Το Ημερολόγιο 2020 του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων είναι αφιερωμένο στους Ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας. Μέσα από κείμενα και φωτογραφίες παρουσιάζεται  ο αποικισμός της περιοχής από Έλληνες και η πολιτιστική συνέχειά τους στο χρόνο με συγκεκριμένες αναφορές στο γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής, τα γκρεκάνικα,  σε έθιμα και στις δυσκολίες της ζωής.

Το ημερολόγιο παρουσιάστηκε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, 7μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” από την Φιλόλογο καθηγήτρια κα Αρχοντούλα Ρέλλα – Παπασημακοπούλου ενώ προσκεκλημένη  ήταν και η φιλόλογος, δρ. κοινωνικής ανθρωπολογίας, κα Πετροπούλου Χριστίνα, η οποία αναφέρθηκε στο παρελθόν και το παρόν  των ελληνόφωνων περιοχών της Καλαβρίας και της Απουλίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία του μουσικού συγκροτήματος Encardia, το οποίο παρουσίασε τραγούδια των ελληνόφωνων  περιοχών της Magna Graecia. Οι μουσικοί, Χρήστος Ασημακόπουλος, μαέστρος του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Φιλαρμονική Ακράτας», Δημήτρη imerologio - filologoi 2Μίχαλος, μαέστρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης», Παναγιώτης Στούρας  και  Σπύρος Ασημακόπουλος καθώς και μαθήτριες της σχολής χορού Bella’s υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους, Εύας Παπαπαγιαννακοπούλου,  με τη συμμετοχή τους έδωσαν τον δικό τους τόνο.

Τα μέλη, οι φίλοι αλλά και όλοι  οι συμπολίτες μας μπορούν να αναζητήσουν το ημερολόγιο στα βιβλιοπωλεία «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΕΨΗ», Κλεομένους Οικονόμου 7 και «ΘΕΜΕΛΙΟ», Κλεομένους Οικονόμου 30 ή στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:

Γεωργόπουλο Γιώργο, τηλ. 6974328935

Κατερίνα Δημουλά, τηλ. 6944970266

Βαρβάρα Σεφέρη, τηλ. 6944714168