσα στη μάχη, να μην πω στην αρχή της μάχης.

Ο καθένας από τη δική του μεριά οφείλει να βοηθήσει” τόνισε χαρακτηριστικά. “Νομίζω πως η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη, που οι συνάδελφοι επιστήμονες είναι πολύ ανήσυχοι. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με την “καλή ανησυχία” και να ευελπιστούμε στη μείωση της επιδημική καμπύλης με την τήρηση των μέτρων.

Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας.  Αν όμως τα μέτρα αρθούν, να είστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα” συμπλήρωσε.

Αυξήθηκαν οι θάνατοι

Χθες ανακοινώθηκαν 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα  892. Οι νοσηλευόμενοι και οι θάνατοι αυξήθηκαν επίσης. 57 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 54 είναι  διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι είναι  άνδρες και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως αναφέρθηκε. Τέλος, 42 από τα κρούσματα έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Εκρηκτική η μετάδοση

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο εξέδωσε την αναθεωρημένη εκτίμηση κινδύνου για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή την εκτίμηση, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, αναφέρεται πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου ανέβηκε από 3,3 ανά 100.000 πληθυσμού σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ έχει αυξηθεί η μετάδοση στην κοινότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

“Συγκρίνοντας αυτή την πορεία με την πορεία της επιδημία στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο ιός, οι επιστήμονες του Κέντρου εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εντός των επόμενων λίγων ημερών ή λίγων εβδομάδων. Στην ίδια εκτίμηση κινδύνου των Ευρωπαίων συναδέλφων τονίζεται ισχυρά πως απουσία μέτρων ο ιός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα” τόνισε.

Στην ίδια αναφορά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο εκτιμά πως ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο είναι πολύ υψηλός για ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε ΜΕΘ είναι μεταξύ 4% και 6%, με βάση τα διεθνή δεδομένα.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
capital.gr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Most Popular