Ένας απόλυτος και άκρως δυσάρεστος αιφνιδιασμός περίμενε εκατοντάδες ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένης γης στην Αιγιάλεια, οι οποίοι από το 2010 είχαν λάβει αποζημιώσεις πολλών χιλιάδων ευρώ για το πέρασμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πατρών.

Παρά την έκδοση τότε απόφασης του Πρωτοδικείου Αιγίου περί καθορισμού της προσωρινής τιμής απαλλοτριώσεων (ανά περίπτωση ιδιοκτησίας), με πρόσφατη απόφασή του το Εφετείο Πατρών έκανε δεκτό το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου και μειώνει κατακόρυφα την οριστική τιμή μονάδος απαλλοτριωτικής αποζημιώσεως, με αρχή από την περιοχή των Καμαρών.

Έτσι, πολλοί πολίτες καλούνται να επιστρέψουν ποσά που έλαβαν εδώ και μια δεκαετία, αν και νόμιμα, με τις ευλογίες του δημοσίου, ποσά τα οποία πλέον πολλοί ενδεχομένως και να μη διαθέτουν πια, με συνέπεια να βρίσκονται ξαφνικά χρεωμένοι προς το κράτος. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις ιδιωτών που καλούνται να επιστρέψουν έως και 1 εκατ. ευρώ, κάτι που εφόσον δεν πράξουν, κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

O πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος μίλησε στην «Πελοπόννησο» για «δραματική μείωση τιμών», αφού για παράδειγμα ακίνητο που απαλλοτριώθηκε με 100 ευρώ το στρέμμα τώρα πέφτει ακόμα και στα 30 ευρώ! Διαβλέπει μάλιστα γενικευμένη αναστάτωση στους δικαιούχους, προσβλέποντας σε νομική αντιμετώπιση του προβλήματος, στον Αρειο Πάγο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

«Είναι αδιανόητο δικαστές να εκφεύγουν κάθε πραγματικής και νομικής λογικής για απαλλοτριωμένα ακίνητα μεγάλης αξίας και να εκδίδουν αποφάσεις με ελάχιστες αξίες, απαξιώνοντας την ιδιωτική περιουσία πολιτών και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του Δημοσίου, που αντί πινακίου φακής τελικά παίρνει περιουσίες» δηλώνει ο κ. Μπέσκος.
Νομικοί κύκλοι αναμένουν κι άλλες αποφάσεις του Εφετείου για διάφορες περιοχές της Αιγιάλειας αλλά και των Πατρών, με ορατό τον κίνδυνο μείωσης των τιμών και υπ’ αυτό το πρίσμα, χθες βράδυ, το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με το σώμα να εκδίδει ψήφισμα συμπαράστασης και διαμαρτυρίας.
Ο πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Ντίνος κάλεσε την Πολιτεία να πάρει πρωτοβουλίες αποφυγής του φαινομένου, ώστε οι πολίτες να μη συνεχίσουν να είναι «αναίτια θύματα, με τεράστια χρέη στο Δημόσιο, με ότι αυτό συνεπάγεται».

εφημερίδα “Πελοπόννησος”