Τι κι αν οι αρμόδιοι φρόντισαν να ικανοποιήσουν ένα αίτημα χρόνων, για αναβάθμιση του μοναδικού στην Αιγιάλεια Αρχαίου Θεάτρου της Αιγείρας, κάποιοι επιτήδειοι είχαν άλλα σχέδια στο αξιοθέατο της περιοχής, που τελικά φρόντισαν… να μην έχει φωτισμό τη νύχτα.

Ο ιερός χώρος αποτέλεσε πεδίο δράσης βανδάλων, που κανείς δεν αντιλήφθηκε για να τους σταματήσει, αφού η φροντίδα της Πολιτείας δεν έχει φθάσει ακόμα σ’ επίπεδο στενής φύλαξης, τόσο για την προστασία των σημαντικών αρχαιοτήτων όσο και για την ασφάλεια του σπουδαίου έργου που επιτελείται εκεί τα τελευταία χρόνια, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού βρέθηκαν έκπληκτοι μπροστά στο «έργο» αγνώστων, που έδρασαν καταστροφικά, κόβοντας καλώδια τοποθετημένων πρόσφατα προβολέων, ενώ περιέργως δοκίμασαν το σημάδι τους σ’ έναν από αυτούς.

Η ΕΦΑΑ έχει ήδη υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων, απορώντας για το τι όφελος μπορεί να είχαν, αρχίζοντας αμέσως τις διαδικασίες αποκατάστασης, αλλά και τη λήψη πρόσθετων πρωτοβουλιών ανάδειξη του Θεάτρου.

Η Υπηρεσία έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να βάλει δύο επιπλέον κολώνες, ώστε η υπάρχουσα υποδομή να μπει στο επόμενο στάδιο της ηλεκτροδότησης. Αυτό εκτιμάται πως θα παρεμποδίσει ανάλογες πράξεις, αφού η έλλειψη ρεύματος επέτρεψε και τις τωρινές ζημιές.

Ο δήμος είχε βάλει φωτισμό μέχρι την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, ενώ η ΕΦΑΑ είχε κάνει σχετική δαπάνη σύνταξης μελέτης φωτισμού ανάδειξής του, αλλά ενώ πάρθηκαν τα φωτιστικά και πληρώθηκε η εγκατάστασή τους, τώρα πρέπει να τα ξαναφτιάξει, μετά από μια δουλειά τριών ετών και με οικονομικές δυσκολίες από πλευράς ΥΠΠΟ.

Η διευθύντρια Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», εκφράζει την απορία της για το ποιοι μπορεί να βανδάλισαν το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας, προαναγγέλλοντας τον φωτισμό του συνέχεια κι όχι μόνο το καλοκαίρι, για λόγους ασφαλείας. «Κάποιοι δεν εκτιμούν το έργο μας εκεί. Θα πρέπει τώρα να ξαναζητήσουμε κονδύλι από το υπουργείο, αφού πρώτα δούμε το κόστος. Φοβάμαι όμως μήπως μέσα στο χειμώνα μας κάνουν κι άλλες ζημιές εκεί» σημειώνει

Σοβαρό παραμένει το θέμα της φύλαξης, αφού δεν υπάρχει κανείς υπάλληλος διαθέσιμος, αν και ο χώρος απαιτεί μέρα-νύχτα φύλακα, Ωστόσο, μόνο σε ωρομίσθιους μπορεί ελπίζει η ΕΦΑΑ για να καλύψει το κενό, αν και εφόσον το υπουργείο διαθέσει τέτοιο προσωπικό.

Άμεσος στόχος της Εφορείας είναι μέχρι το καλοκαίρι να λειτουργεί πλήρως ο φωτισμός, για λόγους επισκεψιμότητας αλλά και της ετήσιας μεγάλης εκδήλωσης που διοργανώνει ο δήμος εκεί.

Ακόμα ένα έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας στην Αιγιάλεια, που είχε ανάλογη τύχη με το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας είναι ο ενημερωτικός χώρος (infokiosk) με δίγλωσσα κείμενα και φωτογραφίες μέσα σε ειδικές κατασκευές στο Παλαιομονάστηρο των Ταξιαρχών Αιγίου που κάποιοι κατέστρεψαν καθώς χρησίμευσαν ως στόχος σκοποβολής!

Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος