Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή ομιλία στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες», όπου προσκεκλημένος ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Της ευδοκίας Θεού το προοίμιον».

Ο π. Χρυσόστομος ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι όλες οι εορτές, Χριστολογικές, Θεομητορικές και Αγιολογικές, στέλνουν το ίδιο μήνυμα, δηλαδή τη σωτηρία και λύτρωση από xrisostomos - 2την αμαρτία, τον Διάβολο και τον θάνατο. «Όπως ένα νοσοκομείο είναι και υπάρχει για να παρέχει την ίαση του σώματος του ανθρώπου, έτσι και η Εκκλησία μάς παρέχει εκείνες τις ΄΄θεραπείες΄΄ προκειμένου να λυτρωθούμε από την αμαρτία, τον Διάβολο και τον έσχατο εχθρό, δηλαδή τον θάνατο», τόνισε. Και συνέχισε: «Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου έρχεται να γίνει πρόκληση για τον καθένα μας, η οποία φθάνει μέχρι την ημέρα τής αναγεννήσεώς μας, δηλαδή εκείνη την ημέρα που πραγματώσαμε έναν θάνατο και μία ανάσταση. Το ΄΄σήμερα΄΄ στην Εκκλησία μας δεν λέγεται ποιητική αδεία, αλλά είναι οντολογικό και πραγματικό γεγoνός, όπου ο άνθρωπος καλείται με μία καθαρά ΄΄ιατρική΄΄ μέθοδο να το κάνει προσωπική εσχατολογία. Διότι μέσα στην Εκκλησία ζούμε και το παρελθόν και το παρόν και το μέλλον. Καθότι ο Θεός και Λυτρωτής και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός μάς ξεκαθαρίζει ότι ΄΄εγώ ειμί πάσας τας ημέρας τής ζωής σας΄΄. Όλοι μας, λοιπόν, πρέπει να επιδιώκουμε το ΄΄με τον Χριστόν, εις τον Χριστόν, διά τον Χριστόν΄΄. Αυτή την αλήθεια προκαλεί η μεγάλη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, με την υπέροχη λέξη ΄΄ευδοκία΄΄». Και ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κατέληξε με τα εξής λόγια: «Η θεραπευτική αγωγή που προσφέρει η εορτή των Εισοδί-ων της Θεοτόκου είναι να μας βοηθήσει να καθάρουμε τον εαυτό μας, δηλαδή να αποβάλλουμε και να… ξεριζώσουμε τα πάθη και τις αδυναμίες μας! Και ταυτόχρονα, εκεί που… ξεριζώνουμε τα ΄΄ζιζάνια΄΄, να… σπείρουμε τις άγιες και ευαγγελικές αρετές! Διότι, αυτές είναι τα… σπέρματα που θεραπεύουν την ψυχή, η οποία μπορεί ακολούθως να εισέλθει στο στάδιο του εφησυχασμού, που είναι ο φωτισμός, μέσω του οποίου ο άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει την αλήθεια και να ξεχωρίσει το καλό από το κακό. Τότε έρχεται η θεωρία ή η θέωση, διά της οποίας ο άνθρωπος μπορεί να μιλά πρόσωπο με πρόσωπο με τον Θεό. Μεταστοιχειώνονται τα κτιστά μάτια σε άκτιστα και έτσι ο Θεός γίνεται το γεγονός της ζωής μας».

Η χθεσινή ομιλία ολοκληρώθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερώνυμο, ο οποίος, αφού πρώτα συνεχάρη τον π. Χρυσόστομο, σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση για να ζήσουμε το ΄΄Της ευδοκίας Θεού το προοίμιον΄΄, δηλαδή την προετοιμασία για την έλευxrisostomos - 3ση του Ιησού Χριστού, είναι η μετάνοια, η εξομολόγηση και η Θεία Κοινωνία. «Έτσι και μόνο έτσι ολοκληρωνόμαστε και γινόμαστε ένα με τον Κύριό μας, ώστε να καταφέρουμε να κερδίσουμε την Βασιλεία του Θεού», είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας θέλησε να επαναλάβει τα λόγια που είπε κατά την ημέρα τής Ενθρονίσεώς του απευθυνόμενος στον λαό τής Αιγιάλειας: «Είμαι παιδί δικό σας, άνθρωπος δικός σας και πλέον πατέρας δικός σας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εδώ έρχο-μαι ως αδελφός σας. Όπως, λοιπόν, μιλάτε και επικοινωνείτε με τον αδελφό σας, έτσι θα μιλάτε και θα επικοινωνείτε μαζί μου. Όπως ανοίγετε την καρδιά σας στον αδελφό σας, έτσι θέλω να ανοίγετε την καρδιά σας και σε εμένα».

Οι εσπερινές ομιλίες στο Κέντρο Νεότητος συνεχίζονται την ερχόμενη Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου, με καλεσμένο τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Παύλο Ζαφειρακόπουλο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίων Αποστόλων Περιθωρίου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η προσευχή στη ζωή μας».